Acasă Bani & Afaceri S-a temperat șomajul tehnic în Dolj

S-a temperat șomajul tehnic în Dolj

Din analiza datelor preliminare reiese că, în prima parte din luna mai, s-au depus cereri pentru acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru mai puțini angajați decât luna trecută. Explicația ar fi aceea că, în unele unități, s-a reluat activitatea. Cererile se depun pe toată luna mai.

somaj tehnic
În prima parte a acestei luni, firmele au cerut bani pentru mai puțini doljeni aflați în șomaj tehnic (Foto: arhiva GdS)

Analiza privind volumul cererilor de acordare a indemnizației de șomaj tehnic arată o calmare a pieței, pe acest segment. Numărul celor pentru care firmele au depus, la începutul lui mai, documentația pentru angajații trimiși în aprilie în șomaj tehnic nu este în creștere față de luna precedentă. GdS a efectuat o analiză preliminară, utilizând datele furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj.

Având în vedere că firmele trimit în primele zile ale lunii documentația on-line pentru obținerea indemnizației de șomaj de 75% din salariul de bază, se poate spune că analiza este concludentă. Și în luna precedentă s-au depus majoritatea cererilor în primele zile ale intervalului calendaristic menționat. Aceasta pentru că firmele doresc să intre cât mai repede în posesia banilor, pentru plata șomajului tehnic al angajaților.


Mai puțini angajați în șomaj tehnic?


În aprilie, firmele doljene ceruseră sume de la stat pentru plata șomajului tehnic pentru 15.881 de persoane. Conform datelor preliminare furnizate pe 7 mai 2020, de către AJOFM Dolj, până la acea dată se solicitase acordarea indemnizației de șomaj tehnic de către mai puține firme, pentru mai puțini angajați decât în luna anterioară.

Situația se poate schimba de la o zi la alta, deoarece solicitările din partea firmelor pot fi depuse pe tot parcursul lunii mai, pentru acei angajați trimiși în aprilie în șomaj tehnic.

„În perioada 1.05.2020 – 6.05.2020, AJOFM Dolj a înregistrat solicitări pentru acordarea șomajului tehnic de la un 1.644 de agenți economici. Precizăm faptul că, în cele 1.644 de cereri, este solicitată decontarea sumelor aferente șomajului tehnic pentru 13.483 de angajați cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul transmis de AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.

Rămâne de văzut dacă numărul celor în șomaj tehnic mai crește până la sfârșitul lunii.


În aprilie se ceruse indemnizația pentru mai mulți angajați


În luna anterioară, ceruseră mai multe firme indemnizația de șomaj, pentru mai mulți angajați. Doar că solicitările fuseseră depuse până pe 27 aprilie. Deci aproape pe parcursul întregii luni. În situația de mai sus, sunt cuprinse solicitările depuse până pe 6 mai. „În perioada 1.04.2020 – 27.04.2020, AJOFM Dolj a înregistrat solicitări de la 1.671 de agenți economici pentru decontarea sumelor aferente șomajului tehnic, pentru 15.881 de angajați, cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare“, a informat AJOFM Dolj, la solicitarea GdS.

Practic, în mai s-au depus cereri de șomaj tehnic pentru un număr mai mic cu 2.398 de persoane, față de luna anterioară. Explicația ar fi aceea că în anumite domenii și anumite firme și-au reluat activitatea în aprilie și au rechemat oamenii la muncă. Statistica se poate schimba, însă, până la sfârșitul lunii, dacă mai depun și alte firme cereri on-line pentru acordarea indemnizației de șomaj tehnic.


Sumele pe martie au fost plătite integral


Din datele furnizate de AJOFM Dolj se observă că în mai au fost mai puține firme decât în aprilie care au cerut sume pentru plata șomajului tehnic. În aprilie au fost 1.671 de angajatori care au cerut indeminazatia de șomaj tehnic. În mai, până pe 6, inclusiv, ceruseră bani de la stat pentru șomaj tehnic 1.644 de angajatori din Dolj.

Banii reprezentând indemnizația privind șomajul tehnic au fost plătiți pe măsura procesării documentelor depuse la AJOFM. Potrivit ultimelor date de la instituție, sumele aferente lunii martie (deci cele care ar trebui să fie achitate în luna aprilie) au fost plătite integral. Dar au fost achitate doar acelor firme care au avut documentatia corect intocmita. „Menționăm că AJOFM Dolj a procesat toate solicitările depuse în luna aprilie 2020 și a efectuat plățile către toți angajatorii care au întocmit și depus documentele conform prevederilor OUG nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare“, se arată în răspunsul transmis de AJOFM Dolj către GdS.

Exit mobile version