12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTotul despre învăţământul economic universitar

Totul despre învăţământul economic universitar

http://www.youtube.com/watch?v=g0xDZ-aLgPw

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova din cadrul Universităţii din Craiova a găzduit ieri un moment cu totul aparte, lansarea volumului „Pagini din Istoria Învăţământului Superior Economic din România 1843-2013“.

Două secole de învăţământ universitar de profil economic din ţară au fost structurate şi cuprinse în acest volum apărut cu sprijinul Asociaţiei Facultăţilor de Economie din ţară. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa colectivului de coordonare a lucrării şi a unui auditoriu format din cadre didactice şi studenţi. La apariţia acestei lucrări şi-au adus contribuţia 125 de autori, din rândul facultăţilor de economie din ţara noastră, sub coordonarea generală a profesorilor Ioan Talpoş, Constantin Roşca şi Nicolae Istudor. „Este un eveniment unic, o lucrare extrem de consistentă care acoperă 170 de ani de învăţământ economic românesc pe 905 pagini. Ne bucurăm ca alături de noi să fie chiar unul dintre iniţiatorii acestei monografii, profesorul Constantin Roşca, dar şi prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele Asociaţiei Generale a Economiştilor din România“, a spus Marian Siminică, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova.

Sinteza învăţământului economic, a personalităţilor marcante, a facultăţilor  

Volumul este structurat în şapte părţi diferite, dintre care primele patru părţi evidenţiază principalele evenimente care au marcat evoluţia învăţământului superior economic românesc din perioadele: 1843-1913, când s-a instituţionalizat învăţământul superior economic, 1913-1948, 1948-1989, 1989-2013, la care se adaugă o parte ce prezintă galeria marilor personalităţi ale ştiinţei economice din România, precum și două părţi în care se regăsesc rezumatul şi anexele lucrării. Volumul a fost elaborat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la primul curs de economie politică ținut de Ion Ghica la Academia Mihăileană din Iași. „Am lucrat la ghidul acestei lucrări cu cel care a avut iniţiativa unei astfel de monografii, Ion Gh. Roşca – primul preşedinte al Asociaţiei Facultăţii de Economie din România. În momentul în care el ne-a părăsit, am avut obligaţia morală să continui şi chiar să adâncesc unele aspecte. De fapt, această carte este o componentă a istoriei României. Avem două părţi diferite unde sunt abordări tematice, o parte care se referă la galeria personalităţilor marcante din învăţământul superior economic şi din cercetare de profil economic, cu două capitole distincte în care prezentăm activitatea unui număr de 41 de academicieni, şi al doilea capitol, personalităţi marcante din învăţământul de profil economic, dar personalităţi care nu mai sunt printre noi. Altă parte este o sinteză a învăţământului privit în ansamblu. Am ţinut să prezentăm cele 89 de facultăţi care funcţionează în prezent, dar şi elemente esenţiale din istoria mai veche sau recentă a fiecărui membru al Asociaţiei Facultăţii de Economie din ţară“, a declarat prof. univ. dr. Constantin Roşca.
Academicianul prof. univ. dr. Gheorghe Zaman a menţionat că evenimentul editorial este cu totul aparte, fiind o îmbinare între monografie şi enciclopedie: „Redă practic tot ceea ce a presupus istoria gândirii economice româneşti. Această carte, de la prima la ultima pagină, reprezintă o cărămidă la edificiul istoriei României“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS