Acasă Bani & Afaceri Agricultura Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale

Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale

Producătorii români de tomate și usturoi vor primi ajutor de la CE
Producătorii români de tomate și usturoi vor primi ajutor de la CE

Cum recunoști roșiile crescute cu chimicale. Academicianul Costel Vânătoru spune că tomatele au semne vizibile prin care cunoscătorii își dau seama dacă au fost tratate excesiv. Ar trebui să ne ridice un semnal de alarmă în special roșiile țuguiate, foarte tari, cu cotor lemnos, o culoare anormală în interior și lipsite de semințe.

Horticultorul Costel Vânătoru face parte din categoria cercetătorilor de top care au avertizat cu mulți ani în urmă despre fenomenul tomatelor toxice care sunt vândute în piețe și supermarketuri, după ce au fost tratate de producătorii autohtoni cu hormoni de creștere și produse de coacere rapidă interzise de legea din țara noastră, scrie Adevărul.

„Sunt substanțe care pun sănătatea în pericol și ne bucurăm de profituri poate ceva mai mari. Scopul folosirii acestor substanțe este acela material, pentru a grăbi maturarea plantelor”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Roşiile pline de chimicale au unele semne care le dau de gol

Academicianul buzoian precizează că astfel de tomate pline de chimicale au unele semne care le dau de gol. Roșiile cu moț mare, care pe deasupra au o fermitate neobișnuită, sunt susceptibile de a fi neconforme. Dovezile tomatelor tratate cu produse de coacere rapidă se obțin foarte greu, doar în urma unor analize toxicologice.

„Laboratorul poate să certifice dacă a fost folosit un stimulent. Noi ne putem da cu părerea având aceste indicii, faptul că avem un fruct foarte ferm, foarte tare, pe urmă că nu are semințe, că are un cep puternic, lemnos. Dar, acestea pot fi și caracteristici de soi și să facem greșeala că s-a folosit un stimulent. Analiza de laborator ar fi cea mai sigură cale de a ști ce s-a folosit”, declară Costel Vânătoru, cercetător.

Exit mobile version