16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAdmitere cu emoţii la şcolile profesionale din Craiova

Admitere cu emoţii la şcolile profesionale din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=PV3Jaaq5mpI

Elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziţie două zile pentru a opta în vederea admiterii în învăţământul profesional de trei ani. Ieri, a fost ultima zi de depunere a dosarelor, iar până la prânz au fost manageri de unităţi de învăţământ care au semnalat că la anumite specializări trebuie să organizeze testări, deoarece cererea a depăşit oferta.

Preselecţia pentru admiterea în învăţământul profesional se va organiza la Liceul Tehnologic Căi Ferate din Craiova, pentru că numărul candidaţilor depăşeşte numărul locurilor la specializarea electromecanic material rulant, înfiinţată la solicitarea companiei SC RELOC SA. „Specializarea are 28 de locuri şi s-au înscris 58 de elevi. Se va organiza, pe 29 mai, o preselecţie la care va participa şi agentul economic partener. Proba eliminatorie constă într-un chestionar şi în interviuri cu elevii şi părinţii“, a declarat Lavinia Craioveanu, directoarea liceului. Maria Măldărescu, reprezentantul firmei RELOC, a precizat că „se vor puncta foarte mult motivele pentru care elevii aleg specializarea pentru că în cadrul companiei este nevoie de forţă de muncă tânără, iar elevii care vor fi admişi în acest an la şcoala profesională vor avea asigurat locul de muncă în 2017, atunci când vor termina studiile“.
Pentru a-i stimula pe elevi să se îndrepte spre această specializare, SC RELOC SA a alocat o bursă suplimentară de 150 de lei, care se adaugă la bursa lunară de 200 de lei pe care o oferă statul român pentru toţi elevii care aleg învăţământul profesional. De altfel, compania asigură celor 28 de elevi şi masa, şi cazarea pe durata studiilor.

Mulţi candidaţi pe locurile de bucătar

Concurenţă este şi la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Potrivit directorului Dumitru Iftimov, ieri, până la prânz, erau înregistraţi 146 de candidaţi pe 72 de locuri. În aceste condiţii, elevii vor fi testaţi, iar cei care nu vor fi declaraţi admişi trebuie să se îndrepte spre alte instituţii de învăţământ.
„Pentru bucătar e cea mai mare concurenţă. Sunt 28 de locuri şi sunt peste 60 de elevi. Conform metodologiei, vom organiza o probă de departajare, care se va susţine pe 10 iunie, din disciplina educaţie tehnologică. Tematica este la dispoziţia candidaţilor, fiind afişată la sediul instituţiei. Unii dintre cei care nu vor trece această probă au posibilitatea de a merge la alte unităţi de învăţământ care nu au probe de admitere sau de departajare. Este primul an în care avem această concurenţă“, a precizat managerul colegiului. Elevii care s-au îndreptat spre Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova provin din mediul urban, dar şi din mediul rural din localităţi precum Goieşti, Malu Mare, Melineşti. Pregătirea practică a elevilor se va face la agenţii economici şi în laboratoarele instituţiei.

Încă două etape de înscriere

Elevii care vor fi respinşi la probele eliminatorii şi vor să se îndrepte spre unităţile de învăţământ care mai au locuri libere la învăţământul profesional mai au la dispoziţie două etape de înscrieri: una în perioada 27 – 28 iulie, iar cealaltă pe 1 – 2 septembrie. Directorii liceelor tehnologice din centrul Craiovei spun însă că oferta a fost acoperită din prima etapă. „Am solicitat şi am obţinut aprobarea pentru o clasă cu profilul mecanic auto deoarece baza materială permite acest lucru. Avem maşini noi şi diferite tipuri de ateliere. În plus, în 2010, liceul a primit un autoturism nou Dacia Logan care a fost acordat şcolii pentru învăţământul profesional“, a precizat Laurenţiu Puicin, directorul Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova. Conform ofertei şcolare aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, în acest an, pentru învăţământul profesional s-au alocat 37 de clase de învăţământ profesional în 22 de unităţi de învăţământ, dintre care zece sunt în Craiova. Învăţământ profesional există la Liceul Energetic, Colegiul Tehnic „C.D Neniţescu“, Colegiul tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Liceul CFR, Liceul „Matei Basarab“, Liceul Tehnologic Auto şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. În judeţ, şcoli profesionale sunt la unităţile liceale de la Cârcea, Segarcea, Pleniţa, Valea Stanciului, Argetoaia, Melineşti, Călăraşi, Poiana Mare, Calafat, Băileşti, Filiaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS