3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAfter School, un lux pentru părinţi?

After School, un lux pentru părinţi?

http://www.youtube.com/watch?v=QF-7cQ0jXdM

Elevii au posibilitatea să-şi facă temele la şcoală, iar acasă să stea să se relaxeze sau doar să mai repete puţin pentru a doua zi la unele discipline de studiu. Toate aceste lucruri sunt posibile prin programul After School, pus la dispoziţie de şcoli la cererea părinţilor. În Craiova sunt nouă şcoli care oferă astfel de servicii. Costurile sunt suportate integral de familia elevului, dar diferă de la o unitate la alta. Pornesc de la 120 de lei pe lună şi pot depăşi chiar şi 400 de lei, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din salariul minim net pe economie care este de 636 de lei. Aşa se face că în unele cazuri, în timpul anului şcolar numărul elevilor înscrişi la un astfel de program scade brusc.

Înfiinţat pentru că părinţii nu mai au timp să-şi ia elevii de la şcoală imediat după terminarea celor patru ore de curs, programul After School funcţionează în nouă unităţi şcolare din Craiova. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, acesta există la Liceul „Matei Basarab“, la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“, Şcoala gimnazială „Alexandru Macedonski“, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, Liceul Energetic, Şcoala gimnazială „Elena Farago“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ şi Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. La aceste şcoli, elevii din clasele primare petrec opt ore pe zi, timp în care au asigurată masa de prânz, asistenţă pentru teme, dar şi activităţi recreative. La unele unităţi de învăţământ, care au şi internat, copiii se pot şi odihni. O astfel de situaţie am întâlnit-o la Liceul Energetic din Craiova, unde o fetiţă din clasa pregătitoare, pentru că nu are teme de făcut, a ales să doarmă.

Şapte lei pe zi, de elev, pentru învăţătoare

În timp ce eleva de la pregătitoare se odihnea, alţi cinci copii îşi făceau temele la disciplinele de studiu pentru a doua zi. Îndrumător le era învăţătoarea Vasilica Iosif, pensionară de doi ani, care a dorit să continue activitatea la catedră. „Cea mai mare satisfacţie a mea este când văd că temele devin mai simple pentru ei“, a explicat cadrul didactic. De altfel, pentru o parte dintre elevi, asistenţa la temele pentru a doua zi de şcoală a devenit chiar o obişnuinţă. „Sunt la After School din clasa I şi pot spune că este mai uşor să fac temele aici. Ne mai ajută doamna învăţătoare. De exemplu, la geografie ne explică pe hartă şi înţelegem mai repede. Şi e bine, mai ales când avem multe teme. La şcoală le facem pe cele mai dificile, iar acasă rămân cele mai uşoare“, a spus David Gabriel Dumitraşcu, elev în clasa a IV-a la Liceul Energetic. Ca el mai sunt alţi patru elevi care au parte de un asemenea program. Directorul unităţii de învăţământ spune că numărul mic de elevi înscrişi la programul After School se explică şi prin faptul că nu sunt multe clase pentru învăţământul gimnazial, dar şi pentru că părinţii nu au posibilitatea de a susţine financiar costurile lunare.
„Avem decât câte o clasă pentru fiecare an de studiu. La începutul anului şcolar s-au înscris 13 elevi, dar între timp au mai abandonat, poate şi din cauza situaţiei financiare a părinţilor. Programul implică un cost de 15 lei pe zi, dintre care opt lei sunt pentru masă şi şapte lei sunt pentru învăţătoarea pensionară. Banii se strâng prin asociaţia părinţilor, care au solicitat acest program pentru că nu au cu cine să lase copiii acasă. La şcoală au asistenţă asigurată până la ora 16.00, dar, în funcţie de posibilităţi, stau până la 17.00. În acest timp îşi fac temele şi au program de joacă“, a spus Ionuţ Bistriceanu, managerul liceului. Cu 15 lei pe zi, un părinte ajunge să plătească pentru programul After School 300 de lei pe lună.

La Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“ se fac donaţii pentru activităţi recreative

Programul After School pare mai extins la şcolile gimnaziale. Astfel că la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“ din Craiova sunt înscrişi 40 de copii. Şi aici costurile sunt aceleaşi, dar programul pare mult mai diversificat. „Avem program after school din 2009, când nu era metodologia de la Ministerul Educaţiei. Este un program benefic pentru părinţi şi elevi şi drept dovadă stă şi faptul că la noi la şcoală sunt 40 de elevi din toate clasele de la ciclul primar. Programul implică şi costuri – opt lei pentru catering şi sponsorizare de opt lei, din care se cumpără şi alte materiale, cum ar fi hârtie pentru xerox, dvd-uri pentru a asigura şi activităţi recreative, cum ar fi vizionarea de desene animate, filme“, a precizat Camelia Buzatu, directorul unităţii de învăţământ. Pentru mulţi elevi de la această unitate de învăţământ, programul After School înseamnă, în primul rând, pregătirea temelor la şcoală şi mai mult timp liber pentru acasă. „Am făcut temele la matematică, iar acum desenăm mostre de haine pentru fete. De la şcoală plec cu temele făcute, acasă ne jucăm sau mai lucrăm în plus cu părinţii la matametică şi la engleză“, a spus Miki Călugărescu, elevă în clasa I la Şcoala „Gheorghe Ţiţieca“ din Craiova.

Cel mai mare şi cel mai mic cost

Programul de activităţi pentru After School este de regulă stabilit la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în special pe partea recreativă. La Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, unde sunt 26 de copii înscrişi, o dată la două săptămâni elevii merg la biblioteca judeţeană. Totodată, la şcoală, elevii fac şi dansuri. Costurile pentru aceste activităţi sunt şi ele mai mari. „Părinţii plătesc 21 de lei pe zi, pentru masă, pentru cadrul didactic care asigură asistenţa, dar şi pentru a achiziţiona diverse materiale cu care lucrăm la clasă“, a explicat învăţătoarea Elena Brătan. La acest colegiu, pentru fiecare elev familia plăteşte 420 de lei pe lună. Pentru o parte dintre părinţi, costurile sunt destul de mari, aşa că au ales să renunţe la cererea pentru After School. Nu acelaşi lucru se poate spune şi la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova. Aici sunt peste 30 de elevi înscrişi, iar părinţii plătesc doar şase lei pe zi, ceea ce înseamnă 120 de lei pe lună. „La noi la şcoală se plăteşte doar masa, care se asigură de la cantina unităţii de învăţământ. În rest, de activităţi se ocupă învăţătoarele de la clasă şi profesorii din şcoală pentru care părinţii nu mai scot bani din buzunar“, a precizat Matilda Blagu, directorul liceului. Pentru a nu creşte cheltuielile părinţilor, directorul Liceului „Matei Basarab“ spune că a apelat şi la profesorii de engleză şi informatică pe care i-a încadrat cu două ore pe săptămână la clasele respective, fiind plătiţi astfel din bugetul şcolii şi nu din bugetul părinţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS