5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUn candidat a dublat promovabilitatea la bac

Un candidat a dublat promovabilitatea la bac

http://www.youtube.com/watch?v=ywPVMPfaOBQ

Vineri au fost afișate rezultatele finale ale primei sesiuni naționale de bacalaureat, după soluționarea contestațiilor. În Dolj, reevaluarea lucrărilor a adus o creștere a promovabilității cu 0,56%, de la 55,15% la 55,71%, care a implicat modificări ale procentului de promovabilitate pentru 15 licee din județ.

Cea mai mare creștere în procente a promovabilității la examenul național de bacalaureat s-a înregistrat statistic la Liceul Tehnologic „Aurelian Ianculescu“ din Cârcea. „La 15 unități de învățământ s-a modificat procentul reevaluării lucrărilor. Cea mai mare creștere este la Liceul din Cârcea, care a avut 8,33% promovabilitate inițial, iar acum are 16,67%“, a declarat inspectorul școlar Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat.
La prima vedere aceste date arată o evoluție spectaculoasă, mai ales că este clară dublarea procentului. În cifre situația stă astfel: la Liceul „Aurelian Ianculescu“ din Cârcea au fost prezenți 12 candidați din care, inițial, doar unul a promovat bacalaureatul. După contestații s-a adăugat încă un promovat care a crescut rapid și procentajul reușiților. Având în vedere acest calcul, fiecare candidat de la Cârcea are astfel o cotă de promovabilitate pentru unitatea de învățământ de 8,33%.

A crescut procentul și la unitățile cu peste 50% promovabilitate

Modificări au apărut și la liceele cu peste 50% candidați promovați inițial. „După Liceul Cârcea, următoarea creștere semnificativă de 2,82%, este la Liceul «Petrache Trișcu» din Craiova, care a ajuns la 66,2%. O creștere tot de 2,3% a fost înregistrată și la Liceul «Charles Laugier» din Craiova, care ajunge astfel la promovabilitatea de 52,87%. Totodată, la Liceul Teologic Adventist promovabilitatea a crescut cu 2% și ajunge în final la 95,65%. Modificări au fost și la Colegiul Național «Carol I» cu aproximativ 1%, având ca procent final 98,73%“, a declarat vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat.

Notele au crescut
și au scăzut și cu două puncte

După contestații nu au fost însă foarte mulți candidați care au putut să strige de bucurie, pentru că cele mai multe lucrări nu au suportat modificări, iar la unele s-au înregistrat scăderi și de două puncte.
„În urma reevaluării celor 1.071 de contestații înregistrate la nivelul județului Dolj, 184 au fost admise prin modificare în minus față de nota inițială, 197 au fost modificare în plus și 690 au rămas neschimbate, fiind declarate respinse. Există zece lucrări la care punctajul a fost schimbat cu mai mult de 1,5 puncte, dintre acestea trei note fiind modificate în minus și șapte în plus. Notele au fost modificate în minus la disciplinele limba și literatura română pentru profil uman și real, istorie, logică și argumentare. În aceste condiții, în urma contestațiilor, 49 de candidați care aveau notă sub 5 au obținut peste cinci și 27 de candidați care aveau notă peste 5 în urma reevaluării lucrărilor au obținut o notă sub 5. Procentul general la nivelul județului a crescut cu 0,56%, astfel că, dacă după rezultatele inițiale era 55,15% acum este 55,71% promovabilitate după această sesiune a bacalaureatului“, a subliniat inspectorul școlar Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat. Candidații nemulțumiți de notele obținute după contestații pot depune cerere în primele trei zile ale săptămânii viitoare la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Dolj pentru a-și vedea lucrările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS