12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDouă zile de înscrieri la școlile profesionale

Două zile de înscrieri la școlile profesionale

Școlile profesionale organizează a doua sesiune de admitere pe locurile rămase libere.

La nivelul județului Dolj, 22 de unități de învățământ preuniversitar au organizat clase pentru învățământ profesional de trei ani. Pentru anul școlar 2014-2015 au fost alocate peste 1.000 de locuri, dar nu s-au ocupat în totalitate. Înscrierile pentru a doua etapă se derulează pe 28 și 29 iulie.
„La școlile profesionale au fost alocate 1.050 de locuri din care s-au ocupat 628 de locuri. Au mai rămas astfel libere 400 de locuri. În cazul în care numărul de înscriși depășește numărul locurilor se organizează concurs cu probe“, a declarat Simona Ciulu, inspector discipline tehnice.
La unele școli pe anumite specializări sunt doar câțiva candidați înregistrați, iar clasele nici nu se pot realiza. „La Colegiul Tehnic «C.D. Neniţescu» avem un candidat înscris la clasa de lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Tot un candidat avem şi la Colegiul Tehnic «Ştefan Milcu» din Calafat pentru clasa de mecanic de mecanică fină. De asemenea, la Liceul Energetic din Craiova, pentru specializarea electrician joasă tensiune, s-au înscris doar opt elevi pe cele 28 de locuri. Avem semnale că numărul candidaților va crește“, a precizat inspectorul şcolar de discipline tehnice. În a doua etapă de înscrieri sunt așteptați în special elevii nemulțumiți de locul ocupat la învățământul liceal după prima sesiune de admitere. Pentru a fi admiși la școlile profesionale condiția este să nu se fi înmatriculat la liceu după repartizarea computerizată. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că se așteaptă ca numărul locurilor la școlile profesionale să fie completat în a treia etapă de înscrieri, care va fi pe 1 și 2 septembrie, la care pot participa și elevii de clasa a VIII-a care în prezent sunt în situație de corigență sau nu au mediile încheiate, dacă reușesc să promoveze sesiunea de corigențe din august.

În șapte școli s-au ocupat locurile

Până în prezent, numai la șapte unități școlare s-au ocupat locurile, fiind organizat și examen de admitere. În această categorie intră Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ cu clasa de bucătari. Liceul de Transporturi Auto, la specializarea mecanic auto și tot pe aceeași specializarea s-au ocupat locurile și la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto. În judeţ, evaluări au fost la Liceul Tehnologic «Constantin Nicolăescu-Plopşor» din Pleniţa, la specializarea lăcătuş-mecanic prestări servicii, la Şcoala Profesională Daneţi pentru clasa de agricultor culturi de câmp, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea, specializarea mecanic agricol, şi Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski“ Melineşti pentru specializarea lăcătuş-mecanic prestări servicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS