17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMedaliată cu argint la olimpiada internaţională de matematică

Medaliată cu argint la olimpiada internaţională de matematică

Marta Ungureanu, elevă a Colegiului Național „Carol I“, a fost medaliată cu argint la Concursul Internațional de Matematică „Arhimede“, derulat în București. Adolescenta nu este la prima performanță. Ea mai are în portofoliu încă o medalie de aur la acest concurs și alte șase medalii obținute la olimpiadele naționale de specialitate.

Concursul Interna-țional de Matematică „Arhimede“ a avut loc în perioada 16-20 iunie, la București, și a reunit concurenți din Serbia, Germania, Spania, Bulgaria, Republica Moldova și România. În acest an s-a derulat cea de VII-a ediție a concursului, la care a participat și eleva Colegiului Național „Carol I“, Marta Ungureanu, din pasiune pentru matematică. Și a obținut și performanță.
„Am obținut medalie de argint la Concursul Internațional de Matematică «Arhimede», după ce am participat la toate cele trei faze de preselecție, la care am obținut succesiv două premii I și un premiu III. Concursul se desfășoară în fiecare an în București și vin elevi din mai multe țări. Este o competiție destul de dificilă pentru că nu are nici o legătură cu materia pe care o studiat-o acum la clasă, materia clasei a XI-a. Este o materie pentru toți, din clasa a IX-a până la a XII-a. În plus, am avut foarte multe emoții pentru că am avut 24 de contracandidați, foarte buni. De exemplu, elevii din Republica Moldova erau calificați și la Balcaniadă și am zis atunci că nu știu ce pot face eu în fața lor, care sunt foarte bine pregătiți. Am reușit să trec cu bine peste toate etapele.
Este un premiu care mă bucură pentru că este recompensa muncii mele de-a lungul timpului“, a spus eleva.

50 de premii

Marta este elevă în clasa a XI-a la specializarea matematică-informatică. A ales această specializare pentru că de mică și-a dorit să cunoască mai bine tainele matematicii. „Pot spune că dragostea față de matematică mi-a fost inspirată din familie. Am două profesoare de matematică acasă și de mică am avut la îndemână gazetele de matematică, pe care le mâzgăleam. La grădiniță am învățat să fac primele calcule și să descifrez primele semne ciudate pe care le vedeam eu în gazetele respective. Dar în clasa a V-a mi-am dat seama exact ce înseamnă matematica, care este mecanismul logic din spatele ei, și datorită profesoarei mele, Valerica Pometescu. Am continuat apoi să studiez această disciplină la liceu și. datorită profesoarei Carmen Georgescu, am ajuns să fac și performanță“, a spus Marta. În prezent, liceanca are nu mai puțin de 50 de premii, dar numai câteva sunt cu adevărat speciale pentru ea. „Primul premiu l-am obținut în clasa a II-a, la un concurs care a avut loc la Pitești. Am luat atunci locul cinci pe țară și nu îmi venea să cred. De atunci și până acum am obținut 50 de premii. Cele mai importante pentru mine sunt cele de la olimpiada națională, unde am obținut trei mențiuni, trei medalii de argint și trei medalii de bronz, la care se adaugă premiile de la Concursul Internațional de Matematică «Arhimede», la care am obținut o medalie de aur în clasa a VII-a și o medalie de argint acum, la finalul clasei a XI-a“, a mărturisit Marta.

O vacanță dedicată pe jumătate admiterii la facultate

Premiile obținute la competițiile de matematică vor fi folosite din plin pentru continuarea studiilor în străinătate. Marta vrea să aplice în această vară la una din universitățile de profil din Londra. „În această vară o să plec puțin să mă relaxez, atât cu prietenii, cât și cu părinții. Nu va fi însă o vacanță numai cu distracție. Am foarte multe de pregătit pentru că vreau să optez pentru o universitate din Londra. Voi aplica la cinci universități și trebuie să susțin și un test. Îmi doresc să continui studiile în străinătate“, a spus Marta Ungureanu. Și nu este singurul lucru la care se gândește. Marta își dorește ca în anul școlar următor, chiar dacă va fi ocupată și cu pregătirea pentru examenul național de bacalaureat, să participe și să mai obțină un premiu și la Olimpiada Națională de Matematică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS