10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 1.000 de candidaţi pe posturile din învăţământ

Peste 1.000 de candidaţi pe posturile din învăţământ

http://www.youtube.com/watch?v=VqTZuokC-RY

Mai puţine posturi în învăţământul preuniversitar, dar candidaţi la fel de mulţi ca anul trecut. Vineri, în penultima zi de înscrieri, erau înregistraţi peste 1.000 de dascăli la cele patru centre de examen organizate în Craiova. Membrii comisiilor de înscriere au declarat că se aşteaptă ca numărul lor să crească considerabil astăzi, în ultima zi de depunere a dosarelor.

După primele date din centrele de înscrieri cei mai mulţi candidaţi sunt înregistraţi pe posturile de limba şi literatura română, disciplină pentru care sunt trei catedre complete, una titularizabilă la Băileşti şi alte două norme pe perioadă determinată la Greceşti şi Goicea.
„Pentru limba şi literatura română sunt 130 de candidaţi înscrişi din totalul de 251 de persoane, câte s-au înregistrat în centrul nostru. Restul candidaţilor sunt pentru limba latină şi limbi străine“, a declarat Lucian Săndoi, directorul Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova. Număr mare de candidaţi se înregistrează şi la învăţământul preşcolar şi primar. „Avem 121 de înscrişi pentru învăţători şi 132 la educatoare. În rest, mai sunt opt înscrişi la psihopedagogie specială, la consiliere psihopedagogică – opt candidaţi, la kinetoterapie – un candidat. În total, sunt 288 de candidaţi pentru ocuparea a 105 posturi titularizabile şi netitularizabile“, a declarat Gabriela Achim, membru al comisiei de înscrieri de la centrul de examen organizat la Liceul CFR Craiova. De
altfel, mulţi tineri se îndreaptă în acest an şi spre catedrele de educaţie fizică şi sport, disciplină pentru care dosarele se depun la Liceul Energetic din Craiova.
„Avem înregistraţi 248 de candidaţi, dar cei mai mulţi optează pentru educaţie fizică şi sport, aproape jumătate din ei, restul sunt la discipline socio-umane sau arte plastice“, a spus Sorin Pârlea, membru al comisiei de înscrieri.

Suplinitor de 11 ani

Cei care s-au înscris pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate sunt atât tineri, care încearcă pentru prima dată ocuparea unui post în învăţământul preuniversitar, cât şi dascăli care predau de ani buni la catedră. „Candidez pentru un post de geografie. Este primul an când particip la examen. Am absolvit studiile de licenţă de câţiva ani, dar acum încerc să vin la catedră. Este singurul domeniu în care pot să am un loc de muncă. Posturi sunt cam puţine, dar sper să reuşesc“, a spus Ana Cismaru, candidat la centrul de examen de la Liceul Energetic. Alţii au mai trecut o dată prin emoţiile examenului.
„Candidez pentru educaţie fizică şi sport. Sunt foarte mulţi concurenţi, dar mă bazez pe faptul că m-am pregătit foarte bine. Este al doilea an când susţin acest examen. Anul trecut am obţinut post de suplinitor“, a declarat Alina Pleşu, candidat tot la centrul de la Liceul Energetic. Sunt însă şi dascăli care speră ca în acest an să se titularizeze.
„Candidez pentru posturile de matematică. Concurenţa nu este foarte mare acum. Au fost ani cu peste 150 de candidaţi pe judeţul Dolj. În acest an sper să reuşesc să mă titularizez. Am 11 ani vechime la catedră. Am predat şi în mediul rural, dar şi în cel urban. Am fost şi la Craiova, iar acum sunt profesor la Băileşti“, a spus Aristide Mantea, candidat la Liceul „George Bibescu“ din Craiova. Pentru matematică s-au depus 50 de dosare. Ultima zi de înscrieri este astăzi, când centrele de examen sunt deschise de la ora 9.00 până la ora 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS