Acasă Bani & Afaceri Publireportaj Activitate intensă pentru consiliul judeţean în ultimul trimestru al anului

Activitate intensă pentru consiliul judeţean în ultimul trimestru al anului

Preşedintele CJ Dolj, la deschiderea lucrărilor la fabrica ETI din Parcul Industrial

Anul 2014 a fost unul plin pentru Consiliul Judeţean Dolj, ca urmare a derulării mai multor proiecte pe plan cultural, precum finalizarea lucrărilor de restaurare a Muzeului de Artă sau semnarea contractului pentru construirea Centrului Internaţional „Brâncuşi“ şi a Centrului Turistic pentru Agrement şi Sport sau investiţiile în domeniul sănătăţii, dintre care amintim inaugurarea punctului de operare aeromedicală de pe Aeroportul Craiova şi începerea lucrărilor la extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură şi echipamente a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Activitatea intensă a CJ Dolj a continuat şi în ultimul trimestru al acestui an.

Laborator mobil pentru facilitarea eliberării cărţilor de identitate

În luna octombrie, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a participat la inaugurarea Serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor din comuna Teasc, aceasta fiind cea de-a 39-a structură funcţională pentru eliberarea actelor de identitate din judeţ.
Cu acest prilej, Ion Prioteasa a evidenţiat contribuţia consiliului judeţean la facilitarea obţinerii documentelor de identitate prin achiziţionarea unui laborator mobil, destinat realizării acestui tip de act în comunităţile în care nu funcționează servicii locale de evidenţă a populaţiei. „Marcăm un nou pas înainte făcut în beneficiul cetăţenilor, prin dezvoltarea reţelei de servicii locale de evidenţă a persoanelor din judeţul Dolj, care, dacă în 2005 număra doar nouă structuri, ajunge odată cu inaugurarea de astăzi la 39. Şi mai îmbucurător este faptul că aceste puncte de eliberare a actelor de identitate sunt mult mai prezente în mediul rural, acolo unde populaţia este preponderent îmbătrânită, fiind, din acest punct de vedere, mult mai dificilă deplasarea într-o altă localitate. De altfel, Consiliul Judeţean Dolj a avut acest aspect în vedere şi când a reuşit ca, printr-un proiect cu finanţare europeană, să asigure dotarea Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor cu un laborator mobil pentru eliberarea actelor de identitate“, a declarat preşedintele CJ la data inaugurării serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor din comuna Teasc, în data de 27 octombrie.
Mai precis, CJ Dolj a achiziţionat un autovehicul special adaptat şi dotat, care se deplasează în localităţile în care nu funcţionează servicii locale şi care realizează documentele de identitate solicitate. „Am venit şi în felul acesta în sprijinul celor care, din cauza vârstei înaintate sau a lipsei banilor, nu puteau să se deplaseze pentru a se prezenta personal la ghişeu. Cât de necesar era laboratorul mobil reiese şi din activitatea intensă pe care o desfăşoară, numai în luna aceasta fiind eliberate, cu ajutorul lui, aproape 500 de acte de identitate“, a mai spus Ion Prioteasa.
Tot printr-un proiect cu finanţare europeană, CJ Dolj s-a îndreptat şi către persoanele de etnie romă care nu deţineau acte de stare civilă sau de identitate, din şase localităţi doljene, ajutându-le să obţină aceste documente în lipsa cărora le era imposibil să se angajeze.

Sistemul de management integrat al deşeurilor, proiect de 54 de milioane de euro

Pe 10 noiembrie, preşedintele CJ Dolj a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor“, în valoare totală de aproximativ 54 de milioane de euro. Ion Prioteasa a evidenţiat importanţa investiţiei nu doar prin prisma fondurilor alocate, ci şi a beneficiilor obţinute, implementarea proiectului conducând la rezolvarea problemelor privind gestionarea deşeurilor în toate localităţile din judeţ.
„Din momentul semnării contractului de finanţare pentru «Sistemul de management integrat al deşeurilor», judeţul nostru este mai bogat cu aproape 54 de milioane de euro. Un proiect complex, care a presupus mari eforturi, intră astfel în linie dreaptă, după ce a trecut proba cea mai importantă, pentru că, fiind o investiție majoră, a trebuit să primească aprobarea Comisiei Europene“, a afirmat preşedintele Prioteasa.
Odată cu implementarea proiectului, comunităţile din Dolj vor vedea rezolvată problema gropilor neconforme de deşeuri, întrucât sistemul de management integrat vizează toate localităţile din judeţ, respectiv 104 comune, patru oraşe și trei municipii.
Din suma de aproape 54 de milioane de euro se va realiza nu doar închiderea gropilor neconforme, ci şi asigurarea tuturor dotărilor și investiţiilor necesare pentru gestionarea deşeurilor. Localităţile vor fi dotate cu containere tip clopot, pentru colectarea selectivă, vor fi construite patru staţii de transfer, la Calafat, Dobrești, Băilești și Filiași, două staţii de compostare, la Craiova și Calafat, și una de sortare, tot la Craiova, care va deservi întreg judeţul.
De asemenea, vor fi achiziţionate containere îngropate pentru municipiul Craiova, precum şi utilajele necesare pentru golirea lor, dar şi compostoare individuale destinate gospodăriilor din mediul rural.
„Eu cred că acest proiect major, care se referă la toate cele 111 localități ale judeţului, îi va ajuta mult pe doljeni, beneficiarii direcţi ai acestui masterplan, care vor avea la dispoziţie containere în care îşi vor strânge deşeurile menajere, containere care vor fi preluate de la poarta gospodăriei de autospeciale şi duse apoi la groapa de gunoi. Masterplanul pentru deşeuri ne va responsabiliza pe toţi, pentru a avea un mediu mai curat, mai sănătos“, a spus preşedintele CJ Dolj.

Masterplanul pentru deşeuri, gata până la sfârşitul anului viitor

Proiectul are un termen de implementare de numai 13 luni, ceea ce va implica o adevărată desfăşurare de forţe: „Vorbim, aşadar, despre un proiect cu adevărat grandios, care aduce şi o însemnată provocare, aceea de a pune totul în operă până la sfârşitul anului viitor, sens în care ne vom mobiliza cu toată forţa. Ne ajută mult faptul că, în aşteptarea semnării contractului de finanţare, am acţionat şi am organizat, sub clauză suspensivă, procedurile de achiziţie publică pentru principalele componente ale proiectului. Am reuşit, în felul acesta, să atribuim deja contractele pentru achiziţia vehiculelor de colectare şi transport a deşeurilor menajere, în valoare de 3,8 milioane de euro, pentru compostoarele individuale şi containerele tip clopot, de 7,5 milioane de euro, pentru serviciile de asistenţă tehnică, de 2,5 milioane de euro, precum şi pentru serviciile de auditare financiară“, a completat preşedintele CJ Dolj.
Alte trei proceduri majore se află, în prezent, în derulare: contractul pentru proiectarea și construirea celor patru staţii de transfer, a staţiei de compostare de la Calafat, precum şi pentru închiderea depozitelor neconforme, cu o valoare estimată de peste 13 milioane de euro, cel pentru furnizarea containerelor îngropate și a utilajelor aferente acestora, de 11 milioane de euro, și contractul pentru proiectarea şi construirea staţiilor de sortare şi compostare de la Mofleni, estimat la alte aproape 13 milioane de euro. „Doresc să le mulţumesc colegilor care au depus o muncă asiduă pentru reuşita acestui proiect, care reprezintă una dintre cele mai consistente finanţări comunitare atrase de CJ Dolj, dar şi cea mai importantă investiţie cu fonduri europene gestionată în întregime de consiliul judeţean“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, directorul Organismului Intermediar (OI) Craiova al Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu, Adina Nuţoaica Drăgolici, a apreciat faptul că realizarea proiectului privind „Sistemul de management integrat al deşeurilor“ constituie succesul unui efort de echipă: „Acest proiect este rezultatul unei munci în echipă, desfăşurată pe parcursul unei perioade îndelungate, în care toată lumea şi-a adus aportul, contribuind la adoptarea celor mai bune decizii, pentru ca acest proiect să obţină finanţarea şi să poată fi implementat“.
Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor“ are o valoare totală de 53.612.797 de euro, inclusiv TVA, din care 41.121.056 de euro reprezintă finanţarea din fonduri europene, iar 7.633.250 de euro – contribuţia de la bugetul de stat.

Parcul Industrial Craiova, peste 1.000 de locuri de muncă

Tot în luna noiembrie a acestui an, Ion Prioteasa a participat la evenimentul prilejuit de începerea lucrărilor de construire a fabricii pe care compania turcă ETI Gida A.S. o va deschide în interiorul Parcului Industrial Craiova, aflat în proprietatea CJ Dolj.
Cu această ocazie, preşedintele CJ Dolj a subliniat faptul că proiectul dezvoltat pe platforma de afaceri a consiliului judeţean este de amploare, atât prin valoarea investită, cât şi prin numărul locurilor de muncă nou apărute.
„Parcul Industrial este un proiect de succes al Consiliului Judeţean Dolj, un proiect care a reuşit să genereze peste 1.000 de locuri de muncă. La Craiova, unde a funcţionat o platformă industrială care altădată avea mai mult de 100.000 de angajaţi, iar acum mai numără doar câteva mii, crearea de noi locuri de muncă reprezintă o veste extraordinară. Iată că, prin această investiţie a companiei turce ETI, investiţie mare, de peste 30 de milioane de euro, care este realizată în Parcul Industrial, mediul economic local primeşte un important impuls“.
Preşedintele CJ Dolj a mai evidenţiat, la ceremonia de deschidere a lucrărilor la fabrica ETI, buna colaborare a autorităţilor locale, a Primăriei Municipiului Craiova şi Consiliului Judeţean Dolj, care şi-au dat mâna şi au conlucrat pentru a asigura instalarea companiei din Turcia în Craiova.
„Acest proiect a avut de parcurs foarte mulţi pași, pe care, de multe ori, i-a depăşit cu dificultate, însă, în acelaşi timp, sunt convins că investitorul turc a găsit în Parcul Industrial condiţii pe care cu siguranţă că nu le găsea în alte regiuni din România.
Doresc să le mulţumesc și colegilor noştri care asigură administrarea acestei platforme economice şi care şi-au dat tot concursul pentru ca proiectul ETI, prin care vor fi create peste 300 de locuri de muncă, să fie pus în operă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Exit mobile version