10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii intră în febra bacalaureatului

Elevii intră în febra bacalaureatului

Prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an începe astăzi cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Candidații sunt așteptați în săli de la ora 9.00.

Aproximativ 200.000 de candidați din toată țara sunt așteptați începând de astăzi să susțină prima sesiune a examenului de bacalaureat. În Dolj, sesiunea va fi susținută de 5.639 de elevi, din care 4.345 sunt absolvenți ai promoției 2014. Prima probă vizează evaluarea competențelor lingvistice de comunicare în limba română. La acest examen elevii vor extrage un bilet pe care vor găsi un text la prima vedere pe marginea căruia sunt formulate întrebări, la care trebuie să găsească răspunsuri în 15 minute. Apoi vor avea la dispozție alte 10-15 minute în care trebuie să susțină subiectele în fața comisiei de examen. Testarea este orală și se desfășoară în intervalul orar 9.00 – 19.00, în zilele de 10, 11 și 12 iunie, în toate cele 43 de unități liceale din județul Dolj. Rezultatele se comunică pe loc. În funcție de răspunsurile date, candidații vor primi unul dintre cele trei calificative: „mediu“, „avansat“ sau „experimentat“. Chiar dacă nu se dau note, proba se desfășoară în condiții stricte de examen. În sălile de clasă sunt montate camere video, iar elevilor le este interzis să aibă asupra lor, în perioada evaluării, telefoane mobile sau alte obiecte care i-ar putea ajuta să rezolve subiectele. În cazul în care vor fi depistați că dețin astfel de obiecte, candidații vor fi eliminați din examen și nu vor putea să se înscrie la următoarele două sesiuni.

O lună de foc

Examenul de bacalaureat îi va ține în acest an cu sufletul la gură pe elevi și pe părinți timp de o lună. Potrivit calendarului emis de Ministerul Educației Naționale, evaluările încep astăzi și se finalizează pe 11 iulie, cu afișarea ultimelor rezultate după soluționarea contestațiilor. Pentru a promova sesiunea, absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a vor avea de trecut prin șase evaluări, trei de atestare a competențelor și trei probe scrise, a căror medie minimă trebuie să fie 6.
După proba de evaluare a competențelor lingvistice de comnunicare orală în limba română, în intervalul 16 – 20 iunie, candidații vor susține proba de evaluare a competențelor digitale, iar, între 23 și 27 iunie, vor avea de susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Examenele scrise vor începe pe 30 iunie, cu proba la limba și literatura română. și se vor derula și pe 1 iulie, când va fi proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie, și pe 2 iulie, când va fi proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate pe 7 iulie, zi în care se depun și contestațiile în urma cărora se va decide cine este promovat și cine este respins.

Se mai fac înscrieri pentru probele scrise

Pentru sesiunea de examene din acest an, în Dolj au formulat cereri de repetare a probelor nepromovate în anii anteriori 1.294 de candidați. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj, cei care vor să susțină aceste evaluări pot depune cereri până pe 27 iunie.
„Cererile vor fi supuse analizei Comisiei județene de bacalaureat, care va aproba sau nu solicitarea respectivă. Cererile trebuie depuse cu cel puțin trei zile înainte de începerea primei probe pe care o are de susținut candidatul. În cazul candidaților din promoțiile anterioare, care au susținut probele de competențe, ultima zi în care se mai pot înscrie pentru a susține examenele scrise este 27 iunie“, a declarat inspectorul școlar Alexandrina-Maria Năstase, vicepreședintele Comisiei județene de bacalaureat. Dacă vor primi aviz favorabil din partea Comisiei județene de bacalaureat, candidații se vor înscrie, pe baza unei adeverințe eliberate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, la unitatea de învățământ pe care au absolvit-o pentru a repeta probele nepromovate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS