14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCandidații la bacalaureat au dormit sau au încercat să copieze

Candidații la bacalaureat au dormit sau au încercat să copieze

http://www.youtube.com/watch?v=7iuV408pdWo

Prima probă scrisă a bacalaureatului a fost pentru unii candidați fie prilej de somn, fie o nouă încercare de a trece examenul prin fraudare. Ieri, în urma examenului scris la limba și literatura română șase candidați au fost eliminați pentru copiat, iar alte câteva zeci au ieșit după prima oră și jumătate de la distribuirea subiectelor, plictisiți de stat în clase.

Candidații s-au declarat în mare parte din nou nepregătiți să răspundă de subiectele de la proba de limba și literatura română. La ultimul punct a fost și de această dată poezia, făcându-se referire la opere diferite în funcție de profil. La profilul real la care au fost înscriși și cei mai mulți candidați cerința a fost să realizeze un eseu în care să prezinte viziunea despre lume într-un text poetic al lui George Bacovia. La profilul uman eseul a avut în vedere viziunea despre lume într-un text poetic aparținând perioadei postbelice. Odată ce au văzut cerințele, candidații nepregătiți au ieșit din săli la primul semn dat de supraveghetori că pot face acest lucru. Până atunci au stat în bănci, unii chiar cu capul pe foaia de examen.
„La prima parte au fost substantive, verbe. Și la a doua parte… nu știu… am dormit, cam 20 de minute cu capul pe foaie. La ultima parte am avut George Bacovia“, a spus George Miță, unul dintre candidații de la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova. Nu a fost singurul caz în care s-a pus capul pe bancă.
„Au mai fost elevi care au dormit. Doi-trei din ce am văzut eu în sală. Nu am avut cum să întoarcem capul că erau supraveghetorii cu ochii pe noi. Eu am ieșit repede că m-am descurcat. Nu mai țin minte subiectele, că de emoții uitai, dar acolo în sală vă dați seama că mă descurcai bine. Am scris două pagini și jumătate. Subiectul întâi și subiectul al doilea mi s-au părut OK. La subiectul al treilea nu am știut. Sper să fie bine. M-am străduit“, a spus Emanuel Minae, candidat tot la centrul de examen de la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova. Nici pentru acest candidat subiectele nu au fost foarte ușoare.

Alt centru de examen… aceleași probleme

Și din centrul de examen organizat la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova candidații au ieșit nemulțumiți de ultimul subiect. „E a doua oară când susțin bacalaureatul. În prima sesiune a fost mai ușor la subiectul al treilea, acum a căzut Bacovia și nu prea am făcut. Să sperăm că promovăm. Eu mai am de susținut probele și la matematică, și la biologie“, a spus candidatul Alexandru Stoian.
Printre candidați au fost și părinți care au trăit intens emoțiile examenului. „Sunt trei fete cu probleme speciale. Au susținut și prima sesiune. A fost un pic mai dificil pentru că sunt hipoacuzice și au studiat la Liceul de Artă «Marin Sorescu» din Craiova pentru că sunt talentate la pictură. Nu au avut însă profesor care să le interpreteze în limbajul lor lecțiile și nu au promovat proba de limba română. Acum nu știu ce subiecte le-a dat, dar sper să fie bine pentru că la celelalte probe au promovat cu note peste 7“, a spus Mariana Tiugan din Caracal.

Eliminați pentru tentative de fraudă

Au fost și absolvenți de liceu care au încercat să rezolve cerințele de pe foaia de examen fie folosind telefonul mobil, fie folosind alte materiale ajutătoare. Șase dintre ei au fost depistați și eliminați.
„Trei candidați au fost de la centrul de examen organizat la Liceul «Matei Basarab», doi de la centrul de examen organizat la Liceul Tehnologic Auto și încă un eliminat la centrul de examen de la Liceul «Traian Vuia»“, a declarat inspectorul școlar Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat. Candidații eliminați au pierdut dreptul de a mai participa la celelalte probe ale bacalaureatului, precum și dreptul de a se mai înscrie la următoarele două sesiuni. La elevii eliminați se adaugă și 333 de absenți. Următorul examen are loc mâine și se susține, în funcție de profil, la matematică sau la istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS