24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGala elevilor de zece la examenele naționale

Gala elevilor de zece la examenele naționale

http://www.youtube.com/watch?v=8x7GiCYrLbg

Elevii care au obținut medii de zece la evaluarea națională, dar și la bacalaureat au fost premiați ieri de ministrul educației. A fost o festivitate națională, realizată prin videoconferință. S-a făcut astfel și un clasament al județelor cu cele mai bune rezultate. În această ierarhie, Doljul ocupă locul II la nivel național, ca număr de medii de zece la bacalaureat.

La nivel național au fost obținute 225 de medii de zece la evaluarea națională și 108 medii de zece la bacalaureat. La nivelul județului Dolj, șase elevi de clasa a VIII-a au obținut media zece la evaluarea națională și alți 12 elevi de clasa a XII-a au obținut același rezultat la bacalaureat. Pentru notele de zece de la examenul maturității, Doljul ocupă locul II la nivel național, după Iași, care are 14 astfel de medii.
Pentru aceste rezultate, Ministerul Educației i-a premiat pe elevii de gimnaziu cu câte 2.000 de lei, iar pe cei de liceu cu 3.000 de lei.
De altfel, ministrul educației, Remus Pricopie, a anunțat că din toamnă se vor analiza rezultatele la examene cu fiecare inspectorat școlar și va cere explicații, mai ales pentru situațiile în care procentul de promovabilitate a scăzut.  

Planuri de viitor, după gimnaziu

Pentru elevii care au obținut media zece la examenele naționale, notele obținute sunt rezultatele a patru ani de pregătire continuă. În plus, majoritatea celor care au făcut performanță la examenele naționale vor să devină medici.
„Pregătirea mea pentru evaluarea națională s-a făcut în timp. Subiectele au fost destul de dificile, mai ales la matematică. Nu am avut însă emoții mari și am reușit să mă stăpânesc și să rezolv cerințele. În continuare am ales profilul științe ale naturii din cadrul Colegiului Național Pedagogic. Am ales să rămân în liceul în care am obținut performanța. Pe viitor, vreau să urmez Medicina. Consider că este un domeniu foarte căutat“, a declarat Maria Alexandra Vasile, elevă a Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova. Cosmin Stroescu de la Școala gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova este alt elev care a reușit să se remarce datorită rezultatelor obținute la examenul național. „Am absolvit și clasa a VIII-a cu media zece. Este un rezultat la care mă așteptam pentru că am crezut în mine și am muncit mult. Bineînțeles, a fost și ajutorul părinților care m-au împins de la spate să învăț. O contribuție importantă au avut-o și profesorii de la școală. Pregătirea a fost continuă. La examen nu am avut emoții pentru că am mai participat la concursuri înainte și m-am obișnuit cu aceste sentimente. Și totul a fost bine“, a spus elevul. Cu media zece la evaluarea națională, Cosmin Stroescu a optat pentru Colegiul Național „Frații Buzești“, profilul științe ale naturii. Se pregătește pentru cariera de medic. „Îmi doresc să devin chirurg pe viitor. Practic, duc mai departe tradiția familiei. Ambii părinți au făcut medicină“, a spus Cosmin Stroescu.

Se pregătesc pentru concursurile de admitere

Dacă pentru elevii de gimnaziu emoțiile admiterii la liceu au trecut, în cazul liceenilor care au promovat bacalaureatul admiterea abia acum începe. Elevii de zece au ales în general facultăți la care admiterea se face pe bază de cocurs cu examen scris.
„Am obținut media zece la bacalaureat. A fost un examen care nu a avut un nivel foarte înalt. La profilul meu de matematică-informatică pot spune că nu a fost o probă dificilă. Acum mă pregătesc să susțin admitere la Politehnică, la București. Am examen săptămâna viitoare, la matematică și la fizică. Este un prag important pentru mine. Nu mi-am făcut planuri nici pentru vacanță. Prioritară este admiterea la facultate. Nu m-am gândit exact ce voi face în carieră. Sunt deschisă oportunităților atât din țară, cât și din străinătate“, a spus Miruna Crețan, absolventă a Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Emoțiile examenului de admitere sunt trăite la cote maxime și de Ștefana Obogeanu, altă elevă a Colegiului „Carol I“ din Craiova: „Am susținut examenul și am luat note de zece la română, matematică și chimie. Cu media obținută voi urma Medicina la București. Am ales Capitala pentru că eu consider că am mai multe oportunități atât în timpul facultății, cât și după. Este vorba, în primul rând, de practica în niște spitale de top, dar și de faptul că voi lua contact cu profesori valoroși“. Tot pentru Medicină se pregătește și Adelina Milotin, singura elevă de zece la bacalaureat de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova: „Mă pregătesc să urmez Medicina la Craiova, chiar dacă eu am absolvit un profil de filologie. Încă nu știu ce specializare. Urmează să mă decid și în funcție de rezultatele pe care le voi avea pe parcurs“. Pentru performanțele lor, tinerii au fost felicitați și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

17 Elevi premiaţi în Gorj

Elevii care au obţinut nota 10 la examenele naţionale au fost premiaţi ieri de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Nouă elevi de nota 10 au fost premiaţi, respectiv opt elevi care au obţinut media 10 la evaluarea naţională au primit câte 2.000 de lei, iar un absolvent de liceu a primit suma de 3.000 de lei. Elevul care a avut 10 pe linie la examenul de bacalaureat este Alexandru Ţârcă, absolvent al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS