14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGradaţii de merit, pe fişe greşite

Gradaţii de merit, pe fişe greşite

Cadrele didactice şi directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar concurează în această perioadă în vederea obţinerii gradaţiei de merit. Conform metodologiei, se iau în calcul rezultatele la concursurile naţionale şi internaţionale obţinute de elevi, activitatea de cercetare, organizarea de simpozioane, adică performanţele realizate. Recompensa constă într-un spor de 25% la salariu pe o perioadă de cinci ani. Procesul de evaluare este în plină desfăşurare, numai că ridică unele semne de întrebare. O parte din fişele de evaluare întocmite la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj prezintă inadvertenţe.

Directorii de unităţi de învăţământ au avut surpriza să constate că fişele de evaluare sunt incomplete. Concret, în prima parte a fişei de evaluare, activităţile ce trebuie punctate sunt notate cu litere de la „a“ la „p“, numai că lipsesc literele „f“, „i“, „ j“, „l“, „n“ şi „o“. Cei care au întocmit fişa au sărit de la litera „e“ la „g“, de la „h“ la „k“, de la „k“ la „m“ şi de la „m“ la „p“. Iar acesta nu este singurul aspect negativ. Odată cu literele au dispărut şi activităţile care trebuie evaluate. Asta aflăm din notele de subsol ale fişei, care fac referire tocmai la literele lipsă, specificând că la punctele respective se iau în calcul rezultatele personale ale candidatului. Dar care rezultate? Culmea este că odată cu cifrele nu a dispărut şi punctajul aferent. La finalul evaluării, cifrele de la fiecare activitate dau tot maximul de 100 de puncte, deşi şase activităţi lipsesc. Unii manageri au observat aceste aspecte şi sunt uimiţi de cum se va face evaluarea. Nu vor însă să comenteze pentru a nu-şi pierde funcţiile.

Nimeni nu îşi asumă fişele

Inadvertenţe se găsesc şi în alte fişe de evaluare, care au la final trecut maximul de 100 de puncte, însă adunarea punctajului de la fiecare categorie de activităţi însumează doar 90 de puncte. În plus, legislaţia prevede că se iau în calcul activităţile derulate în perioada 2009-2013, dar pe nici una dintre fişe nu se specifică acest lucru. Aceste fişe sunt postate de site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj din 12 martie, ca note telefonice pentru unităţile de învăţământ, cu titulatura „Anexe pentru acordarea gradaţiei de merit“ (http://www.isj.dj.edu.ro/down/note/?C=M;O=D), fără nici o semnătură, deşi conform metodologiei sunt întocmite de inspectori şcolari. Nimeni nu şi le asumă, din câte se pare. „S-au făcut la nivel de comisii şi punctajele au fost aprobate în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţă Stoica. Potrivit metodologiei, candidaţii la gradaţia de merit trebuie să-şi depună dosarele, din care să nu lipsească respectivele fişe, până pe 11 aprilie. În prezent, aceste dosare sunt în evaluarea inspectorilor şcolari. Şi, potrivit prevederilor legale, comisia de evaluare este numită de inspectorul şcolar general, care desemnează un adjunct ca preşedinte al comisiei, un secretar din reţeaua de salarizare şi membri din rândul inspectorilor şcolari de specialitate sau al metodiştilor.
Din notele telefonice afişate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj aflăm că preşedinte al comisiei a fost desemnat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu. Evaluarea se derulează până pe 28 aprilie. Rămâne de văzut cum se vor acorda gradaţiile de merit pe fişele care au puncte lipsă, mai ales că perioada pentru depunerea dosarelor a expirat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS