15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecrete pentru păstrarea prospeţimii florilor

Secrete pentru păstrarea prospeţimii florilor

Aspectul şi mirosul florilor aşezate în sufrageria casei ori în birou au efecte pozitive asupra stării de spirit. Fie că este vorba de flori tăiate din propria grădină sau de plante cumpărate de la florărie, oricine doreşte să se bucure de frumuseţea acestora cât mai mult timp posibil. Iată cum puteţi prelungi viaţa florilor care vă înfrumuseţează locuinţa.
Dacă vă număraţi printre fericiţii care au în faţa casei o grădină superbă de flori, este foarte clar că interiorul locuinţei va fi decorat cu aceste plante, pe care le îngrijiţi cu dragoste. Pentru a vă bucura cât mai mult de florile preferate, este bine să le tăiaţi din grădină fie dimineaţa foarte devreme, fie seara târziu: specialiştii avertizează că florile tăiate în mijlocul zilei se ofilesc mult mai repede. Alt sfat ar fi ca, în cazul în care tăiaţi florile dintr-un arbust (ca, de exemplu, liliac sau forsiţia), să folosiţi foarfece de grădinărit foarte bine ascuţite şi să tăiaţi doar acele crenguţe pe care s-au deschis cel puţin două treimi dintre muguri.
În plus, aveţi grijă să tăiaţi florile la timpul potrivit: nu mai devreme, nici mai târziu. Dacă tăiaţi flori ai căror muguri nu sunt deschişi, e posibil să nu mai înflorească, iar dacă inflorescenţele sunt deschise complet, acestea nu vor dura foarte mult. Aşa cum am precizat anterior, în cazul florilor care se deschid în ciorchine, tăiaţi doar crenguţele pe care două treimi din flori sunt deja deschise. Alt sfat practic este ca, atunci când intenţionaţi să tăiaţi mai multe flori, să le păstraţi într-un recipient cu apă călduţă până când le duceţi în casă. Dacă tăiaţi doar câteva flori, e bine să le transportaţi cu inflorescenţa orientată în jos: astfel, tulpinile se vor păstra drepte şi nu se vor rupe.

Cum alegem florile

Condiţia esenţială pentru ca florile cumpărate de la un magazin specializat să reziste cât mai mult este ca plantele respective să fie proaspete. Pentru asta, alegeţi firele pe care florile sunt doar îmbobocite, nu deschise complet. Refuzaţi-le pe cele care au florile sau frunzele „trecute“. De asemenea, este foarte important să analizaţi capătul de unde florile au fost tăiate. În acest punct, tulpinile trebuie să fie verzi sau albe – acesta este semn că florile au fost tăiate de curând. Nu cumpăraţi florile care au tulpini de culoare închisă: acest lucru înseamnă că respectivele plante au stat mult în apă şi nu vor rezista. În plus, pentru a vă asigura că ajungeţi acasă cu florile la fel de frumoase ca atunci când le-aţi cumpărat, protejaţi-le pe drumul de la magazin şi până la destinaţie.

Cum aranjăm plantele în vază

Pentru a se păstra mai mult timp în vază, florile nu trebuie aşezate în apă rece, ci în apă călduţă, pentru că la această temperatură apa este absorbită mai repede. Următorul pas este să dizolvaţi un fel de conservant special în apa în care urmează să le ţineţi. Această substanţă se găseşte la magazinele specializate, dar, dacă nu aveţi aşa ceva prin casă, puteţi apela la remediul „băbesc“ de a dizolva o aspirină în apa din vază.
Înainte de a aranja florile după bunul dumneavoastră plac, este indicat să rupeţi frunzele situate în partea de jos a tulpinii. Sub nivelul la care se află apa în vază nu trebuie să mai fie nici o frunză, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, care se ştie că sunt atrase de mediile umede. Următorul pas este să tăiaţi oblic 2-5 centimetri din tulpina fiecărei flori (poate şi mai mult, în cazul florilor cu tulpini mai înalte) şi apoi să aşezaţi imediat fiecare fir în apă. Este foarte important ca această tăietură să fie făcută cu ajutorul unui instrument de grădinărit foarte ascuţit, pentru că, dacă tulpina florilor este sfâşiată, plantele nu vor mai putea absorbi apa de care au nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS