13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUniversitatea, la ultima sesiune de admitere

Universitatea, la ultima sesiune de admitere

http://www.youtube.com/watch?v=WYB5HO-2EQg

A doua sesiune a bacalaureatului s-a finalizat, iar pentru cei care au trecut cu brio acest examen facultăţile le stau la dispoziţie cu locuri atât la buget, cât şi la taxă. De asemenea, tot în această perioadă se va derula şi admiterea la studiile de master.

Înscrierile pentru admiterea la facultate au debutat deja la Universitatea din Craiova, care pentru această sesiune pune la dispoziţie 215 locuri la buget şi 1.394 de locuri la taxă, pentru studiile de licenţă. De obicei, cele mai căutate locuri sunt cele de la buget. În prezent, acestea mai există la Facultatea de Ştiinţe Exacte – 65 de locuri şi la Facultatea de Inginerie Electrică – 125 de locuri. Criteriile de admitere sunt aceleaşi din vară. Vor susţine probe preliminarii absolvenţii de liceu care optează pentru specializări vocaţionale – teologie, educaţie fizică şi sport, teatru sau muzică.
„Pentru studiile de licenţă, majoritatea facultăţilor merg pe admiterea pe bază de dosar, principalul criteriu fiind nota obţinută la examenul de bacalaureat. Există însă şi facultăţi care au impus teste sau interviuri preliminare pentru locurile de la buget. Perioada admiterii este stabilită de fiecare facultate şi variază între trei şi şapte zile. Sfatul meu este ca fiecare potenţial student care doreşte să se înscrie la noi să ia legătura cât mai repede cu facultatea la care doreşte să se înscrie“, a precizat conf. univ. dr. Cristian Valeriu Stanciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Craiova.
Primele care au început înscrierile sunt Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Facultatea de Teologie Ortodoxă. Conform calendarului stabilit la nivelul Universităţii, astăzi încep înscrierile la Facultatea de Ştiinţe Exacte – Departamentul de Chimie, pe 9 septembrie începe sesiunea de admitere la facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor, Mecanică, Inginerie Electrică, Automatică, Calculatoare şi Electronică, Ştiinţe Exacte – domeniile Fizică şi Matematică-Informatică. Pe 10 septembrie, se deschid din nou porţile admiterii la Litere, iar pe 11 septembrie  la Facultatea de Ştiinţe Sociale. Cel mai târziu a ales să facă selecţia Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, care va deschide admiterea de toamnă pe 16 septembrie.

Admitere pe bază de examen la master

După acelaşi program stabilit la licenţă, se va derula şi prima sesiune de admitere la programele de master. „În ceea ce priveşte studiile de master, au fost scoase la concurs 1.620 de locuri la buget şi 1.887 de locuri la taxă“, a  precizat purtătorul de cuvânt al Universităţii din Craiova. La capitolul criterii de admitere, cinci facultăţi au adoptat examenul scris. Este vorba de Facultatea de Ştiinţe Exacte – domeniul matematică-informatică. Proba scrisă va avea o pondere de 50% din media de admitere şi se va derula pe 14 septembrie. De asemenea, tot examen se va da şi pentru masterul la domeniul fizică, proba fiind programată pe 28 septembrie. Şi la Facultatea de Litere se va susţine examen pe 13 septembrie.
La fel va fi şi la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, probele fiind de această dată de tip grilă, în perioada 12-15 septembrie. Tot teste-grilă vor fi şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – pe 15 septembrie. Şi la Mecanică vor fi evaluaţi candidaţii la master, însă nota la teste va reprezenta doar 20% din media de admitere. Alte facultăţi, cum ar fi Facultatea de Inginerie Electrică, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică, vor folosi interviul ca şi criteriu de selecţie. Pe baza mediei de la licenţă va fi admitere doar la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Rezultatele finale ale sesiunii de admitere la Universitatea din Craiova se vor afişa pe 26 septembrie, iar pe 1 octombrie se vor număra bobocii care vor păşi în noul an universitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS