Acasă Bani & Afaceri Publireportaj O soluție eficientă pentru plățile pan-europene de taxe rutiere

O soluție eficientă pentru plățile pan-europene de taxe rutiere

Rețeaua extinsă de autostrăzi interconectate face călătoriile în Europa să fie mai comode. Cu toate acestea, plata taxelor de drum în fiecare țară poate complica considerabil această experiență. Diversele reguli și cerințe legate de taxele de drum, aplicate de statele din întreg continentul, pot deveni dificil de urmărit și pot genera frustrare. Companiilor de transport le revine responsabilitatea să înțeleagă sistemele, reglementările și tarifele implicate pentru a-și planifica rutele și a-și desfășura activitățile de zi cu zi.

Eurowag vă oferă soluții optimizate pentru a simplifica plățile taxelor de drum pentru afacerea dvs. de transport rutier. Prin intermediul dispozitivului Eurowag EETS OBU (EVA), șoferii nu trebuie să se preocupe de plățile taxelor de drum în timp ce traversează mai multe țări. Descoperiți în continuare cum vă poate ajuta Eurowag să mențineți camioanele din dotare pe drumul cel bun, oferindu-vă produse inovatoare, fără intermediari.

Provocarea multiplelor reglementări europene privind taxele de drum

Complexitatea plăților taxelor de drum din țările europene derivă în principal din diversitatea numeroaselor sisteme de taxare existente pe continent. Fiecare națiune are propriul său set distinct de reguli, tarife și metode de plată. Navigarea în acest mozaic complex al reglementărilor privind taxele de drum necesită o înțelegere cuprinzătoare a particularităților implicate.

Chiar dacă sunteți familiarizați cu sistemele de taxare, acestea pot suferi modificări frecvente. Adesea vă puteți confrunta cu schimbări tarifare, închideri de drumuri și actualizări legislative, iar menținerea pasului cu toate acestea necesită investiții semnificative de timp și resurse pentru a monitoriza fiecare detaliu.

Multe țări folosesc sisteme specifice de taxare dinamică, oferind rute alternative sau facilitând călătoriile în afara orelor de vârf. Taxele de drum sunt adesea determinate în funcție de greutatea și numărul de axe al vehiculelor. Pentru companiile care doresc să reducă costurile lunare aferente taxelor de drum, planificarea corectă și actualizările în timp real privind condițiile de trafic sunt esențiale. Acest lucru nu numai că menține camioanele în mișcare, ci evită și așteptările lungi la punctele de plată, contribuind la o deplasare mai eficientă a flotei.

Câte țări, tot atâtea sisteme diferite

După cum am menționat, în Europa sunt utilizate diferite sisteme de taxare, fiecare țară aplicând propriile tarife, reglementări și metode de plată. Respectarea tuturor acestor sisteme pe măsură ce călătoriți în Europa necesită o bună înțelegere a fiecărui sistem.

În prezent, în Europa sunt utilizate patru tipuri de sisteme de taxare de bază. Aceste sisteme pot fi de tip: deschis, închis, cu vinieta și cu flux liber.

Sistemul deschis

Sistemul deschis pentru taxare rutieră poate implica stații de taxare tradiționale sau sistemul electronic de taxare (ETC). Stațiile tradiționale, unde plățile se efectuează direct la poarta de taxare, sunt încă în uz în anumite țări, dar sunt treptat înlocuite de modalități mai noi și mai moderne de plată a taxelor de drum.

Sistemul ETC (Electronic Toll Collection) reprezintă o altă variantă de sistem deschis, adesea întâlnită împreună cu stațiile tradiționale de taxare. Acest sistem folosește stații de taxare electronică plasate de-a lungul traseului pentru a înregistra plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor și pentru a emite facturi proprietarului înregistrat al vehiculului. Eliminând necesitatea plăților manuale în numerar, acest sistem devine mai rapid și mai eficient. Tarifele de taxare sunt determinate în funcție de distanța parcursă și de categoria vehiculului. De exemplu, în Portugalia, drumurile cu taxă dispun atât de benzi pentru plăți manuale, cât și de benzi destinate plăților prin ETC.

Sistemul închis

Un sistem închis implică o singură poartă de taxare la începutul drumului cu taxă, unde șoferul primește un tichet. La punctul de ieșire, există o altă poartă de taxare unde se predă tichetul, iar taxa datorată este calculată în funcție de distanța parcursă și de alți factori, cum ar fi clasificarea vehiculului și traseul utilizat. Polonia adoptă în prezent acest tip de sistem.

Sistemul cu viniete

Sistemul cu viniete reprezintă o altă metodă de taxare utilizată în multe țări. Vinietele sunt autocolante sau permise digitale achiziționate în avans și aplicate pe parbrizul vehiculului. Acestea sunt disponibile pentru diverse intervale de timp și sunt valabile pentru perioade variate, de la o zi până la un an. Sunt folosite în țări precum Luxemburg, Danemarca, Suedia și în alte câteva state europene.

Sistemul cu flux liber

Sistemul cu flux liber (sau free flow) reprezintă cea mai recentă tendință în taxarea rutieră, fiind tot mai apreciat datorită simplității și confortului. În acest sistem, stațiile de taxare sunt dotate cu dispozitive electronice ce înregistrează informațiile fiecărui vehicul care trece prin acestea. Pentru a beneficia de un astfel de sistem, camioanele trebuie să fie echipate cu un sistem OBU (On-Board Unit) montat în cabină, care are atribuit un cont unde taxa de trecere va fi facturată.

Într-un sistem cu flux liber, suma datorată pentru utilizarea anumitor drumuri cu taxă este determinată de distanța parcursă, numărul de axe, greutatea totală, emisiile vehiculului și momentul trecerii, conform reglementărilor specifice ale țării respective. Prin urmare, o planificare inteligentă a traseului poate contribui la economisirea costurilor pentru taxele de drum, prin utilizarea unor calcule precise.

În încercarea de a simplifica aceste variate sisteme de taxare, Parlamentul European a adoptat Directiva 2019/520, care a facilitat înființarea Serviciului European de Taxare Electronică (SETRE sau EETS). Acest serviciu permite utilizarea unui singur dispozitiv electronic pentru a plăti taxele de drum în toate țările participante, urmărind să creeze un sistem de taxare mai uniform la nivel european. Eurowag vă oferă un dispozitiv OBU certificat EETS, perfect adaptat pentru a simplifica toate plățile taxelor de drum pe care le întâmpinați.

 Alegeți un mod mai confortabil de plată

Cu sistemul OBU certificat EETS de la Eurowag, puteți gestiona plata taxelor de drum din majoritatea țărilor europene, inclusiv pentru trecerea prin numeroase tunele și poduri. Beneficiați de o facturare lunară consolidată pentru toate taxele de drum și le oferiți șoferilor dvs. posibilitatea de a plăti confortabil și rapid aceste taxe în timpul curselor, eliminând necesitatea plăților cash în mai multe valute.

Totuși, Eurowag nu se rezumă doar la simpla gestionare a taxelor de drum. Vă punem la dispoziție Asistentul îmbunătățit pentru vehicule (EVA), care îmbină soluțiile noastre de taxare cu un set puternic de instrumente software telematice pentru o gestionare optimă a flotei. Sistemul EVA include gratuit chiar și o tehnologie integrată pentru prevenirea fraudelor la alimentarea cu combustibil și poate reduce costurile de carburant și întreținere cu până la 20%.

În completarea acestor beneficii, sistemul EVA poate vorbi limba dvs. și vine dotat cu un afișaj amplu și colorat, având în plus asistență pentru clienți disponibilă non-stop. Mai mult decât atât, vă oferim și modalitatea ideală de a plăti și economisi la combustibil prin intermediul cardului nostru Eurowag Fuel Card!

Contactați-ne astăzi pentru a descoperi modul în care Eurowag poate susține flotele de orice dimensiune să călătorească fără probleme și să fie profitabile în toată Europa!

Citește și: (VIDEO) Incendiu la o locuință din Craiova

Exit mobile version