10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcolile din Dolj, lăsate fără autorizaţii după control

Şcolile din Dolj, lăsate fără autorizaţii după control

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a mai retras din autorizaţiile de funcţionare a şcolilor, în urma controalelor făcute în luna septembrie. Potrivit rapoartelor DSP, din cele 814 clădiri existente, 518 nu îndeplinesc condiţiile minime pentru sănătatea elevilor.

Ca situaţii speciale, inspectorii sanitari au semnalat că la Seaca de Pădure, şcoala gimnazială funcţionează în aceeaşi clădire cu grădiniţa, fără să asigure intrări separate pentru şcolari şi preşcolari şi nici grup sanitar corespunzător fiecărei vârste. Prin urmare, în această unitate de învăţământ se întâlnesc copii cu vârste de trei ani cu cei de 14 ani. De asemenea, tot la Seaca de Pădure a fost emisă decizie de interzicere a activităţii pentru barul SC CERNAPRODALCOM srl, care funcţiona în apropierea şcolii, nerespectându-se prevederile HG nr. 128/94 privind unele măsuri de dezvoltare fizică şi morală a elevilor. S-a restras autorizaţia de funcţionare şi pentru Grădiniţa din Teasc, deoarece are grup sanitar necorespunzător, deşi este în interiorul clădirii.

Toalete degradate şi apă adusă cu găleata din sat

În comuna Tunarii Noi, inspectorii au constatat că nici grădiniţa, şi nici şcoala nu au surse proprii de apă, aprovizionarea făcându-se de la o fântână publică. În aceste condiţii, s-a făcut recomandarea să se remedieze situaţia, astfel încât să se asigure apă de băut şi posibilitatea spălării mâinilor după folosirea toaletei şi înainte de servirea mesei. Şi nu este un caz izolat. Aceeaşi situaţie este şi la şcolile şi grădiniţele din Veleni, Cleanov şi Carpen, la care s-a mai constatat şi faptul că grupurile sanitare sunt în stare avansată de degradare. Pentru toate aceste unităţi s-au făcut recomandări de remediere, fără a se aplica sancţiuni.

Sute de grădiniţe şi şcoli, necorespunzătoare

Din rapoartele DSP Dolj rezultă faptul că nu numai unităţile de învăţământ prezentate au condiţii precare. Controlul făcut pe fiecare nivel de educaţie arată că din 309 corpuri pentru învăţământul preşcolar, doar 84 au autorizaţie de funcţionare, în timp ce 255 nu corespund. Şi la învăţământul primar sunt probleme. Dintre cele 392 de clădiri în care învaţă copii cu vârste cuprinse între şase şi zece ani, 193 de clădiri sunt necorespunzătoare şi doar 99 îndeplinesc condiţiile minime. Singurele care nu apar cu deficienţe sunt liceele. Toate cele 40 de unităţi de învăţământ îndeplinesc standardele, după cum semnalează inspectorii sanitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS