5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEvaluarea națională: sute de note micșorate după contestații

Evaluarea națională: sute de note micșorate după contestații

Ieri s-au afișat rezultatele după recorectarea lucrărilor de la evaluarea națională. În Dolj, rezultatele contestațiilor au crescut procentul mediilor peste 5 cu doar 0,16%, pentru că multe note au scăzut după recorectare.

În Dolj, au solicitat reevaluarea lucrărilor peste 600 de elevi. După recorectare, multe note au scăzut. Prin urmare, procentul final de promovabilitate este de 65,44%, cu 0,16 mai mult decât după afișarea primelor rezultate.
„La limba și literatura română am avut 491 de contestații din 4.991 de candidați, iar la matematică doar 208 contestații. Au fost mici modificări ale notelor, dar ar trebuie să menționez faptul că modificările s-au făcut și în plus, dar și în minus. Dacă ar fi să încep cu matematica, aici s-au produs cele mai puține modificări, doar 49, dintre care 33 au fost în plus și 16 în minus. La limba și literatura română, în schimb, din cele 433 de lucrări au fost modificate 233. Doar 13 note au crescut, restul au fost modificate în minus“, a declarat prof. dr. Luminița Popescu, inspectorul școlar general adjunct. Au fost însă și situații speciale. „Plaja notelor contestate este relativ uniformă de la cea mai mică la cea mai mare. În urma reevaluării, mulți candidați au ajuns să aibă note sub 5. Sunt și câteva situații în care notele au fost modificate cu mai mult de un punct, dar numai două sau trei cazuri. Este vorba de o notă de aproape 3 care a ajuns la aproape 5, aceasta ar fi cea mai mare diferență. Dar sunt și note care au scăzut cu un 1,20 puncte. Candidatul respectiv avea aproape 8 și a ajuns la 6 și ceva, ar fi unul din exemple“, a mai spus inspectorul școlar general adjunct.

Nu s-au modificat rezultatele la școlile cu zero promovați

Reevaluarea lucrărilor a făcut ca una dintre unitățile de învățământ din Craiova să ajungă să aibă procent de 100% medii peste 5. Este cazul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade“, singura unitate de învățământ din Craiova care a ajuns la această performanță. Înainte de constestații, astfel de rezultate au fost obținute de Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești, dar și de școli mai mici, cum ar fi Școala Secu sau Școala Gogoșu, care a avut doar doi candidați. Tot la capitolul rezultate pozitive după contestații se înscrie și faptul că doi elevi au reușit să obțină nota 10, unul la matematică și altul la limba și literatura română.
Recorectarea lucrărilor nu a modificat în nici un fel procentul școlilor cu zero elevi cu medii peste 5 la evaluarea națională. În Dolj, sunt două unități de învățământ cu astfel de rezultate, Școala Gimnazială „Anton Pann“ și Școala Gimnazială Întorsura. În cazul Școlii „Anton Pann“ din Craiova, rezultatul acesta a fost obținut și în sesiunile anterioare, iar în urma analizei în școală, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au ajuns la concluzia că elevii au avut o frecvență la cursuri foarte scăzută. Școala Întorsura intră pentru prima dată în atenția inspectorilor școlari cu astfel de rezultate. „Se va face o anchetă pentru a stabili cauzele și sperăm că este doar un caz izolat“, a spus prof. dr. Luminița Popescu. Indiferent de media obținută la evaluarea națională, elevii pot participa la admiterea în clasa a IX-a. Aceasta se va face computerizat, iar primele rezultate se vor afișa pe 15 iulie.

Note mai mari în Gorj după contestaţii  

185 de elevi gorjeni au obţinut note mai mari în urma recorectării lucrărilor la examenul de evaluare naţională. După afişarea notelor obţinute după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea a crescut la 81,26%, de la 81,06%. A crescut şi numărul notelor de 10, de la şapte la opt. Au fost depuse în total 370 de contestaţii, 249 la română. Anul trecut promovabilitatea a fost de 83,7%. Examenul din acest an s-a lăsat şi cu o anchetă la Şcoala Generală nr. 4 din Târgu Jiu, de unde procurorii şi poliţiştii au ridicat un calculator. Există suspiciuni că anumiţi elevi ar fi ştiut subiectele înainte de începerea examenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS