Acasă Bani & Afaceri Afaceri de succes Acţiunile Hidroelectrica au intrat la tranzacţionare

Acţiunile Hidroelectrica au intrat la tranzacţionare

A început listarea la bursă a Hidrolecetrica (INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu)A început listarea la bursă a Hidrolecetrica (INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu)

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica (simbol bursier H2O), a debutat pe piaţa de capital în urma unei oferte de 1,9 mld. euro derulate de Fondul Proprietatea. Este a treia cea mai mare listare la nivel mondial în 2023, ceea ce plasează şi mai mult Bursa de Valori Bucureşti pe radarul investitorilor instituţionali.

Spre comparaţie, cea mai mare ofertă publică de vânzare de acţiuni (initial public offering – n. red.) din 2023 este a KenVue, spin-off-ul Johnson & Johnson – linia de produse pentru sănătatea consumatorilor, pentru 3,4 mld. euro. A început tranzacţionarea la New York sub simbolul bursier KVUE în luna mai 2023.

Pe locul doi se poziţionează Adnoc Gas din Emirate, care a strâns 2,3 miliarde de euro (această listare se numără printre cele mai recente dintr-o serie de oferte din Orientul Mijlociu).

Nicolae Ciucă: Este cel mai aşteptat moment bursier al ultimilor ani

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că listarea Hidroelectrica este cel mai aşteptat moment bursier al ultimilor ani la Bucureşti. Este o realizare remarcabilă pentru ţara noastră, pentru piaţa de capital şi pentru industria energetică. Astăzi este o zi istorică pentru Bursa de Valori Bucureşti, este ziua în care compania Hidroelectrica intră la tranzacţionare şi stabileşte. Un nou record pentru oferta publică iniţială la bursa românească, a mai spus fostul premier. El a vorbit şi despre rezultatele financiare remarcabile de anul trecut ale Hidroelectrica, venituri de peste 9 miliarde de lei şi profituri de peste 4 miliarde de lei, precum şi planuri mari de investiţii, estimate la peste 7 miliarde de euro până în 2030.

Premierul Marcel Ciolacu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu)
Premierul Marcel Ciolacu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu)

„Astăzi este o zi istorică pentru Bursa de Valori Bucureşti. Este ziua în care compania Hidroelectrica intră la tranzacţionare şi stabileşte, astfel, un nou record pentru oferta publică iniţială la bursa românească. Se încheie, astfel, procesul de listare al Hidroelectrica, o decizie corectă şi oportună, la care sunt foarte mândru că am putut contribui împreună cu alţi colegi din Guvern, în perioada în care am fost premier”, a spus Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a arătat că „cea mai mare companie cu capital majoritar de stat din România şi cea mai profitabilă companie din ţara noastră primeşte astfel noi oportunităţi pe piaţă şi noi finanţări şi Bursa de Valori Bucureşti se consolidează, reafirmând astfel vitalitatea pieţei de capital din România”.

Klaus Iohannis: Listarea la Bursă a acțiunilor Hidroelectrica va aduce avantaje de ordin economic, financiar și investițional

Listarea la Bursă a acţiunilor Hidroelectrica va aduce avantaje de ordin economic, financiar şi investiţional pentru România, a transmis, miercuri, președintele Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

„Listarea mult aşteptată a acţiunilor societăţii Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai profitabilă companie de stat, are multiple valenţe şi va aduce avantaje de ordin economic, financiar şi investiţional pentru România. Iată că, la scurt timp după împlinirea a 140 de ani de la înfiinţare, Bursa de Valori Bucureşti celebrează un nou moment de referinţă. Cea mai valoroasă ofertă publică iniţială generează ecouri ale succesului nu doar în plan regional, ci şi la nivel global. Este o dovadă clară a maturităţii pieţei de capital româneşti, dar şi expresia potenţialului de care Bursa de Valori Bucureşti dispune”, a afirmat şeful statului într-un mesaj prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, în cadrul evenimentului organizat de BVB.

„România a meritat pe deplin statutul de piaţă emergentă”

În opinia sa, unul dintre efectele pozitive ale statutului de piaţă emergentă sub care piaţa românească de capital funcţionează din anul 2020 este creşterea semnificativă a interesului investiţional pentru oferta Bursei de Valori Bucureşti. „Evenimentul de astăzi confirmă faptul că România a meritat pe deplin statutul de piață emergentă, sub care piața noastră de capital funcționează din anul 2020. Iar unul dintre efectele pozitive imediate ale acestei reușite este creșterea semnificativă a interesului investițional pentru oferta Bursei de Valori București.

Marcel Ciolacu: Trăim astăzi un moment istoric pentru România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, că trăim astăzi un moment istoric pentru România şi că este cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi la societăţile de stat.

La listare a participat şi Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României (INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu)

”Trăim astăzi un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător naţional de energie, Hidroelectrica. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanţa consolidată pe termen lung poate fi obţinută şi la societăţile de stat. Ca să ajungi la performanţă trebuie să existe resursă umană de calitate, inteligenţă, seriozitate şi profesionalism. Însă, dacă ne uităm doar la provocările din ultimii 3 – 4 ani, a fost şi ceva în plus: o continuă adaptare la provocările economice, atât interne şi regionale, cât şi la contextul geopolitic internaţional. Hidroelectrica a reuşit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes”, a spus premierul în discurs.

Şeful Executivului a arătat că, pe lângă rezultatele financiare, Hidroelectrica s-a angajat şi în a servi direct interesele românilor, a furnizat energie electrică la un preţ corect, protejând cetăţenii împotriva speculei şi crizei energetice.

Citeşte şi: Întâlniţi o familie rară. Toţi cei 9 membri sunt născuţi în aceeaşi zi

Exit mobile version