12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieDeficitari la comunicarea în limba română după liceu

Deficitari la comunicarea în limba română după liceu

Absolvenţii de liceu care susţin cea de a doua sesiune a bacalaureatului au demonstrat după prima probă de evaluare a competenţelor că nu stăpânesc prea bine comunicarea în limba română.

În primele două zile ale acestei săptămâni, 491 de candidaţi au trecut prin testele de comunicare în limba română, dar numai 44 dintre ei au obţinut calificativul „experimentat“. Calificativul „avansat“ l-au obţinut doar 183 de candidaţi, iar 231 au fost de nivel „mediu“, care se acordă pentru simpla prezenţă în sala de examen cu actul de identitate.
Trebuie precizat faptul că subiectele au vizat citirea unor texte la prima vedere, încadrarea lor în stilul corespunzător, precum şi realizarea unor scurte opinii pe marginea ideilor principale, având la dispoziţie 10-15 minute pentru a da un răspuns.
Rezultatele primei probe de competenţe demonstrează că absolvenţii de liceu nu s-au pregătit corespunzător nici pentru cea de a doua sesiune a examenului naţional de bacalaureat.

28% dintre candidaţi au absentat

Pe de altă parte, prezenţa din această sesiune demonstrează interesul scăzut al absolvenţilor pentru acest examen. Nu mai puţin de 190 de candidaţi înscrişi pentru a susţine probele de competenţe nu s-au mai prezentat la evaluare. „Elevii se pot prezenta la celelalte examene, dar nu pot promova sesiunea dacă nu se prezintă la probele din această săptămână“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat Dolj.

Astăzi încep competenţele digitale

Ieri, absolvenţii de liceu au susţinut proba orală pentru a se stabili competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională. „Sunt 582 de candidaţi la limba engleză, 94 la limba franceză şi cinci candidaţi la limba spaniolă“, a subliniat vicepreşedintele comisiei judeţene de examen.
Candidaţii încep astăzi ultimul examen de competenţe, cel care evaluează cunoştinţele digitale, ce vizează utilizarea calculatorului, atât pe partea de off-line, legată de foldere şi programe, cât şi pe cea on-line, adică utilizarea internetului ca sursă de informare. Evaluarea începe la ora 13.00 şi se va derula şi vineri, 23 august. Luni, 26 august, vor debuta probele scrise, care se vor derula în 11 centre de examen ce vor fi comunicate în zilele următoare de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS