14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎncepe maratonul cazărilor în cămine

Începe maratonul cazărilor în cămine

De astăzi încep cazările în căminele studenţeşti ale Universităţii din Craiova. Repartizarea locurilor se va face pe 27 şi 28 septembrie pentru studenţii din anii mai mari şi pe 30 septembrie pentru cei din anul I. Conducerea universităţii a anunţat ieri că, deocamdată, nu pot fi onorate toate solicitările de cazare. 300 de tineri sunt pe lista de aşteptare.
 
În acest an, numărul cererilor pentru un loc în cămin este mai mare decât cel al locurilor.
Din datele Universităţii din Craiova reiese că au fost depuse 3.100 de cereri pentru cele 2.800 de locuri. „Este un an în care avem mici probleme. Două cămine intră în renovare. 300 de solicitanţi rămân în aşteptare, dar în fiecare an au fost astfel de situaţii, care s-au rezolvat pentru că după momentul cazării apar retrageri“, a precizat prof.univ.dr. Gabriel Olteanu, prorectorul Universităţii din Craiova. Reprezentanţii centrului universitar craiovean spun că vor ca toate cazările să fie transparente şi din acest motiv au fost acreditaţi ziarişti care să poată participa şi intra în toate unităţile de cazare.
De asemenea, pentru ca un student să nu mai depună cereri la mai multe unităţi de cazare, s-a trecut la prelucrarea solicitărilor în sistem electronic. Pentru studenţii de anul I se acordă 30% din locurile de cazare alocate pentru fiecare facultate.

Mai mulţi studenţi străini

În acest an, alături de studenţii români vor fi cazaţi şi tineri din străinătate care au ales să studieze la Universitatea din Craiova.
„Anul acesta vom avea un număr mai mare de studenţi străini care vor învăţa la Universitatea din Craiova, fie pe fonduri proprii, fie pe burse Ersamus. În acelaşi timp, vom începe şi proiectele la care s-a lucrat de anul trecut, şi mă refer aici la colaborarea noastră cu China în ceea ce priveşte pregătirea unui număr important de studenţi pe module de trei luni.
De la 1 martie vor veni 100 de studenţi chinezi, care vor rămâne la Craiova timp de trei luni. De asemenea, mai sunt şi cinci studenţi din Kazahstan care vin anul acesta la Facultatea de Automatică, plus studenţii străini din Nigeria şi Zimbabwe. Din semestrul al doilea vor veni şi sudenţii străini doctoranzi şi postdoctoranzi beneficiari ai bursei «Eugen Ionesco»“, a precizat prof.univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova.

Noi criterii de repartizare

Repartizarea locurilor se va face pe criterii care vor ţine cont de mai multe aspecte, după cum au anunţat reprezentanţii Universităţii din Craiova.
„Se va aplica un algoritm destul de complicat pentru că sunt mai multe criterii de care se ţine cont: unul este proximitatea faţă de locul în care studiază, altul este numărul de studenţi din facultatea respectivă, numărul de solicitări şi gradul de confort al camerei. Trebuie avut în vedere ca fiecare facultate să aibă camere din toate tipurile de confort, de la camere cu două locuri până la cele cu cinci locuri“, a spus prof.univ.dr. Gabriel Olteanu.
Responsabili cu repartizarea locurilor vor fi reprezentanţii Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti al cărui preşedinte este Radu Antohi. Acesta a anunţat că în cele trei zile de cazări programul va fi între orele 8.00-18.00, cu o pauză de masă de la 12.00 la 13.00,  ce poate fi amânată, dacă există un număr mare de persoane în intervalul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS