8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectroputere confirmă: fabrica este de vânzare, la bucată

Electroputere confirmă: fabrica este de vânzare, la bucată

Pavilionul central de la Electroputere şi alte clădiri administrative sunt de vânzare Foto, Lucian Anghel

Conducerea companiei îşi justifică decizia de disponibilizare colectivă a 294 de persoane prin faptul că societatea a avut pierderi pe ultimii patru ani. Electroputere a stopat preluarea de comenzi noi, până când produsele vor fi din nou competitive pe piaţă. Conducerea „colosului“ industrial confirmă că intenţia de vânzare a activelor va continua, Electroputere transformându-se într-o imensă afacere imobiliară. Dacă preţurile pe piaţă se menţin, arabii ar încasa din vânzarea terenurilor de peste 40 de ori mai mult decât au plătit statului român pe pachetul majoritar de acţiuni de la Electroputere.

Conducerea Electroputere SA Craiova confirmă disponibilizarea unui număr mare de persoane, invocând condiţiile financiare precare. GdS scria vineri că 294 de persoane ar urma să fie disponibilizate în această vară de la Electroputere, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din numărul actual al angajaţilor. În uzină vor mai rămâne circa 200 – 240 de angajaţi, conform estimărilor societăţii. Decizia disponibilizării colective vine după ce în perioada ianuarie 2014 – decembrie 2018, au fost disponibilizate 88 de persoane.
Conducerea Electroputere SA a răspuns vineri întrebărilor GdS, legate de motivele disponibilizării colective. Reprezentanţii acţionarului majoritar, Al Arrab Contracting Company din Arabia Saudită, la unitatea de la Craiova susţin că situaţia financiară precară a societăţii a impus restructurarea de personal: „Urmare a analizei realizate pentru perioada de activitate încheiată la 31.12.2018, ținând cont de faptul că rezultatele economico- financiare ale societății au fost negative pe ultimii patru ani consecutivi și că începând din iunie 2018 societatea nu a mai reușit să încheie contracte noi, Consiliul de Administrație a ajuns la concluzia necesităţii luării unor măsuri imediate din punct de vedere al politicii generale a societății, menite să ducă la realizarea unei structuri organizatorice care să răspundă cerințelor şi stadiului actual de business“.

Electroputere a stopat preluarea de noi comenzi

Temerile angajaţilor legate de o eventuală sistare a activităţii principale a Electroputere sunt confirmate de conducerea companiei. Nu mai sunt preluate comenzi noi de la clienţi. Electroputere invocă, însă, slaba competitivitate pe piaţă a produselor fabricate în uzină: „Electroputere mai are încă contracte semnate pe care urmează să le livreze. Prin urmare, toate contractele existente vor fi onorate și livrate așa cum a fost stabilit. Unele dintre aceste comenzi vor fi finalizate până la finele anului 2019. Cu toate acestea, ținând cont de pierderile înregistrate de companie și de competitivitatea produselor noastre, compania a oprit temporar contractarea de noi comenzi. După ce se va ajunge la o structură stabilă de personal, iar proiectarea va face produsul mai competitiv, Electroputere va reîncepe contractările, având la bază aceste noi concepte“.

Se vând activele, pe bucăţi

Unii angajaţi ai Electroputere care s-au adresat GdS au precizat că se temeau pentru viitorul fabricii, chiar dacă nu vor fi pe listele de disponiobilizări. Ei spuneau că intenţia acţionariatului ar fi aceea de a sista activitatea principală a celor două fabrici care au rămas, respectiv cea de Transformatoare şi cea de Motoare, şi că activele de aproape 33 de hectare de teren ar urma să fie vândute „bucată cu bucată“. În acest sens, societatea ar fi transformat în 36 de parcele întreaga suprafaţă a fabricii şi ar fi cadastrat-o. Electroputere confirmă şi intenţia de vânzare a activelor pe viitor. „Întotdeauna s-a vorbit de vânzarea unor activități sau proprietăți imobiliare, lucru normal în orice afacere de altfel. În 2010, Electroputere a vândut terenul pe care se află astăzi mall-ul, în decembrie 2012 s-a vândut Divizia de Locomotive, iar în 2013 Divizia Aparataj Electric. Intenţia de vânzare va continua atâta timp cât există oportunități în acest sens“, au precizat reprezentanţii Electroputere SA, în răspunsul la întrebări transmis către GdS.
Conducerea companiei susţine că se află în negocieri pentru vânzarea altor active, iar cumpărătorul ar fi cineva care are „proiecte de dezvoltare în zonă“. „La momentul actual, sunt în discuție vânzarea uneia dintre activități și a unei bucăți de teren, care are ca destinație proiecte de dezvoltare în zonă, dar nu s-a concretizat nimic încă“, au mai spus reprezentanţii Electroputere SA.

Electroputere, o imensă afacere imobiliară

Dacă în trecut, uzina considerată „perla“ industriei doljene a produs locomotive, transformatoare şi alte echipamente, astăzi Electroputere se transformă treptat într-o imensă afacere imobiliară. Conform unor estimări ale salariaţilor, valoarea de piaţă a activelor care ar putea face obiectul unor tranzacţii imobiliare (terenuri şi clădiri) ar fi de aproximativ 68 de milioane de euro. Conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti – platformă pe care este tranzacţionată Electroputere SA – după vânzarea halelor către firma care a înfiinţat mall-ul Electroputere Parc, cea mai mare tranzacţie imobiliară a ultimilor ani a avut loc pe 1 februarie 2018, când Electroputere a vândut două terenuri plus imobilele aferente contra sumei de aproape 10 milioane de euro.
Pe lângă vânzarea Diviziei de Locomotive şi a Diviziei de Aparataj Electric, numai din afacerile imobiliare, acţionarul majoritar de la Electroputere ar încasa, în total, aproximativ 100 de milioane de euro, adunând şi sumele obţinute din tranzacţia pentru mall.
În urma procesului de privatizare din 2007, Al Arrab Contracting Company a plătit statului român 2,3 milioane de euro pe pachetul majoritar de 62,8% din acţiuni. Între timp, arabii au ajuns să deţină 95,5% din acţiuni, iar restul sunt mici acţionari. Cu alte cuvinte, din vânzarea Electroputere parcelă cu parcelă, clădire cu clădire pe piaţa imobiliară, acţionarul majoritar ar putea încasa de peste 40 de ori suma investită în achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni de la statul român, fără să luăm în calcul datoriile societăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS