12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieProfesorii la titularizare, între absenteism și abandon

Profesorii la titularizare, între absenteism și abandon

http://www.youtube.com/watch?v=6703yO7PHNo

Ieri a avut loc proba scrisă a examenului național pentru ocuparea posturilor vacante și rezervate. În județul Dolj, pentru acest concurs s-au înscris 1.210 candidați. Concurența mare și subiectele de la anumite discipline i-au determinat pe mulți candidați fie să nu se mai prezinte în săli, fie să se retragă după prima oră și jumătate.

Cei mai mulți candidați retrași s-au înregistrat la centrul de examen de la Liceul Tehnologic Energetic, unde s-a susținut concurs pentru posturile de educație fizică și sport, arte, dar și discipline din aria om și societate. 30 de candidați au părăsit centrul de examen după o oră și jumătate. De altfel, și la centrul de examen de la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, unde s-a susținut concurs pentru posturile de învățători, educatoare și învățământ special, 27 de candidați au predat lucrările pentru că nu au știut să rezolve subiectele. Același număr de retrași s-a înregistrat și la Liceul Tehnologic „George Bibescu“, la concursul pentru posturile de matematică și discipline tehnice. Cei mai puțini candidați retrași au fost la centrul de concurs de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova, organizat pentru posturile de limba și literatura română. Numai cinci candidați au predat lucrările și au cerut să nu fie notați. La cei 89 de candidați retrași se adaugă și 189 de absenți.

Subiectele, la fel ca anul trecut

Pentru candidații care au rămas în sălile de examen până în ultima clipă, subiectele nu au fost tocmai dificile. Mulți dintre cei care au susținut proba nu sunt la prima experiență și nici nu speră la titularizare. „Am susținut examen pentru educatoare. Subiectele au fost accesibile, la fel ca anul trecut. Sunt foarte obosită, pentru că am stat mult în sală. De la ora 9.00 am intrat și subiectele au venit la 10.00… A durat mai mult de patru ore. Nu au fost probleme cu cerințele. Acum depinde cine corectează, cum consideră evaluatorii să noteze, pentru că noi am scris cu cuvintele noastre. Nu știu ce șanse sunt pentru titularizare pentru că sunt posturi puține. De exemplu, acum doi ani am luat notă mare și au fost doar două posturi“, a spus Roxana, candidată de la centrul de concurs organizat la Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova. Au fost și cadre didactice care în acest an au schimbat opțiunea. „Este al doilea an când susțin acest examen. Anul trecut am dat pentru învățători. Anul acesta am optat pentru educatoare, pentru că îmi plac mai mult copiii mici și sunt și posturi ceva mai multe. Să sperăm că o să fie bine“, a spus Cosmina, candidată tot la centrul de concurs de la Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova. Printre candidați au fost și proaspăt absolvenți de studii de licență. „Este prima dată când susțin examen, dar subiectele au părut mai ușoare decât ce am văzut pe modelul de anul trecut“, a spus Oana Iuliana.

Rezultatele se vor afișa vineri

Pentru a ocupa un post vacant, un candidat trebuie să obțină minimum nota 7, iar pentru un post de suplinitor, nota minimă este 5. Primele rezultate vor fi afișate pe 25 iulie. Candidații nemulțumiți de note vor avea două zile la dispoziție, respectiv 25 și 26 iulie, pentru a depune contestații. Rezultatele finale se vor afișa pe 30 iulie.
Posturile vacante și rezervate vor fi repartizate concurenților în ședințe publice care se vor derula în două sesiuni. Prima ședință publică va avea loc pe 31 iulie, la centrele de examen, pentru repartizarea posturilor titularizabile. Pe 4 și 5 august se vor derula ședințele publice pentru posturile de suplinitori. A doua sesiune de ședințe publice începe pe 26 august cu detașările în interesul învățământului, care continuă pe 27 august. Ultimele ședințe de repartizare pentru suplinitori, prevăzute în calendarul pentru mișcarea personalului didactic aprobat de Ministerul Educației, vor fi pe 28 și 29 august.

Zeci de absenţi şi în Gorj

Examenul de titularizare din Gorj nu a beneficiat de prezenţa tuturor candidaţilor înscrişi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Concursul a avut loc la centrul din Târgu Jiu, din cadrul Colegiului „Ion Mincu“. Dintre cei 641 de candidaţi înscrişi, doar 546 au fost prezenţi. De asemenea, 84 de aspiranţi la o catedră de titular în învăţământ s-au retras din sălile de examen după ce au citit subiectele. În final, 462 de lucrări au fost transmise la centrul de evaluare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS