Acasă Bani & Afaceri Publireportaj 40 de ani de la cel mai bun sezon al Craiovei Maxima

40 de ani de la cel mai bun sezon al Craiovei Maxima

Generația de atunci a primit denumirea de ”Craiova Maxima”, iar suporterii se gândesc și acum cu nostalgie la momentele frumoase de acum 4 decenii

Fără doar și poate, cel mai bun sezon din istoria Universității Craiova a fost cel din anii 1982 – 1983. Generația de atunci a primit denumirea de ”Craiova Maxima”, iar suporterii se gândesc și acum cu nostalgie la momentele frumoase de acum 4 decenii.

Pe plan european, gruparea olteană a reușit performanțe excelente la acea vreme, devenind prima echipă românească ce atingea semifinalele Cupei UEFA.

Benfica, singurul obstacol al Craiovei Maxima

„Știința” își începea parcursul european în sezonul 1982/1983 în fața Fiorentinei, una dintre formațiile italiene de top, pe care avea să o elimine cu scorul general de 3-2. Oltenii pierdeau cu 1-0 în meciul tur din deplasare și tot italieni reușeau să deschidă scorul și în returul din Bănie, prin Bertoni în minutul 37. A urmat apoi o remontada senzațională, pe care mulți și-o amintesc și azi. „Alb-albaștrii” marcau de 3 ori prin Ungureanu (min. 55), Cârțu (min. 72) și Balaci (min. 87), iar Craiova respira aer european în continuare. Au urmat apoi eliminările formațiilor Shamrock Rovers (scor general 5-0) și FC Girondins de Bordeaux (scor general 2-1).

În sferturile de finală ale Cupei UEFA, Craiova Maxima a dat piept cu Kaiserslautern – din Germania. În manșa tur, nemții făceau instrucție cu oltenii și după 51 de minute, conduceau la scor de neprezentare. Totuși Universitatea nu a cedat, a ieșit la atac și a redus din diferență prin Geolgău (min.53) și Crișan (min. 72). În returul de pe teren propriu, cu doar 8 minute înainte de final, Negrilă reușea să marcheze golul de 1-0, care o ducea pe Craiova în semifinale – grație regulii golurilor înscrise în deplasare.

Din păcate, generația lui Silviu Lung, Negrilă, Balaci, Țicleanu sau Beldeanu se oprea însă în semifinale, în fața ”vulturilor” lusitani.

Oltenii se întorceau cu speranțe mari din Portugalia, acolo unde bifaseră o remiză albă. Marele Ilie Balaci deschidea scorul în minutul 17 al returului, însă Zoran Filipovic egala după pauză și o trimitea pe Benfica în finală, grație golului înscris în deplasare.

Craiova este reprezentată de două echipe în SuperLiga

În actualul sezon, în prima ligă evoluează două formații din Bănie, Universitatea Craiova si U Craiova 1948. După primele etape din noua stagiune, Universitatea Craiova este cotată cu șansa a 3-a în oferta de pariuri Superliga sezonul 2022/2023. Mirel Rădoi a fost adus în locul lui Laszlo Balint și are o misiune destul de dificilă în drumul către trofeu, fiind nevoit să lupte cu FCSB și cu CFR Cluj – campioana en-titre, dar și cu alte formații care au parte de un start de sezon foarte bun.

În ceea ce o privește pe U Craiova 1948 – echipa patronată de familia Mititelu – aceasta este a 9-a favorită la trofeul SuperLigii, în spatele celor de la Farul Constanta, FC Voluntari sau FC Botoșani.

Mirel Rădoi încearcă să califice Craiova din nou în grupele unei competiții europene

Pe lângă titlu, suporterii se gândesc și la Europa, acolo unde Universitatea Craiova are șanse mari de a ajunge în grupele Conference League.

În turul de la Drobeta Turnu Severin, alb-albaștrii au remizat în fața celor de la Hapoel Beer Sheva, cu scorul de 1-1. Andrei Ivan este cel care a menținut speranțele fanilor, cu golul marcat din penalty. Eroul negativ al serii a fost experimentatul fundaș central Paul Papp, care a fost eliminat. Mirel Rădoi s-a declarat nemulțumit de temperamentul jucătorului său, care va fi suspendat la returul din Israel.

Universitatea Craiova forțează calificarea în grupe joi 25 august 2022, de la ora 20:00. Gruparea olteană pornește cu șansa a doua atât la victorie în 90 de minute, cât și la calificare. Singurul aspect pozitiv pentru alb-albaștrii este faptul că nu mai contează golurile în deplasare, așadar dubla manșă pornește practic de la scorul de 0-0.

Nu putem să nu ne gândim că această regulă i-ar fi ajutat enorm pe Balaci & co. acum 40 de ani, când au fost eliminați de către Benfica, după două remize.

Pentru a putea pregăti meciul din Israel așa cum se cuvine, Universitatea Craiova a beneficiat de o amânare a partidei de campionat din acest weekend – la fel ca celelalte două reprezentante ale fotbalului românesc în play-off-ul Conference League – FCSB & CFR Cluj.

Exit mobile version