Acasă Bani & Afaceri Top trei pensii speciale din Dolj. Cea mai mare – peste 22.000...

Top trei pensii speciale din Dolj. Cea mai mare – peste 22.000 de lei

Pensia medie specială din Dolj aflată în plată pentru persoanele cu pensii de serviciu, adică pensii speciale, se apropie de 10.000 de lei net pe lună de persoană. În același timp, pensia medie pe județ a oamenilor de rând, calculată pe baza contributivității este de 1.743 de lei pe luna de persoană.

Ciocan magistratura
“Specialii” cu pensii speciale încasează lunar cât un om obișnuit într-un an

Sarabanda pensiilor speciale pare să nu se mai termine. Nimeni nu reușește să elimine pensiile speciale. Între timp, beneficiarii acestor pensii speciale, cunoscute și ca pensii de serviciu, încasează sume din ce în ce mai mari. GdS a solicitat de la CasaJudețeană de Pensii (CJP) Dolj o situație cu cele mai mari trei pensii speciale aflate în plată la ora actuală în Dolj. Fiecare depășește 21.000 de lei pe lună.

Cel mai bine plătit “special” din Dolj încasează peste 22.000 de lei pe luna. Pensia specială record din Dolj fusese de 24.300 de lei. Însă, cel mai propabil, acea persoană nu mai este printre noi.

Cea mai mare pensie specială din Dolj aflată în plată la ora actuala este de 22.301 lei. Pe locul doi se află o persoană care încasează o pensie specială de 22.049 lei. Pe locul al treilea se situează o persoană cu o pensie specială de 21.592 lei. Potrivit informării transmise de CJP Dolj, la solicitarea GdS, toate cele trei persoane cu pensii de serviciu de top au fost magistrați în viața de muncă activă.

Pensia specială medie pe Dolj se apropie de 10.000 de lei

Potrivit datelor solicitate de GdS de la CJP Dolj și furnizate de instituție, la ora actuală trăiesc în Dolj 319 persoane cu pensii de serviciu. Deci, care încasează pensii speciale. Frapant este cuantumul lunar total al celor 319 pensii de serviciu. CJP Dolj informează că “suma totală achitată lunar pentru pensiile de serviciu este de 3.166.535 lei”.

Un calcul matematic simplu ne arată că pensia specială medie în Dolj aflată în plată în luna februarie se apropie de 10.000 de lei de persoană. Mai exact, pensia medie a “specialilor” doljeni este de 9.926 de lei pe luna de persoană. În timp ce unii pensionari speciali trăiesc cu 10.000 de lei pe luna , în Dolj există zeci de mii de oameni care trăiesc cu pensia minimă de 1.000 de lei. Peste 46.000 de persoane din Dolj încasează lunar doar pensia minimă garantată.

Pensia medie a oamenilor de rând este de 1.743 de lei

În timp ce 319 “speciali” câștigă lunat cât un cartier întreg de pensionari, va prezentăm datele legate de pensiile oamenilor de rând. Pensionarii care au contribuit 35-40 de ani la sistemul public de pensii (CASS) au pensii net inferioare persoanelor cu pensii de serviciu. Conform CJP Dolj, pensia medie pe județ pentru persoanele care au ieșit la pensie pe baza contributivității este de 1.743 de lei pe lună, în februarie 2022.


“La nivelul județului Dolj beneficiază de drepturi de pensie în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, un număr de 151.125 de persoane, suma lunară aferentă drepturilor de pensie achitată acestora fiind de 250.968.987 lei”, se arată în răspunsul CJP Dolj către GdS.

În acest număr total de pensionari sunt incluse și persoanele care primesc pensia minimă garantată stabilită prin lege la 1.000 de lei de persoană. În Dolj există 46.304 persoane care primesc pensie minimă garantată, potrivit datelor de la CJP Dolj.

Exit mobile version