22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLovitură uriaşă pentru un gigant fast-food în Europa. Au pierdut drepturile asupra unuia dintre cele mai populare produse

Lovitură uriaşă pentru un gigant fast-food în Europa. Au pierdut drepturile asupra unuia dintre cele mai populare produse

Un lanţ de restaurante din Irlanda a câştigat un proces intentat împotriva companiei McDonald’s. Patentul „Bic Mac” a fost pierdut de compania americană, în Europa, potrivit publicaţiei britanice The Guardian, citată de Mediafax.

Pat McDonagh a primit porecla „Supermac” pe timpul când acesta era doar un adolescent, în urma unui meci de fotbal în anii 1960. McDonagh şi echipa sa au câştigat trofeul pentru colegiul Moate, din oraşul Westmeath.

Jumătate de secol mai târziu, McDonagh a ieşit victorios, din nou, într-o „arenă” complet diferită. Lanţul lui de restauranturi fast-food, Supermac’s, a făcut premieră prin câştigarea procesului împotriva corporaţiei americane, McDonald’s.

Compania mica din Irlanda a convins Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală să anuleze patentul pentru „Big Mac” al companiei americane, astfel oferind oportunitatea lanţului de restaurante Supermac’s să se extindă în Regatul Unit şi pe continentul european. McDonald’s nu poate face apel. „Suntem încântaţi. Este o victorie unică atunci când te lupţi cu arcadele aurite şi câştigi”, a spus McDonagh, directorul companiei Supermac’s.

„Aceasta este o victorie pentru orice afacere mică. Astfel, marile companii nu mai pot aduna patente fără să le folosească niciodată”, a adăugat McDonagh.
Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, cu sediul în Spania, a decis că McDonald’s nu a dovedit folosirea patentului pentru „Big Mac”, emis în 1996, pentru un produs alimentar sau nume de restaurant. Emiterea patentului a obstrucţionat ambiţiilor lui McDonagh de a-şi extinde lanţul de restaurant în Irlanda. McDonald’s susţinea că similaritatea dintre Big Mac şi Supermac este prea mare, iar asta ar crea confuzie pentru consumatori. „Noi am spus că nu ar crea nicio confuzie. Big Mac şi Supermac sunt două lucruri complet diferite”, a spus McDonagh, în vârstă de 65 de ani. El a deschis primul restaurant în 1978, în Galway, în vestul Irlandei. Compania are acum 106 de francize pe teritoriul Irlandei şi Irlandei de Nord.
Supermac’s afirmă într-o declaraţie că a câştigat o bătălie precum cea dintre David şi Goliat, împotriva abuzurilor din partea multinaţionalei americane.

„Aceştia au cerut un patent pentru Snackbox, un produs foarte popular al Supermac’s, dar nu au oferit niciodată produsul în restaurantele lor”, a spus McDonagh. „Uniunea Europeană a spus clar: ori îl folosiţi, ori îl pierdeţi”, a continuat acesta.

În aceeaşi zi în care avea loc votul pentru Brexit în parlament, acest proces a dovedit adevărata valoare a Uniunii Europene. „Ai posibilitatea să te duci la curtea europeană şi să primeşti o şansă”, a spus McDonagh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS