17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieRechizitele golesc buzunarele părinţilor

Rechizitele golesc buzunarele părinţilor

Mai sunt trei săptămâni până când clopoţelul va anunţa începerea unui nou an şcolar. Rechizitele sunt din ce în ce mai scumpe, iar buzunarele părinţilor mai mult goale. Preţurile variază în funcţie de firmă. Pentru a putea cumpăra tot ce trebuie pentru începutul de an şcolar, părinţii ar trebui să strângă alocaţia copiilor pe şapte luni.

Craiovenii care au copii de pregătit pentru şcoală sunt în febra cumpărăturilor, mai ales dacă nu vor să lase totul pe ultima sută de metri. Printre rafturile supermarketurilor, micuţii se opresc în faţa caietelor pe care sunt desenate personajele preferate din desenele animate sau filme. Dar cei mai mulţi dintre ei rămân doar cu gândul la ghiozdanele, caietele şi penarele cu Barbi, Hannah Montana, Hello Kitty sau Spiderman pentru că acestea costă şi de trei ori mai mult decât celelalte. Părinţii se gândesc de două ori înainte pe ce produse dau banii. Bugetul acestora este variat, dar cei mai mulţi spun că suma pe care o cheltuiesc pentru un copil este de 300 de lei. „Ajungem cam la 300 de lei pentru un copil. Preţurile rechizitelor sunt foarte mari în comparaţie cu salariile noastre. Şi e greu atunci când copiii cer ce văd la televizor. Cel mai ieftin ghiozdan este 50 de lei şi asta pentru că are pe nu ştiu cine desenat pe el. Plătim poza, nu calitatea“, spune Lucica Simionescu, o mamă care încearcă să găsească preţurile cele mai convenabile.

E şi mai greu pentru cei care au doi copii

Părinţii care au mai mulţi copii sau cei cu bani mai puţini studiază atent toate preţurile şi aleg ce e mai ieftin. Sunt puţini cei care mai ţin cont de calitate sau de marcă şi majoritatea cumpără doar ce găsesc la ofer­tă. Mai ales că pe lângă caiete, ghiozdan şi toate celelalte rechizite, părinţii trebuie să le cumpere copiilor şi uniformă, cărţi şi caiete speciale. Lângă standul cu ghiozdane, două fete şi părinţii lor şuşotesc de zor. Fetele vor ghiozdan şi anul acesta, iar mama încearcă să le convingă de faptul că e încă bun cel de anul trecut şi că nu le ajung banii să cumpere pentru amândouă tot ce trebuie dacă nu înţeleg că trebuie luat strictul necesar: „Am şase milioane pentru amândouă şi trebuie să le umplu ghiozdanul cu tot ce trebuie, caiete, culori, carioci, trusă geometrică, după care trebuie să le iau şi uniformă, caiete speciale şi ce culegeri le mai cer la începutul anului. Încercăm să ne încadrăm în ce avem, dar numai noi ştim cât ne strângem că să putem să le pregătim cu tot ce trebuie. Mai ales că văd şi la ceilalţi copii“, mărturiseşte Ionela Sârbu, mama celor două fete care stau cu ochii pe ghiozdanele cu Hannah Montana şi Barbi.

Caietele cu eroii din desene sunt de trei ori mai scumpe decât celelalte

Nu numai părinţii îşi golesc buzunarele, ci şi bunicii, care spun că preţurile cresc de la un an la altul şi se consideră depăşiţi de cererile nepoţilor. „Sunt scumpe toate produsele astea pentru începutul de an şcolar, mai ales în comparaţie cu salariile de astăzi. Copiii cer ce văd în desene, în filme“, spune Florescu Florentina, o bunică venită să îşi pregătească nepoatele pentru începutul de an şcolar. Rafturile însă sunt pline de rechizite de toate felurile şi pentru toate buzunarele. Caietele care nu au inscripţionate pe ele nimic sunt şi cele mai ieftine: 0,79 lei bucata cele mici, iar cele mari 2,68 lei bucata. Cu acelaşi număr de file, caietele cu Barbi, Spiderman, Hello Kitty şi alte personaje de desene animate costă de trei ori mai mult, adică 8,99 lei. Aceeaşi diferenţă este şi în cazul piesei de bază – ghiozdanul. Dacă cel mai ieftin este 45,99 lei, cel mai scump şi cel care este preferat de toţi copiii ajunge la 200 de lei.

Părinţii fac economie că să poată cumpăra toate rechizitele

 Alexandra se pregăteşte să înceapă clasa a III-a şi vrea ca în prima zi de şcoală să aibă în ghiozdan cele mai frumoase rechizite, mai ales că ştie că în clasă concurenţa o să fie mare: „Vreau să îmi iau caiete cu Kitty pentru că sunt cele mai frumoase şi au avut anul trecut colegele mele şi acum vreau să am şi eu. Mai vreau bloc de desen mare şi un penar mov, gata echipat, am văzut eu în raft, dar e cam scump şi nu ştiu dacă vrea mami să mi-l ia“, spune fata, care nu îşi ia ochii de la penarul care costă 35 de lei şi începe să îşi roage insistent mama să îl cumpere. Unii părinţi vin de la ţară să ia rechizite. „Încercăm să îi luăm acum, la început de an, tot ce are nevoie pentru că venim mai greu în oraş. Sunt scumpe toate, iar salariile noastre foarte mici, dar trebuie să facem şi asta. Facem economie în altă parte şi aşa ne descurcăm“, mărturiseşte Magdalena Matei, care îşi ţine băiatul de mână şi încearcă să îl convingă că şi caietele ieftine sunt bune.
„Eu acum îmi duc copilul în clasa 0 şi încă nu ştiu ce să îi cumpăr. Am înţeles că trebuie cumpărate caiete speciale. Dar preţurile la rechizite sunt mari în comparaţie cu veniturile noastre. O să fie greu, mai ales că pentru mine abia e începutul“, spune Ioana Bălăcescu.
Creioanele colorate, cariocile, acuarelele, plastilina şi blocul de desen se adaugă şi ele la listă. În funcţie de posibilităţi, părinţii aleg să cumpe­re toate rechizitele înainte de începutul şcolii sau le achiziţionează treptat, pe par­cursul anului. Dacă începutul de an şcolar este motiv de bucurie pentru copii pentru că au rechizite noi, pentru părinţi acesta înseamnă o gaură mare în buzunar şi multe economii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS