Acasă Bani & Afaceri Tot ce trebuie să știi despre bujiile incandescente

Tot ce trebuie să știi despre bujiile incandescente

Tot ce trebuie să știi despre bujiile incandescente
Tot ce trebuie să știi despre bujiile incandescente

Cei mai mulți dintre noi folosesc mașina pentru a se deplasa la destinațiile necesare în fiecare zi. Pe lângă faptul că ne oferă un confort sporit și o siguranță crescută, autoturismul personal ne ajută să ajungem la destinație mult mai repede și mai eficient. Cu toate acestea, înainte de a ne bucura de toate beneficiile și avantajele pe care autoturismul personal ni le oferă, este foarte important să știm că mașina funcționează la parametri optimi. Rămâi alături de noi și descoperă tot ceea ce trebuie să știi despre bujiile incandescente, pe parcursul rândurilor următoare!

Ce sunt bujiile incandescente?

Din punct de vedere tehnic, bujiile incandescente funcționează pe bază de generare de căldură.

Acest proces este unul esențial pentru a încălzi cilindrul motorului și, ulterior, pentru a aprinde combustibilul. În lipsa acestuia, motorul Diesel al autoturismului nu va porni.

Bujiile incandescente își demonstrează utilitatea nu doar în ceea ce privește încălzirea și aprinderea motoarelor, ci și în ceea ce privește menținerea motorului într-un proces capabil să funcționeze fără probleme. În majoritatea autoturismelor, bujiile incandescente sunt instalate în camera de ardere, astfel încât să poată să atragă eficient căldura.

Atunci când condițiile meteorologice sunt ideale, bujiile incandescente, inclusiv cele defecte, vor încerca să genereze suficientă căldură pentru a încălzi cilindrul și a aprinde combustibilul. Însă, în momentul în care condițiile meteorologice sunt nefavorabile, acestea nu vor funcționa deloc.

Care sunt simptomele unor bujii incandescente defecte?

Există diverse semne care pot să indice faptul că bujiile incandescente au nevoie de un control rapid și chiar să fie înlocuite cu un set nou. Printre cel mai des întâlnite astfel de simptome se numără:

  • Autoturismul tău pornește cu dificultate – motoarele Diesel nu pornesc atunci când bujiile incandescente se confruntă cu defecțiuni tehnice. La rândul lor, acestea nu generează suficientă cantitate de căldură pentru a încălzi cilindrul și a aprinde combustibilul. În astfel de situații, pot fi necesare mai multe încercări pentru a porni vehiculul. Pe de altă parte, dacă bujiile incandescente au mari defecțiuni, iar temperaturile de afară sunt cu minus, vehiculul nu va porni deloc;
  • Accelerația nu se ridică la nivelul dorit – orice șofer își cunoaște mașina, iar atunci când accelerația nu funcționează la nivel optim, este cazul să verifici inclusiv bujiile incandescente. Acesta este primul semn de performanță redusă, care nu te ajută să generezi multă viteză;
  • Fum negru din țeava de evacuare – mai mulți factori pot conduce la apariția fumului de culoare gri închis sau negru din țeava de eșapament. În situația în care acesta apare în procesul de ardere, există posibilitatea ca problema să existe la nivelul bujiilor incandescente;
  • Lumina motorului – defecțiunile existente la nivelul bujiilor incandescente vor genera o lumină la nivelul motorului de verificare, care va oferi un cod de eroare legat de bujiile incandescente, cum ar fi P0380.

Care sunt repercusiunile atunci când conduci un autoturism cu bujii incandescente defecte?

Pe parcursul timpului, bujiile incandescente se uzează și pot afecta negativ performanța autoturismului tău. Chiar dacă mașina continuă să pornească și poate fi utilizată pentru a te deplasa dintr-un loc în altul, aceasta nu va fi la fel de eficientă în momentul în care bujiile incandescente sunt defecte.

Pe măsură ce funcționalitatea acestora devine mai slabă, pornirea autoturismului va necesita mai multe încercări. Din acest motiv, inclusiv vitezele mai mari nu vor fi atinse în termenul optim. În plus, atunci când te deplasezi în regiuni mai reci, autoturismul nu va porni deloc, dat fiind faptul că bujiile incandescente nu pot genera suficientă căldură pentru a declanșa arderea.

Mai mult decât atât, defecțiunile existente la nivelul bujiile incandescente pot compromite eficiența combustibilului autoturismului tău. Acest lucru conduce numaidecât și la creșterea amprentei de carbon a mașinii tale. Din acest motiv, poți să eviți costurile adiționale și orice alte neplăceri prin înlocuirea bujiilor de îndată ce observi orice simptom la nivelul mașinii tale.

Cum se pot schimba bujiile incandescente?

Amânarea schimbării bujiilor incandescente din cauza costurilor sau al altor scuze nu face decât să crească factura finală și chiar să îți afecteze nivelul de confort pe care îl ai în momentul în care îți conduci propriul autoturism. Din fericire, bujiile incandescente pot fi achiziționate la prețuri accesibile, ceea ce înseamnă că vei putea oricând să le înlocuiești cu unele noi, în funcție de calitate și de brand.

În plus, în cazul în care ai timp la dispoziție și vrei să încerci să faci ceva nou, poți inclusiv să scapi de costul pe care un service auto specializat l-ar solicita pentru a-ți schimba bujiile incandescente.

Informații despre articol:

https://www.autogreen.ro/auto/cum-se-schimba-bujiile-incandescente/

https://www.autodoc24.ro/piese-de-schimb/bujie_incandescenta-10252

Exit mobile version