16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePeste 2.000 de candidaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

Peste 2.000 de candidaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

Astăzi începe a doua săptămână a bacalaureatului, în care candidaţii vor avea de susţinut probele scrise, decisive pentru promovarea sesiunii.

Prima probă scrisă a bacalaureatului se desfăşoară astăzi şi vizează testarea cunoştinţelor la limba şi literatura română. Pentru acest examen s-au înscris 2.064 de absolvenţi de liceu din cei 3.000 estimaţi pentru această sesiune, care fie nu au promovat în prima sesiune, fie nu au mai susţinut examenul până acum, fiind în situaţie de corigenţă. Se impun reguli la fel de stricte ca în prima sesiune. Sălile de examen şi coridoarele unităţilor de învăţământ unde se va derula bacalaureatul vor fi monitorizate video. „Candidaţii trebuie să fie la şcolile unde se susţine examenul la ora 8.00, având la ei cartea de identitate şi instrumente de scris cu cerneală albastră. La ora 9.00 se distribuie subiectele, iar pentru a da răspunsurile necesare vor avea la dispoziţie trei ore. Pentru a evita incidentele, atrag atenţia asupra interdicţiilor de introducere a obiectelor în sala de examen, în special a telefoanelor mobile care au constituit în prima sesiune motivul principal al eliminărilor. Dacă au obiecte care nu sunt permise de metodologie pentru a fi păstrate în timpul probelor, acestea trebuie lăsate în sala special amenajată în fiecare centru de examen“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. La prima probă scrisă a bacalaureatului din sesiunea iunie-iulie au fost eliminaţi şapte candidaţi, cinci dintre ei având asupra lor telefoanele mobile.

11 centre de examen

Dacă la  probele de competenţe au fost organizate doar trei centre de evaluare, în această săptămână va creşte numărul locaţiilor în care se va derula testarea candidaţilor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a organizat 11 centre de examen. Astfel, probele scrise ale bacalaureatului se vor desfăşura la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, Liceul „Charles Laugier“, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul de Transporturi Auto. În judeţ va fi examen la Liceul „Ştefan Milcu“ Calafat, Liceul „Dimitrie Filişanu“ Filiaşi, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni şi Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti. Lucrările vor fi corectate într-un singur centru de evaluare care a fost stabilit la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.

Absolvenţi numeroşi la proba obligatorie

Potrivit calendarului pentru sesiunea de toamnă, pe 28 august va avea loc proba obligatorie a profilului pentru care s-au înscris 2.492 de candidaţi. „Cei mai mulţi sunt la matematică, respectiv 2.382, iar restul de 110 sunt înscrişi la istorie“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase. Ultima probă a acestei sesiuni va fi pe 30 august. La acest examen sunt aşteptaţi 2.232 de candidaţi, dintre care, cei mai mulţi, 1.344 au optat pentru biologie, iar 464 pentru geografie. Primele rezultate ale sesiunii de toamnă vor fi afişate pe 2 septembrie, zi în care elevii vor putea să depună şi contestaţiile. Notele finale se vor afişa pe 5 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS