​Ionuț este un exemplu tipic de român care adoră grătarul, în special micii cu un pahar de vin alături sau unul cu bere. Are avantajul de a locui la casă, undeva spre ieșirea din București, spre nordul Capitalei, scrie Hotnews. Sunt perioade, mai ales vara, în care weekend de weekend încinge cărbunii, iar pe grătar sfârâie micii și fleicile de porc. Nu prea mănâncă legume, cu excepția cartofilor, pe care îi vrea prăjiți, și a fasolei. Cu o bere în mână întoarce carnea de pe o parte pe alta. La polul opus se situează Adriana, îl cunoaște pe Ionuț, dar ea are o problemă de sănătate din copilărie și nu prea are voie să mănânce carne. Așa a devenit vegetariana. Mănâncă doar preparate din legume și fructe pe care și le prepară acasă. Ambele persoane sunt reale, numele sunt diferite.

Foarte pe scurt:
O persoană care mănâncă produse din carne are nevoie astăzi de o sumă mai mare cu peste 13% pentru a cumpăra ceea achiziționa la finalul anului 2016
La vegani, procentul este de peste 8%
Punctul de pensie a crescut cu 20%, în timpul guvernării PSD
Prețurile au crescut cu până la 20%, pentru un pensionar care consumă în principal cartofi, pâine, ouă, brânza și mai puțin din celelalte
Dacă sunt luate în calcul și creșterile de prețuri la energie și gaze, din ultimii doi ani, atunci pensionarul a suferit mai mult
Persoanele care au economist în conturi curente în lei, au făcut o alegere greșită

Să presupunem că, din 2017, ambele persoane (Ionuț și Adriana) aveau un buget de 1.000 de lei lunar pentru a-și cumpăra de mâncare. Am ales aceasă sumă pentru că este una rotundă și este mai ușor de înțeles ce se întâmplă.

Ionuț își cumpără, lunar, din această sumă, pâine, cartofi, fasole, carne de porc și pasăre, pește, ouă și lactate. Dacă în 2017 cumpăra cantitățile de care avea nevoie cu aceasă sumă, acum în ianuarie 2019 lua mai puțin. Astfel, ar mai avea nevoie de încă 132 de lei. Viața i s-a scumpit cu această sumă.

Comportamentul de consum al Adrianei este diferit. Fiind obligată să consume legume, precum legume și conserve de legume (cartofi, fasole, năut etc.), fructe, făină, mălai și miere, ar avea acum nevoie de încă 83 de lei.

Bineînțeles, trebuie luat în calcul că am luat în considerare ponderi egale pe fiecare produs. Dacă Ionuț ar consuma mai mulți bani pe ouă și mai puțin pe celelalte, iar Adriana mai mult pe cartofi, automat ar avea nevoie de mai mulți bani.

Calculele au fost realizate pe baza datelor INS. Astfel, așa cum se vede, „carnivorii” au fost cei mai afectați de efectul creșterii prețurilor. Bineînțeles, veganii au nevoie de produse speciale care costă mai mult, dar ne-am referit fix la un buget cu cifră rotundă, pentru a fi mai ușor de înțeles de toată lumea.

Exemple ale creșterilor de prețuri în ultimii doi ani

Cartofi și fasole + 36%
Ouă +24,2%
Pâine +7,3%
Lactate +7,6%
Carne de porc +6,8%
Carne de pasăre+5,21%

Citiţi întregul material pe Hotnews.ro.