Acasă Educatie Titlul le-a dat bătăi de cap elevilor la simularea de la...

Titlul le-a dat bătăi de cap elevilor la simularea de la română

http://www.youtube.com/watch?v=T2C6FrUhPHU

Peste 5.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut ieri prima simulare a evaluării naţionale. Testarea scrisă s-a derulat la limba şi literatura română şi pentru prima dată subiectele au fost elaborate de Ministerul Educaţiei. Profesorii au apreciat că toate cerinţele au fost parcurse la clasă, însă elevii nu au avut aceeaşi părere. Cei mai mulţi au spus că cea mai dificilă cerinţă a fost să explice semnificaţia titlului de la primul text dat.

Potrivit variantei de subiecte, la prima parte elevii au primit poezia „Zăpada sărută întinderile“, de A.E. Baconsky şi li s-a cerut să găsească sinonime pentru o serie de cuvinte, să identifice diftongii, să selecteze un epitet şi o repetiţie, să menţioneze două trăsături ale genului liric şi să explice semnificaţia a patru versuri.
Altă cerinţă a primului subiect a fost ca elevii să redacteze o compunere în care să explice semnificaţia titlului poeziei lui Baconsky.
La al doilea subiect, elevii au primit un text descriptiv despre Maramureş şi au avut de rezolvat mai multe cerinţe, unele gramaticale, altele ţinând de înţelegerea pasajului amintit. Totodată, ei au avut de scris o naraţiune, pornind de la o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică. Cadrele didactice au precizat că subiectele au respectat programa, dar că elevii au avut prea mult de scris.
„Tot ce s-a dat la simulare a fost predat la clasă. De altfel, modelul de subiecte a fost afişat şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, prin urmare elevii nu ar trebui să aibă nici o dificultate în rezolvarea cerinţelor. Poate timpul să-i fi pus în dificultate, pentru că aveau de scris două compuneri, una de 250 – 300 de cuvinte, iar alta de 450 – 500 de cuvinte. Practic, în două ore au fost puşi să scrie trei – patru pagini“, a precizat dr. Doru Pătru, profesor de limba română la Colegiul Tehnic Energetic din Craiova.

Se aşteaptă la rezultate mai bune

La ieşirea din sălile de examen, candidaţii au apreciat că subiectele au fost de nivel mediu şi că au avut şi cerinţe la care nu au ştiut să răspundă. Cei mai mulţi au spus că cea mai dificilă cerinţă a fost explicaţia titlului poeziei „Zăpada sărută întinderile“. „Nu au fost chiar foarte uşoare subiectele, dar nici foarte grele. Subiectul cu explicaţia titlului a fost mai greu pentru că nu am repetat la clasă. Am făcut mai mult epică literară şi am lucrat mai puţin pe semnificaţia titlurilor la operele lirice“, a precizat Ştefan Munteanu, elev la Şcoala „Decebal“ din Craiova. Unii candidaţi au şi uitat titlul poeziei. Cu toate acestea, elevii se aşteaptă însă la note mai mari decât în luna noiembrie, când a avut loc prima simulare a examenelor naţionale, derulată la nivel judeţean. „M-am pregătit destul de mult de la primele simulări. Sperăm ca rezultatele să fie mai bune. În noiembrie, am luat 7 la română şi 5 la matematică“, a spus Ana Maria Pătraşcu, elevă la Şcoala „Decebal“ din Craiova. „Eu am scris trei pagini din patru. În noiembrie am luat 6,50 la română şi 2 la matematică. Acum mă aştept la un opt la română şi un patru la matematică“, a precizat Denis Vică, alt candidat.

Prezenţă mare la simulare

Simulările naţionale organizate de Ministerul Educaţiei au prezentat de această dată un interes mai mare din partea elevilor, drept dovadă fiind prezenţa în unităţile şcolare. „Din 66 de elevi aşteptaţi la simulare au lipsit doar doi. Nesperat de mare prezenţa“, a precizat Emilia Lungulescu, directoarea Şcolii gimnaziale „Decebal“ din Craiova. Şi acesta nu este doar un exemplu izolat. La nivel judeţean, din datele Inspectoratului Şcolar Dolj au fost înregistraţi doar 584 de absenţi. Astfel că, din cei 5.991 de elevi înscrişi s-au prezentat la evaluare 5.407 elevi, în 1 57 de centre de examen. Testările continuă şi astăzi cu proba scrisă la matematică. Săptămâna viitoare vor fi supuşi testelor şi liceenii. Pentru prima dată, vor trece prin simularea bacalaureatului şi elevii de clasa a XI-a.

Exit mobile version