10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUniversitatea a alocat 700.000 de lei pentru cercetare

Universitatea a alocat 700.000 de lei pentru cercetare

http://www.youtube.com/watch?v=6aXbYTneqI0

Universitatea din Craiova sprijină cercetarea în rândul cadrelor didactice tinere. Ieri, au fost semnate contractele de finanţare pentru 48 de proiecte de cercetare, pentru care s-a alocat suma de 700.000 de lei.

Finanţarea proiectelor de cercetare s-a făcut în urma unei competiţii interne, care a început în noiembrie 2013, la care s-au înscris 71 de aplicanţi, din care au fost selecţionaţi 48. Scopul susţinerii cercetării este de a creşte vizibilitatea Universităţii din Craiova atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru a atrage mai multe fonduri europene. „Au fost acceptate 38 de proiecte de cercetare avansată, fiecare având un buget de 12.000 de lei, şi zece proiecte de cercetare interdisciplinară cu o finanţare de 24.000 de lei fiecare. Sperăm ca prin aceste proiecte să crească capacitatea de cercetare a Universităţii din Craiova, iar tinerii să se formeze astfel încât să poată să aplice în viitor la proiecte de finanţare în Programul «Orizont 2020», finanţat de Uniunea Europeană“, a precizat prof. univ. dr. Dan Popescu, prorectorul Universităţii din Craiova. Câştigătorii proiectelor sunt cadre didactice de la zece facultăţi ale Universităţii din Craiova, care au ca perioadă cercetare un an, în care să concretizeze activitatea prin publicarea de articole în reviste indexate ISI, prin participarea la conferinţe internaţionale de prestigiu, publicarea de cărţi sau realizarea de brevete ori produse cu drept de proprietate intelectuală. Tematica este diversă. „Tradiţiile democratice ale poporului român şi idealurile revoluţiei din decembrie 1989“, „Competitiv, durabil, inovativ şi identitar în conturarea destinaţiei turistice în Oltenia“, „Sistem încorporat pentru monitorizarea şi controlul gradului de poluare cu substanţe anorganice a apelor reziduale“, „Extracte de nuc cu proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene“ sunt doar câteva dintre titlurile lucrărilor de cercetare ce vor fi abordate în această perioadă.

Bugetul se va tripla

Prezent la înmânarea contractelor de finanţare a proiectelor, rectorul Universităţii din Craiova a precizat că pentru perioada imediat următoare intenţionează chiar să tripleze bugetul pentru cercetare. „După doi ani de eforturi am reuşit să echilibrăm bugetul Universităţii şi să facem ceea ce am avut în vedere de la început, să sprijinim tinerii implicaţi în cercetare. Am reuşit să punem astfel în competiţie aproximativ 700.000 de lei din fonduri proprii. Şi suma va creşte. Pentru anul bugetar următor am discutat în Consiliul de Administraţie şi vom supune votului Senatului propunerea ca bugetul pentru cercetare şi premierea rezultatelor să fie de la două milioane de lei sau 2,3 milioane de lei“, a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. De altfel, pentru viitor se urmăreşte crearea unor federaţii de cercetare după modelul celor de la Dijon. „Am în intenţie o federalizare a acestor echipe de cercetare pe învăţământul tehnic, pe ştiinţe exacte şi pe învăţământul socio-uman, pentru a le face mai funcţionale, iar cercetarea să devină mai interesantă. Eu am o experienţă în acest sens. Tocmai vin de la Consiliul Ştiinţific al Fundaţiei Maison des Sciences de L’ Homme de la Dijon, unde sunt la începutul celui de-al doilea mandat. Este vorba de o federaţie care coordonează toată cercetarea socio-umană din zonă. Cred că putem face acelaşi lucru şi noi, pentru că nu avem o cercetare mai slabă decât cea de la universităţile din vestul Europei, dimpotrivă, eu cred că avem atuuri să facem mai mult decât fac ei şi Universitatea este dispusă să aloce fonduri importante în perioada următoare“, a mai spus rectorul Universităţii din Craiova.

Noi burse doctorale şi postdoctorale

Universitatea din Craiova a obţinut finanţarea unui nou proiect european care va asigura 30 de burse doctorale şi 40 de burse postdoctorale, care vor susţine tinerii cursanţi cu 1,7 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS