Acasă Bani & Afaceri Populaţia Olteniei învaţă să economisească

Populaţia Olteniei învaţă să economisească

În cele mai multe judeţe ale Olteniei, populaţia şi firmele au economisit substanţial, pe finalul anului 2019. Într-un judeţ au crescut depozitele cu 65 de milioane de lei, într-o singură lună. Doar într-un singur judeţ din Oltenia, populaţia a retras mai mulţi bani din depozitele bancare.

bani mari
Depozitele la termen au crescut cu sume importante în noiembrie 2019 (Foto: arhiva GdS)

Dacă data trecută arătam că oltenii nu se mai înghesuie să se împrumute, acum demonstrăm că încep să economisească mai mult decât de obicei. Ultimele date publicate în statisticile Băncii Naţionale a României (BNR) despre comportamentul în profil teritorial arată o creştere importantă a economisirii. Este vorba despre depozitele bancare în lei ale populaţiei şi firmelor. În noiembrie 2019, depozitele la termen au crescut în Oltenia, comparativ cu luna octombrie 2019.

În trecut, GdS a mai analizat depozitele bancare în lei şi în alte perioade. Se observa atunci că evoluţia de la o lună la alta era de câteva milioane de lei economisiţi în plus, în fiecare judeţ. Au fost şi luni în care în câte un judeţ sau două ale Olteniei „exploda” economisirea sub forma depozitelor la termen. Atunci existau motive conjuncturale. În unele luni, depozitele bancare scădeau semnificativ, după cum arăta GdS la vremea respectivă.

Pe finalul lui 2019, oltenii au pus mai mulţi bani deoparte faţă de luna anterioară analizată.

În ciuda dobânzilor bancare destul de mici din sistemul bancar, oamenii continuă să economisească. Pe finalul lui 2019, în aproape toate judeţele Olteniei s-au înregistrat creşteri ale depozitelor bancare la termen în lei. În unul dintre judeţe, economisirea a atins un record, faţă de celelalte judeţe.

Vâlcea, record la economisire, cu 65 de milioane de lei într-o lună

Judeţul Vâlcea a depăşit orice record pe Oltenia la economisire în luna noiembrie, faţă de octombrie. Depozitele totale la termen în lei au atins 1,099 miliarde de lei în noiembrie, faţă de 1,034 miliarde de lei în octombrie.

Creşterea este de 65 de milioane de lei. Este o sumă destul de mare economisită într-o singură lună. Şi populaţia, şi firmele au Potrivit datelor din statisticile BNR, populaţia din Vâlcea a economisit 31 de milioane de lei, din cele 65 de milioane depuse, în total, în depozite.

În Dolj, depozitele bancare în lei au crescut cu 24 de milioane de lei într-o lună

Al doilea judeţ din Oltenia în care s-a economisit mai mult în luna noiembrie faţă de octombrie este Doljul. Este cel mai mare judeţ al Olteniei, după populaţie, cum am mai precizat anterior. Totalul depozitelor bancare la termen a crescut în luna analizată, faţă de cea anterioară, cu 24 de milioane de lei.

Volumul total al depozitelor la termen în lei a urcat în Dolj la 2,390 miliarde de lei. În luna anterioară fuseseră de 2,362 miliarde de lei. Dacă separăm depozitele pe populaţie şi firme, iarăşi avem surprize. Din analiza datelor de la BNR se observă că doar depozitele populaţiei au urcat cu 18 milioane de lei în noiembrie. Populaţia Doljului are în bănci sub formă de depozite la termen 1,985 miliarde de lei.


În judeţul Olt au crescut valoarea totală a depozitelor la termen cu 18 milioane de lei. Dintre acestea 8 milioane de lei reprezintă creşterea depozitelor populaţiei. Depozitele bancare la termen în lei au ajuns în Olt la 875 de milioane de lei.


Şi în Gorj a crescut valoarea depozitelor la termen în perioada analizată. Se observă că depozitele totale au crescut cu 13 milioane de lei. În timp ce populaţia a economisit în plus cu 7 milioane de lei, sub forma depozitelor bancare la termen.

Singurul judeţ în care în care a scăzut valoarea depozitelor este Mehedinţi

Dintre toate judeţele Olteniei, doar în Mehedinţi sunt mai puţini bani în conturile de la bănci. Este vorba despre conturile aferente depozitelor la termen în lei. Depozitele totale (ale populaţiei şi firmelor) au scăzut cu 4 milioane de lei. Depozitele în lei ale populaţiei s-au diminuat cu 2 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că locuitorii din Mehedinţi au retras mai mulţi bani din bănci decât au depus în conturile la termen.

Nivelul total al depozitelor din Mehedinţi este cel mai scăzut din Oltenia: 451 de milioane de lei. Zona fiind una foarte săracă.

De ce a crescut valoarea depozitelor bancare în lei

Oltenii care au depus mai mulţi bani în bănci arată că au o tendinţă de a economisi. Viaţa trăită doar pe consum pare să nu mai fie văzută cu aceiaşi ochi de toţi cei care câştigă venituri sub diverse forme. Cel mai probabil, bugetarii şi alte persoane cărora le-au crescut veniturile anul trecut au decis să pună deoparte bani. Ei nu şi-au cheltuit toate veniturile salariale. Şi au contribuit la creşterea depozitelor bancare.

Rămâne de văzut dacă în decembrie populaţia din Oltenia şi-a mai retras din depozitele bancare, pentru cumpărăturile aferente „lunii cadourilor”. Aceste date le va publica BNR în curând.

Exit mobile version