10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCopiii de la Vela nu mai merg la şcoală

Copiii de la Vela nu mai merg la şcoală

Zeci de elevi din comuna doljeană Vela nu mai frecventează cursurile şcolii de mai bine de o săptămână pentru că nu mai au mijloc de transport. Microbuzul care le asigura deplasarea s-a defectat, iar elevii stau acasă.

În comuna Vela, elevii din satele componente Ştiubei, Bucovicior, Suhar, Segleţ şi Viorica frecventează cursurile şcolii de centru. În localitatea de domiciliu nu există unităţi de învăţământ. Naveta presupune parcurgerea unor distanţe şi de zece kilometri numai dus, ceea ce face aproape imposibil parcurgerea drumului la pas, ci numai cu microbuzul, mai ales că elevii au vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Numai că, de câteva zile, autoturismul pentru transport copii nu mai funcţionează. „Este tras pe dreapa de joia trecută. S-a defectat cutia de viteze, care a mers şi legată cu lanţ până a cedat definitiv. Cutia de viteze a microbuzului şcolar s-a mai defectat şi în urmă cu doi ani. Atunci a fost înlocuită, dar nu cu una nouă, ci cu una luată de la dezmembrări. Ce pot să vă spun este că nu s-a potrivit întrucât nu este o cutie pentru Fiat ducato, modelul de microbuz pe care îl avem noi. Această improvizaţie a afectat şi ambreiajul de două ori într-un an. Problema este că, la vremea respectivă, pentru acea piesă luată de la dezmembrări s-au achitat facturi de reparaţii de 11.000 de lei“, a precizat Nelu Iovan, directorul unităţii de învăţământ.

Se încearcă o improvizaţie

Potrivit conducerii Şcolii din Vela, reparaţia microbuzului ar costa cel puţin 25.000 de lei. „O cutie nouă pentru modelul de microbuz pe care îl avem nu este mai puţin de 25.000 de lei. Aceşti bani înseamnă cam un sfert din bugetul şcolii pe tot anul, cu tot cu salarii. Nu avem posibilităţi să achităm aceste costuri şi am solicitat la consiliul local să ia în dezbatere această problemă“, a mai spus managerul şcolii. La rândul său, primarul localităţii spune că nu poate achita o asemenea reparaţie. Erau mai multe variante pentru repararea microbuzului. Ofertele sunt cuprinse între 25.000 şi 30.000 de lei. Şi e mult. Avem însă o soluţie de moment – să cumpărăm altă cutie de viteze cu 7.000 de lei de la care să luăm componentele ca să o reparăm pe cea pe care o avem“, a declarat Gheorghe Câmpeanu, primarul localităţii Vela. Reparaţia este condiţionată de momentul în care se achiziţionează cutia de viteze. Până atunci, elevii nu au cu ce să mai meargă la şcoală. În plus, nici soluţia găsită de autorităţi nu pare să fie garantată pentru mult timp atunci când va fi pusă în practică.
Pagină realizată de
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS