Acasă Bani & Afaceri Agricultura Apicultorii români solicită Guvernului sprijin financiar

Apicultorii români solicită Guvernului sprijin financiar

Apicultorii români solicită Guvernului sprijin financiar
Apicultorii români solicită Guvernului sprijin financiar

Apicultorii români solicită autorităţilor acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor. Fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumătate din producţia de miere.
Lipsa resurselor financiare, scăderea consumului şi importurile masive de miere au generat probleme grave în sector.

„În ultimii ani, producţiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producţia medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depăşeşte 48-50% din producţia medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că preţurile de achiziţie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina şi alte ţări extracomunitare ne omoară. Stăm şi cu bruma de miere pe care o avem în stoc şi nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii şi lipsa susţinerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă şi de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Fără cerere

Anul trecut a apărut o problemă nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească:

  • lipsa solicitărilor de miere pentru export,
  • scăderea consumului intern de miere.

În acest context, ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales că anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) avea prins în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

România codașă la consumul de miere

Potrivit datelor statistice, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor. România se află la coada clasamentului european, în condiţiile în care românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu:

  • Germania 2 kilograme,
  • 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.

Românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.
În anii trecuţi, producţia de miere a României era, în medie, de 22.000 de tone de miere anual, ţara noastră clasându-se pe locul patru în Europa.

În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.

Citește și: (VIDEO) Un tren a deraiat în Pakistan. 30 de persoane au murit

Exit mobile version