10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDoljul are 12 medii de zece la bacalaureat

Doljul are 12 medii de zece la bacalaureat

Examenul de bacalaureat a fost promovat cu media zece de 12 elevi de la trei unități liceale din județul Dolj. Performanța aparține atât elevilor care s-au făcut remarcați la olimpiade, cât și celor care nu au participat la astfel de concursuri.

Cele m ai multe medii de zece sunt la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, care are cinci elevi cu asemenea rezultate. Următorul în clasament este Colegiul Național „Frații Buzești“, cu patru medii de zece. Performanța de a trece cu note maxime examenul de bacalaureat a fost obținută și de doi elevi de la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni și de un elev de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova. Pe discipline, însă, în Dolj s-au înregistrat 518 note de zece. „Sunt 59 de note de zece la limba și literatura română, dintre care 35 la profilul real și 24 la profil uman. Surprinzător, în acest an sunt multe note de zece la matematică, 119 obținute de elevii de la profil de matematică- informatică și 21 la matematică, filieră tehnologică. La ultima probă a bacalaureatului au fost 246 de note de zece, dintre care 108 la anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană“, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreședintele comisiei județene de bacalaureat.

Subiectele la română au dat emoții tuturor

Mediile de zece i-au luat prin surprindere și pe candidați, chiar dacă în timpul celor patru ani de liceu au avut medii generale de peste 9.70. Și unii au fost chiar olimpici.
„Am reușit să obțin media generală zece. Nu pot spune că mă așteptam la această medie. Am învățat foarte mult și știam că o să iau o notă foarte mare, dar la zece nu mă așteptam. Și asta pentru că la limba și literatura română am fost un pic uimit de ultimul subiect. Așteptam să ne cadă un text aparținând genului epic și când am văzut Mihai Eminescu am intrat puțin într-o stare de neliniște, dar am reușit până la urmă să fac cum trebuie. Rezultatul m-a bucurat foarte mult. Am fost foarte fericit, chiar nu mă așteptam. Și părinții mei s-au bucurat foarte mult, m-au îmbrățișat. A fost euforie generală, dar acum mi-am revenit“, a povestit Radu Adrian Marian, elev al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. Pentru el, după bacalaureat începe o perioadă de relaxare. „De acum încolo mă voi bucura de vacanță. Sunt deja student la Medicină în București. Eu am fost declarat admis pe baza rezultatelor la olimpiade. M-am îndrăgostit de biologie și în clasa a IX-a am luat locul I pe țară, în clasa a X-a am obținut medalia de aur la Olimpiada Europeană de Științe, în clasa a XI-a am obținut locul I la Olimpiada Națională de Biologie și m-am calificat în lotul lărgit, la fel ca și în clasa a XII-a, dar nu am participat la etapa internațională. Mă voi bucura, în sfârșit, de vacanță și după aceea voi urma cursurile Facultății de Medicină din București“, a mai spus Radu Adrian Marian.

Au ales Dreptul și Arhitectura

Pentru colegii de promoție ai lui Radu Adrian abia acum încep emoțiile admiterii la facultate. Noemi Vlăduțescu, și ea candidată cu media zece la bacalaureat, se pregătește pentru a susține examen de admitere la Facultatea de Drept a Universității din Craiova. „M-am decis prea târziu asupra facultății. Și atunci am luat decizia să rămân la Craiova. Când voi absolvi studiile de licență voi merge la magistratură în București“, a spus Noemi. Nici pentru ea examenul de bacalaureat nu a fost tocmai ușor. „Am reușit să obțin nota zece la toate cele trei materii de bacalaureat: română, istorie și logică și argumentare. Mi-am organizat foarte bine timpul. De-a lungul acestui an am fost consecventă, am făcut și sacrificii. Au fost momente în care doream să ies cu prietenii și îmi aduceam aminte că am de trecut un examen serios. Și pot spune că a fost o sesiune dificilă pentru că am avut mult de învățat, mai ales la istorie, disciplină la care materia este foarte multă“, a mai spus Noemi Vlăduțescu. Rezultatele la bacalaureat reprezintă și o încununare a efortului depus de-a lungul timpului. „Am luat zece la matematică, limba și literatura română și biologie. Rezultatul este o încununare a muncii de 12 ani de învățământ și a ultimilor patru ani de liceu. Nu am fost numai un elev de zece. Doar în clasa a XII-a am avut media generală zece. În rest, am mai avut probleme pe ici pe colo, ca orice elev de liceu. A fost o perioadă în care am învățat, dar am avut grijă și de hobbyuri, pasiuni. Îmi place mult muzica. Eu cânt la chitară, dar și cu vocea. Îmi place să desenez și pentru cariera mea m-am axat pe această parte și am ales să merg la Arhitectură în București“, a spus Andreea Chircă, elevă de zece de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova.

Admisă la o Universitate din Scoția

Alina Căpățînă este altă elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova care a reușit să promoveze bacalaureatul cu media zece. Nici ea nu se aștepta la media maximă.
„Mă așteptam să obțin un punctaj mai mic la română pentru că am avut emoții foarte mari și nu prea am putut să mă concentrez, dar a fost bine. Momentan, nu conștientizez ce înseamnă să am zece la acest examen. Eu tot timpul am învățat și am avut note mari. Am fost și la olimpiadă. Am avut premii la fazele județene ale Olimpiadei de Română“, a spus Alina. Tânăra se pregătește pentru o carieră în cercetare, în Scoția. Voi studia biomedicina și, în principiu, aș vrea să merg pe cercetare în Scoția. Sunt deja admisă la o universitate de acolo“, a mărturisit adolescenta. Rezultatele elevilor Colegiului Național „Frații Buzești“ în acest an au surprins chiar și conducerea unității.
„Sunt rezultate foarte bune. Aș putea spune chiar de excepție. Din cei 241 de elevi înscriși la examenul național de bacalaureat au promovat toți și avem patru absolvenți cu media zece la bac, cu unul mai mult decât anul trecut. Un lucru îmbucurător este că trei dintre cei patru elevi sunt de la profilul real. Înseamnă mare lucru pentru cei de la acest profil pentru că în general la uman se obțineau medii de zece. Acum am spart gheața și la real cu mai mulți cu media zece. Au reușit asta prin seriozitate, prin muncă și prin faptul că știu ce vor de la viață“, a declarat Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. De altfel, directorul adjunct al colegiului, Carmen Ștefănescu, a precizat faptul că prin aceste rezultate se subliniază continuitatea la Colegiul Național „Frații Buzești“, elevii de zece la bacalaureat fiind candidații de zece de la admiterea în liceu. În plus, în acest an, Colegiul Național „Frații Buzești“ este singura unitate liceală cu 100% promovați la bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS