Acasă Educatie Mai puţin de 50% din dascăli au obţinut notă pentru titularizare

Mai puţin de 50% din dascăli au obţinut notă pentru titularizare

Concursul de titularizare a fost şi în acest an o piatră de încercare pentru multe cadre didactice. În Dolj, după afişarea rezultatelor, dintre cei 1.306 de candidaţi prezenţi, doar 42,84% au reuşit să obţină notă peste 7, care le dă dreptul să aspire la o catedră pe perioadă nedeterminată, 34,25% din concurenţi au luat note între 5 şi 7, iar 22,9%, însemnând 232 de candidaţi, au obţinut note sub 5. Există însă şi controverse. Opt lucrări au fost anulate în centrele de evaluare, fără a se cunoaşte motivele.

De ce au fost anulate opt lucrări din Dolj nu ştiu să răspundă nici reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean. Totuşi, cei care se află în această situaţie pot primi un răspuns la contestaţii.
„Am primit doar rezultatele candidaţilor şi faptul că opt lucrări au fost anulate. Ce pot spune este că prin anulare lucrările respective nu au primit note. Nu cunoaştem motivele, dar acestea pot fi aflate direct de candidaţi. Pot depune contestaţii şi vor primi răspunsuri de la centrele respective“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Constestaţii pot depune inclusiv astăzi şi cei care nu sunt mulţumiţi de note. Cererile de reevaluare a lucrărilor se depun la Inspectoratul Şcolar.

Trei note de 10

Primele rezultate din acest an arată însă un procent mai mare de promovare, luând în calcul toate notele peste 5. Ministerul Educaţiei a comunicat că 78,89% din aspiranţii la un post în învăţământul preuniversitar au promovat examenul. Foarte aproape de media naţională se află şi Doljul, cu 77,09%, reprezentând 781 de candidaţi, care vor concura pe 800 de norme şi fracţiuni de normă în care se înscriu şi 40 de posturi titularizabile. Numărul candidaţilor poate creşte dacă luăm în calcul faptul că metodologia permite şi celor aproximativ 150 de concurenţi, care s-au retras din examen, să participe la repartizare pe baza notei obţinute anul trecut.
Ca şi în 2012, şi în această sesiune, la nivelul judeţului Dolj trei aspiranţi la locurile din sistemul de învăţământ preuniversitar au reuşit să promoveze examenul cu nota maximă. Acest merit revine învăţătoarei Gina Badea, absolventă a Liceului Pedagogic „Ştefan Velovan“, profesorului de religie, Marius Diaconu din Dăbuleni şi profesoarei de istorie, Florentina Nica.

Vor preda la ţară cu nota maximă

În spatele fiecărui succes stă şi foarte multă muncă. Am reuşit să o contactăm chiar pe profesoara Florentina Nica. Este absolventă a Universităţii din Craiova, specializarea Istorie – Limba franceză, iar rezultatul din acest an nu este întâmplător. „Şi anul trecut am fost tot prima pe judeţ. Nu am avut zece, dar rezultatul a fost peste 9,60. De cinci ani obţin note peste 9. Doar în primul an am avut 8,67. De la început am dorit să mă titularizez. Şi anul trecut puteam să fiu titular, dar nu am avut post“, a mărturist cadrul didactic. Florentina Nica va preda din toamnă la Şcoala Gimnazială Orodel. Aşa se va întâmpla şi în celelalte cazuri, pentru că posturile titularizabile din acest an sunt în majoritate în mediul rural.

9,65 – cea mai mare medie la educatori

Cel mai vânat post din acest an a fost cel de educatoare. Pentru catedra titularizabilă de la Băileşti s-au înscris 152 de candidaţi. Postul va fi ocupat de un candidat cu media 9,65. De altfel şi la limba şi literatura română, disciplină la care concurenţa s-a anunţat de 90 de candidaţi pe loc, cea mai mare notă este 9,70. Concurenţă mare s-a anunţat şi la învăţători, 50 de concurenţi pe un loc pe perioadă nedeterminată. Primul loc a fost luat cu nota 10, aşa cum am menţionat. Punctajul este strâns între candidaţi şi pare să nu scadă sub 9,55. În majoritate cei care aspiră la un post de învăţător au studii medii, fiind absolvenţi de liceu pedagogic.

Vineri începe repartizarea posturilor

Pentru a putea fi repartizaţi pe posturi, candidaţii trebuie să se prezinte la şedinţele publice care se vor derula la centrele de examen. Potrivit calendarului mişcării personalului didactic, pe 8 august, se vor afişa rezultatele la contestaţii, iar în ziua următoare încep repartizările. Întâietate vor avea cei care vor să se titularizeze. Pe 9 şi 12 august, au loc astfel repartizările pe posturile pe perioadă nedeterminată. Miercuri, 14 august, se va desfăşura repartizarea candidaţilor pe posturile pentru angajare pe perioadă determinată, tot la nivelul centrelor de concurs. Cei care nu se prezintă la şedinţă pierd posturile chiar dacă au note mari. De asemenea, nu au dreptul să participe la aceste repartizări candidaţii care nu au luat minimum 5. Şi în Dolj sunt mai mulţi candidaţi cu nota minimă decât anul trecut. Dacă în 2012 au fost 171 de astfel de candidaţi, acum sunt 232.

Mehedinţi: Viitoare cadre didactice de nota 1

În Mehedinţi, 22 de candidaţi au luat note de 1 şi 2 la examenul de titularizare desfăşurat la centrul de concurs de la Liceul „Decebal“ din Drobeta Turnu-Severin.
Potrivit inspectorului şcolar general Marian Şuţă de la ISJ Mehedinţi, 30,02 la sută dintre candidaţi au obţinut note peste 7, iar 60,72 dintre candidaţi au luat note peste 5.
„Rezultatele nu sunt foarte bune. Peste 60 la sută au fost obţinute note peste 5“, a spus Marian Şuţă. Ca şi la examenul de definitivat, cele mai mici note au fost obţinute de profesorii de educaţie fizică şi sport.
Note de 1 s-au obţinut şi la limba şi literatura română: 1, 1,35, 1,45, 1,85, la istorie – 1,9, limba engleză – 1,44, 2 şi lista continuă şi la alte materii. Contestaţiile se mai pot depune şi astăzi la sediile inspectoratelor şcolare judeţene.
Cei care au învăţat şi s-au prezentat pregătiţi la examen au avut motiv de bucurie. „Am obţinut o notă bună, sunt mulţumită! În comparaţie cu ceilalţi, care au luat note şi de 1, pot să spun că este OK. Se putea mult mai bine, dar se pare că nu m-am pregătit suficient. Sper să obţin un post“, a spus o candidată care a promovat examenul.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.
Cei care au încercat să fraudeze examenul la o materie au pierdut şi celelalte note, implicit şi dreptul de a fi repartizat.

Gorj: Patru note de 10 la titularizare

Patru candidaţi la examenul de titularizare din Gorj au obţinut nota 10. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a făcut publice ieri rezultatele la titularizare: 50 de note au fost între 9 şi 9,99, şi 91 de note între 8 şi 8,99. Totodată, 187 de profesori nu au obţinut nota 5. În Gorj, au susţinut examen de titularizare 719 candidaţi.

Carmen Rusan
Alin Ghiciulescu
Eugen Măruţă

Exit mobile version