16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieTexte la prima vedere și compuneri la Evaluarea Națională

Texte la prima vedere și compuneri la Evaluarea Națională

http://www.youtube.com/watch?v=h64pTc3MhPw

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut ieri examenul scris la limba și literatura română, având o variantă cu trei subiecte. La prima parte a fost poezia „Rânduri pentru Anul Nou“, scrisă de Ion Minulescu, pe marginea căreia li s-a cerut elevilor să explice semnificația titlului, să găsească sinonime pentru cuvintele „fiindcă“, „cer“, „liniștit“, să identifice trăsături ale genului liric, să explice rolul virgulei în secvența „Bine ai venit, An Nou!“, dar și să realizeze o compunere despre semnificația mesajului poeziei. Al doilea subiect a constat într-un fragment din articolul „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“, semnat de Corina Zorzor pe adevărul.ro, cerințele fiind să identifice numele autorului și titlul articolului, dar și să specifice funcția sintactică a unor cuvinte din text. Ultimul subiect a constat în realizarea unei compuneri despre o întâmplare petrecută în timpul participării la întâlnire organizată de școală cu un scriitor contemporan. Pentru rezolvarea acestor cerințe elevii au avut la dispoziție două ore.
La final cei mai mulți candidați au ieșit încrezători că vor obține note foarte bune. „Nu au fost grele subiectele. Un pic dificilă mi s-a părut cerința cu sinonimele, dar le-am dat de cap. Sper să obțin o notă mare. Voi opta pentru Colegiul Național «Elena Cuza», iar a doua variantă va fi Liceul Pedagogic. Sper să obțin un loc la un liceu cât mai bun“, a spus Ștefan Goga, candidat la centrul de examen organizat la Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“ din Craiona. Pentru fete nici o cerință nu a părut dificilă. „Subiectele au fost foarte ușoare. Nu am avut nici o cerință dificilă. Mă aștept la un rezultat bun și voi opta pentru Colegiul Național «Elena Cuza», pentru că este un colegiu foarte bun“, a spus Laura Dumitrescu, candidată la Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“.

200 de absenți în Dolj

Cei mai emoționați au fost însă părinții care au așteptat pe tot parcursul examenului la poarta centrelor de evaluare. „O susțin pe fiica mea, Sabina. Dă examen la limba și literatura. Stresul este maxim pentru că nota este importantă la admiterea în liceu. Îi trebuie o notă mare pentru că vrea să opteze pentru Colegiul Național «Frații Buzești», la clasa de matematică-informatică“, a spus Mădălina Tudor din Craiova, care își aștepta copilul la Școala „Gheorghe Țițeica“ din Craiova. În bună parte, părinții sperau ca elevii să obțină note peste 9.
„Sunt aici pentru fiica mea. S-a pregătit tot anul. Am emoții mari pentru că este foarte importantă nota la admitere, întrucât va opta pentru Colegiul Național «Elena Cuza» și, anul trecut, ultima medie de admitere a fost peste 9. Îi trebuie notă mare“, a spus Camelia Popescu, alt părinte. Au fost însă și elevi care din diverse motive nu s-au mai prezentat să susțină Evaluarea Națională. „În Dolj, s-au înregistrat aproximativ 200 de absenți la proba scrisă de limba și literatura română, fiind înscriși pentru acest examen 5.231 de candidați“, a declarat inspectorul școlar general adjunct, Luminița Popescu, președinta Comisiei județene pentru Evaluarea Națională. Elevii mai au însă de susținut mâine proba scrisă la matematică. Primele rezultate ale acestei sesiuni vor fi afișate pe 27 iunie, zi în care se vor depune și contestațiile. În acest an, media de la Evaluarea Națională va avea o pondere de 75% din media de admitere la liceu, restul de 25% reprezentând media anilor V-VIII.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS