8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza economică şi deficitul de joburi

Criza economică şi deficitul de joburi

Deficitul de talente continuă să fie resimţit de angajatori, în ciuda crizei economice.

62% dintre angajatorii din România întâmpină încă dificultăţi în ocuparea anumitor poziţii, potrivit Studiului Manpower privind Deficitul de Talente pentru anul 2009, realizat în primul trimestru, şi care a avut la bază intervievarea a 39.000 de companii din 33 de ţări şi teritorii. Posturile pentru care angajatorii întâmpină cele mai multe dificultăţi din cauza deficitului de talente de pe piaţa muncii sunt: muncitori calificaţi, ingineri, reprezentanţi de vânzări şi manageri. Studiul arată ponderea companiilor care întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor din cauza lipsei de talente de pe pieţele respective şi prezintă topul primelor zece poziţii pentru care angajatorii au cele mai mari dificultăţi în găsirea candidaţilor potriviţi. Cea de-a patra ediţie a studiului relevă faptul că, la nivel mondial, 30% dintre angajatori au probleme în acoperirea necesarului de personal.

România, pe primul loc în ceea ce priveşte dificultatea ocupării posturilor

Manpower a intervievat 752 de angajatori români, studiul privind Deficitul de Talente 2009 indicând pentru ţara noastră faptul că 62% dintre aceştia au dificultăţi în ocuparea posturilor din cauza lipsei de talente de pe piaţa muncii locale. România ocupă şi în acest an locul I în lume, cu cel mai ridicat grad de dificultate din cele 33 de ţări incluse în studiu la nivel mondial, cu 32 de procente peste media la nivel global, dar în scădere cu 11 procente faţă de rezultatele studiului din 2008. La nivel global, procentul de angajatori care au dificultăţi în găsirea de oameni potriviţi pentru a acoperi posturile disponibile s-a menţinut constant, cu o uşoară scădere de la 31% în 2008, la 30% în 2009, deficitul de talente având în continuare o pondere semnificativă în ţări precum România (62%), Taiwan (62%), Peru (56%), Japonia (55%), Australia (49%), Polonia (58%) şi Costa Rica (48%). Această situaţie este mai puţin acută în ţări precum Irlanda (5%), Spania (8%), Marea Britanie (11%), China (15%) şi Cehia (17%).

Zece joburi greu de acoperit la noi în ţară

Primele zece poziţii din România pentru care angajatorii au dificultăţi în acoperire sunt:
1. muncitori calificaţi
2. ingineri
3. reprezentanţi vânzări
4. manageri
5. poziţii în financiar-contabilitate
6. personal pentru hoteluri şi restaurante
7. bucătari/bucătari-şefi
8. şoferi
9. specialişti IT (programatori/dezvoltatori)
10. muncitori necalificaţi.
În România, posturile de muncitori calificaţi şi de ingineri sunt cel mai dificil de ocupat, pentru al doilea an la rând. Faţă de poziţiile topului 10 din 2008, angajatorii identifică în 2009 o nouă poziţie greu de acoperit: specialiştii IT (locul 9). Reprezentanţii de vânzări, managerii şi poziţiile pentru financiar- contabilitate rămân şi în 2009, ca şi în 2008, printre primele cinci tipuri de poziţii cu un grad ridicat de dificultate pentru a fi ocupate. Iată deci că primele cinci poziţii se menţin timp de doi ani în acest top. La polul opus se află 38% dintre angajatorii români, care nu indică probleme în acoperirea poziţiilor necesare. Marja de eroare la nivelul României este de +/- 3,6%. Şapte din cele zece poziţii la nivelul ţării noastre se regăsesc şi în top 10 la nivel mondial, multe dintre ele fiind dificil de ocupat în majoritatea ţărilor.

Cele mai căutate meserii

Topul primelor zece poziţii la nivel global pentru care angajatorii au dificultăţi în acoperire sunt:
1. muncitori calificaţi
2. reprezentanţi vânzări
3. tehnicieni
4. ingineri
5. manageri
6. poziţii în financiar-contabilitate
7. muncitori necalificaţi
8. operatori producţie
9. poziţii de secretariat, administrative şi de suport
10. şoferi.
În ciuda crizei economice resimţite la nivel mondial, a ratei şomajului în creştere în majoritatea ţărilor şi a previziunilor de angajare mai puţin optimiste din ultima perioadă, angajatorii se confruntă în continuare cu un important deficit de talente pentru anumite poziţii-cheie în companiile pe care le reprezintă. „Rezultatele studiului arată discrepanţa dintre calificările necesare şi personalul calificat activ pe piaţa muncii“, a menţionat Camelia Stănculescu, director general al Manpower România.
„Într-un mediu în care companiile sunt presate să gândească mult mai strategic şi mai creativ despre cum să realizeze mai mult cu mai puţin, aceeaşi abordare se aplică şi în ceea ce priveşte modul în care acestea îşi gestionează talentele. Angajatorii caută căi prin care să îşi accelereze strategia de business cu mai puţini oameni. Această specificitate a competenţelor căutate pe piaţă de către angajatori este cea care creează starea de criză de talente chiar şi pe pieţe care abundă de forţă de muncă disponibilă“, a spus Jeffrey Joerres, CEO şi preşedinte al Manpower Inc. Atât companiile, cât şi angajaţii au provocări foarte mari în acest context. Angajatorii trebuie să se concentreze pe valoarea adăugată pe care fiecare angajat o aduce prin flexibilitate, proactivitate şi orientarea spre performanţă, pe lângă calificările şi experienţa pe care le are angajatul şi care sunt oricum baza obligatorie. O strategie privind resursele umane orientată în această direcţie este una dintre principalele chei de succes pentru o companie în lumea muncii contemporane.
Declinul economic curent maschează megatrenduri precum schimbările demografice şi accentuează deficitul de talente care are impact asupra modului în care companiile şi indivizii din întreaga lume abordează munca. Strategiile de management al talentelor nu mai sunt deloc un instrument unic general aplicabil.

Material realizat de Camelia Stănculescu, director general al Manpower România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU