Acasă Educatie Prima şcoală de fete din Craiova a aniversat 181 de ani

Prima şcoală de fete din Craiova a aniversat 181 de ani

http://www.youtube.com/watch?v=hl23bdWJV4I

\n

Ieri a fost sărbătoare la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova. S-a aniversat împlinirea a 181 de ani de existenţă sub semnul performanţei în domeniul filologiei.

Festivitatea aniversară de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova a adunat la un loc elevi, profesori, dar şi absolvenţi, care au revenit în băncile şcolii pentru a retrăi emoţia anilor de liceu. Programul a început cu intonarea de către corul unităţii de învăţământ a imnului propriu, urmat de prezentarea rezultatelor obţinute în acest an şcolar la profilul filologic. Colegiul Naţional „Elena Cuza“ îşi are începuturile în anul 1833, fiind înfiinţat la iniţiativa vornicului Iordache Otetelişanu, pentru a oferi învăţătură aleasă fetelor de boieri. Elevele admise în această şcoală trebuia să ştie „a citi şi scrie“ într-o limbă străină. De-a lungul timpului, specificul unităţii de învăţământ s-a menţinut, astfel că până în 1944 şi în perioada 1970-1975 toate disciplinele erau predate în limba franceză. În prezent, cunoaşterea unei limbi străine reprezintă o prioritate, şcoala având un segment important de specializări care asigură acest deziderat prin clasele cu predare bilingvă şi intensivă în engleză, franceză, germană şi spaniolă.

Premiul I pe ţară la germană şi spaniolă

Elevii care învaţă la clasele cu predare bilingvă se fac remarcaţi şi la olimpiadele şcolare. În acest an, trei eleve ale acestui colegiu au ocupat podiumul Olimpiadei Naţionale de limba germană. Maria Daniela Oşca a câştigat premiul I, Andreea Mihaela Glugă a luat locul II şi Adina Roxana Carmaliu a obţinut premiul III. Fetele au fost pregătite de profesoara Camelia Cristea. Performanţă s-a făcut în acest an şi la limba spaniolă. Eleva Sabina Mihaela Nicola a obţinut premiul I la olimpiada naţională, iar colega sa, Mihaela Stoica, a obţinut menţiune. De pregătirea adolescentelor s-a ocupat profesoara Mihaela Anderca. Pentru rezultatele obţinute, olimpicele şi cadrele didactice au fost premiate de conducerea unităţii de învăţământ. Premiile le-au fost înmânate de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la rândul său absolventă a colegiului. „Vă felicit pentru rezultatele bune pe care le obţineţi în fiecare an, pentru că reuşiţi să plasaţi Colegiul «Elena Cuza»printre primele colegii din România. Şi municipalitatea s-a preocupat de creşterea calităţii în învăţământ, nu doar prin investiţiile făcute în ultimii ani, ci şi prin numărul burselor pentru elevi, care a crescut de la 1.200 la 6.500. Bursele sunt pentru elevii cu merite deosebite şi pentru cei cu probleme sociale“, a spus primarul Craiovei.

Emoţii pentru dascălii care îşi încheie activitatea

Dar nu numai performanţa din acest an a fost premiată. Directoarea Mirela Genoiu a acordat câte o diplomă de excelenţă pentru patru cadre didactice care şi-au dedicat întreaga carieră activităţii la catedră: Adriana Iancu – profesoară de fizică, Luminiţa Vasile – profesoară de matematică, Liliana Dinu – profesoară de limba franceză şi Nicoleta Ceaşu – profesoară de chimie.
„Vă mulţumim că existaţi în viaţa noastră şi dorim ca şi cei care vor veni să fie la fel, să-şi pună amprenta pe educaţia copiilor“, a spus managerul şcolii. Momentul a fost emoţionant pentru că a marcat simbolic despărţirea de elevi, întrucât din toamnă se pensionează. Ştafeta va fi luată însă de noi cadre didactice, care trebuie să ducă mai departe tradiţia colegiului şi să se ocupe de dezvoltarea elevilor. Şi misiunea lor nu va fi foarte uşoară. Activitatea educaţională este apreciată de Ministerul Educaţiei, anul acesta Colegiul Naţional „Elena Cuza“ primind pentru a patra oară Trofeul „Şcoală Europeană“, valabil patru ani. De altfel, pentru a-şi pune în valoare activităţile derulate în şcoală, elevii colegiului au pregătit participanţilor şi un program artistic cu dansuri moderne, populare şi recitaluri.

Exit mobile version