13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDumitru Horia Cristea, Doctor Honoris Causa la Craiova

Dumitru Horia Cristea, Doctor Honoris Causa la Craiova

Autor a 152 de studii, articole şi lucrări publicate atât în ţară, cât şi în străinătate, coordonator a 53 de granturi de cercetare, profesorul universitar dr. Horia Dumitru Cristea de la Universitatea de Vest din Timişoara a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, la propunerea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Evenimentul prefaţează deschiderea a unei noi ediţii a conferinţei internaţionale „Competitivitate şi stabilitate în economia bazată pe cunoaştere -2014“, ce se deschide astăzi.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost deschisă de rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. La eveniment au fost prezenţi profesori şi studenţi de la Universitatea din Craiova, dar şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
„Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dumitru Horia Cristea este în egală măsură o importantă recunoaştere academică şi un moment de bucurie. Domnul profesor Dumitru Horia Cristea a fost membru al catedrei de Finanţe din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii de Vest din 1973, având o vechime totală în învăţământul preuniversitar de peste 40 de ani. Activitatea sa didactică şi de cercetare este recunoscută la nivel naţional, dar şi internaţional“, a precizat rectorul Universităţii din Craiova.

Diplome şi distincţii pentru activitatea profesională

În activitatea profesională, prof. univ. dr. Dumitru Horia Cristea a fost preocupat mereu de perfecţionare, dovada fiind cele 18 diplome, atestate şi certificate care îi conferă calitatea de auditor financiar, expert contabil, expert evaluator, lichidator de societăţi comerciale, evaluator imobiliar. De asemenea, face parte dintr-o serie de organisme profesionale naţionale precum Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), CAFR, dar şi a unor prestigioase organizaţii de prestigiu din străinătate: Institutul Profesioniştilor Asociaţii Ordinului Experţilor Contabili din Franţa, Academia de Ştiinţe şi Studii Economice şi Financiare din Paris, International Fiscal Association. Activitatea didactică şi de cercetare a fost completată şi cu contribuţii în domeniul managementului universitar, fiind şef de catedră, decan şi prorector al Universităţii de Vest din Timişoara. A fost şi membru activ al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare şi ARACIS, calitate în care a participat la evaluarea şi autorizarea mai multor programe de studii.
Activitatea profesorului Dumitru Horia Cristea fost recunoscută prin acordarea mai multor diplome şi distincţii precum Ordinul „Meritul pentru învăţământ în grad de cavaler în 2004, Diplomă de excelenţă – sprijin cercetare studenţească – AFER 2006, Diplomă de merit, CECCAR – 2006, Diplomă de excelenţă, CNEA – 2006, medalie jubiliară CECCAR – 2002, medalia „Membru de onoare a comunităţii academice“, Universitatea „George Bacovia“ – 2001, certificat de formator în norme internaţionale de audit, medalii jubiliare ale ASE Bucureşti, Universităţii din Petroşani, UBB Cluj-Napoca, Universităţii din Craiova, Universităţii de Vest din Timişoara, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia“ Târgovişte.

Şi-a dorit să predea la Craiova

După decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, profesorul universitar Dumitru Horia Cristea a mărturist că dorinţa de a face parte din comunitatea academică de la Craiova a existat încă de la începuturile carierei sale. „În 1969, la repartiţia ce se ţinea pe ţară la ASE Bucureşti, am optat pentru Universitatea din Craiova. Dar nu a fost să fie. Aşa că am trudit peste patru decenii în cetatea universitară din Timişoara. Iar astăzi mi se face nesperata onoare de a fi integrat în comunitatea dumneavoastră academică“, a spus prof. univ. dr. Dumitru Cristea. De altfel, profesorul universitar a precizat că „este ceva deosebit când cineva fără funcţii şi fără demnităţi publice este adoptat într-o familie academică de prestigiu. Este expresia acelei atitudini ce face diferenţa în lumea tumultuoasă universitară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS