24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieConcurenţa face diferenţa între facultăţi

Concurenţa face diferenţa între facultăţi

http://www.youtube.com/watch?v=EdFLghFLy10

Evenimentul „Zilele Porţilor Deschise“ la Universitatea din Craiova a ajuns în acest an la cea de a XII-a ediţie. Zeci de tineri au trecut pragul universităţii încă de la deschidere, dornici să cunoască programele de studii şi oportunităţile pe care le au pe piaţa muncii. În acest an, oferta educaţională pentru licenţă şi master este realizată în funcţie de performanţele înregistrate anterior la programele de studii. Vor avea locuri mai multe la buget acele programe care au înregistrat anul trecut un număr mare de candidaţi. „Avem 2.880 de locuri pentru cursurile de licenţă şi 1.620 de locuri pentru cursurile de master. Dintre acestea, 30 de locuri sunt rezervate cetăţenilor români de etnie romă. Locurile pe domeniile de studii universitare au fost repartizate ieri în Consiliul de Administraţie şi a crescut oferta pentru programele cele mai performante ale Universităţii din Craiova. A fost un proces de repartiţie destul de lung, pentru că încercăm să stabilim anumite domenii prioritare şi să le finanţăm cu preponderenţă pe acelea“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

S-a pus accent pe facultăţile cu parteneriate economice

Printre facultăţile care au primit mai multe locuri la buget se numără unele programe de la facultăţile de Mecanică, Agricultură şi Horticultură. „Am alocat mai multe locuri la specializările care au fost mai căutate anul trecut. De exemplu, am alocat mai multe locuri pentru master la Facultatea de Mecanică, la specializarea Construcţii automobile, pentru că, având în vedere parteneriatele cu Renault, cu Ford, cu Pirreli, este normal să încurajăm acest domeniu. Avem mai multe locuri şi pentru specializarea Construcţii. Dar sunt şi cazuri în care facultăţile au luat decizia internă de a direcţiona locurile pe care le-au primit spre anumite domenii. De exemplu, am avut peste şase candidaţi pe loc la Expertiza produselor alimentare de la Facultatea de Agricultură şi Horticultură. Sigur că facultatea s-a reorientat şi a alocat mai multe locuri acestui program care este foarte căutat. De asemenea, au avut peste patru candidaţi la Cadastru, şi acolo a crescut oferta“, a subliniat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. Specializările care au avut număr mic de candidaţi vor avea şi mai puţine locuri la buget. Nici una din specializări nu va fi însă scoasă din oferta educaţională. „Sunt unele specializări care, în ultimii ani, nu au fost atractive pentru elevi, pentru că oferta pe piaţa muncii este mai slabă, dar Universitatea din Craiova nu poate să nu finanţeze cu prioritate astfel de studii. Nu putem să renunţăm să mai facem matematică sau fizică pentru că elevii nu vor în acest moment să urmeze aceste programe. Este firesc să încurajăm aceste domenii pentru că de ele depinde cercetarea fundamentală şi de această cercetare depinde competitivitatea noastră în Europa“, a mai spus rectorul.

Studenţii vor fi distribuiţi pe specializări din anul II

În ceea ce priveşte criteriile de admitere, nu au intervenit modificări. Şi în acest an se va organiza admitere pe baza unui examen scris la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, pentru domeniul Drept. Totodată, candidaţii care vor opta pentru specializări vocaţionale precum sport, artă, ştiinţe ale educaţiei vor susţine probe de aptitudini. Admiterea din acest an va fi însă diferită de ceea ce a fost până acum, după cum au precizat cadrele didactice. „Admiterea se va face pe domenii şi nu pe programe de studii. În acest fel, fiecare domeniu va avea un număr de locuri bugetate mult mai mare, nu vor mai fi împărţite începând cu anul I pe mici specializări. Specializările se fac începând cu anul II. În primii doi ani, toată lumea are un trunchi comun de studiu, toţi studenţii fac acelaşi lucru în acel domeniu“, a explicat prof. univ. dr. Cezar Spânu, prorectorul Universităţii din Craiova.

Taxa de şcolarizare, majorată la o singură faculte

Studenţii care nu vor fi acceptaţi pe locurile bugetate vor avea ca opţiune locurile la învăţământul cu taxă. Potrivit conducerii Universităţii din Craiova, taxele vor fi menţinute, în general, la nivelul anului trecut. Excepţie face doar Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care va aplica o majorare de 100 de lei. Astfel că, de la 2.700 de lei, cât a fost până acum taxa, va ajunge la 2.800 de lei pe anul de studiu. Cea mai mică taxă este însă la Facultatea de Agricultură şi Horticultură – 2.500 de lei pe an, care nu se modifică, pentru a încuraja studenţii din mediul rural să urmeze aceste studii. De altfel, tot pentru a stimula studenţii să finalizeze studiile de licenţă, din acest an se vor acorda burse. „De anul acesta vom face şi o politică de acordare a unor burse din fondurile universităţii pentru studenţi. Deci vor fi compensate o parte din costuri“, a spus rectorul Universităţii din Craiova. Totodată, studenţii pot accesa credite de studii cu dobândă de 4,85% de la două bănci care au încheiat parteneriat cu Universitatea din Craiova în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS