Acasă Bani & Afaceri Imobiliare Tranzacțiile cu apartamente se reduc și toamna asta

Tranzacțiile cu apartamente se reduc și toamna asta

Tranzacțiile cu apartamente se reduc și toamna asta.(sursa:economica.net)

Numărul de locuințe tranzacționate începe să scadă, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), analizate de Economica.net. După o vară în care s-au vândut mai puține locuințe decât în aceeași periaoadă a anului trecut, tendința de scădere continuă în lunile de toamnă.

Prețurile în creștere, pe toate palierele, par să încetinească ritmul de vânzare a locuințelor. BNR a crescut recent dobânda de politică monetară ceea ce duce la o scumpire a creditelor, iar accesul la creditare se va reduce pentru mulți dintre noi. Creșterea dobânzii este folosită de Băncile Centrale pentru a ține în frâu inflația în creștere și toată lumea e în expectativă și așteaptă să vadă cum va trece iarna aceasta, prima marcată de un război la granițe.

Românii cumpără mai puține locuințe, arată datele de la ANCPI. Din luna iunie, numărul de tranzacții cu unități individuale s-a redus de la lună la lună, astfel că, în primele zece luni din acest an s-au vândut cu 5.000 de locuințe mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dacă în perioada ianuarie-octombrie 2021 s-au vândut 150.000 de locuințe, anul acesta, în aceeași perioadă, s-au tranzacționat 145.000 de unități individuale. Scăderea la nivel național este de 3,5%.

Sunt județe unde numărul de tranzacții a scăzut destul de mult. În Olt (-35%), Argeș (-33%), Teleorman (-32%), Vâlcea (-24%) și Tulcea (-22%) s-au înregistrat cele mai mai scăderi. Iar în alte județe s-au înregistrat creșteri considerabile. Este cazul Caraș-Severin, cu un plus de 44% și Covasna, cu un plus de 40%. Cifrele pentru fiecare județ în parte pot fi vizualizate pe harta de mai jos.

Exit mobile version