17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNivel record al datoriei globale. Cea mai mare parte s-a înregistrat în sectorul ne-financiar

Nivel record al datoriei globale. Cea mai mare parte s-a înregistrat în sectorul ne-financiar

Datoria la nivel global a atins un nou record în primul semestru al anului 2018, de 247 de mii de miliarde de dolari, cea mai mare parte a acesteia aparţinându-i sectorului ne-financiar, se arată în datele unui raport conceput de Institute of International Finance (IIF), scrie Mediafax.

Datoria la nivel global a atins reprezintă peste 318% din PIB-ul de la nivel global. Din acest total de 247 de de mii de miliarde de dolari, 186 de de mii de miliarde de dolari aparţin sectorului ne-financiar. „Sectorul corporatist este puternic influenţat şi poate fi foarte vulnerabil la rate mai mari ale dobânzii”, a avertizat Joseph LaVorgna, economist şef pentru cele două continente americane al băncii franceze Natixis, citat de CNBC. Joseph LaVorgna a mai precizat că datoria corporativă faţă de PIB atât de ridicată se datorează ratei dobânzilor foarte scăzute. În schimb, Mike Thompson, Preşedinte al Serviciului de Consultanţă pentru Investiţii din cadrul Standard & Poor’s, citat de CNBC, este de părere că un rol îl joacă şi şi volatilitatea pieţei, precum şi inflaţia generată de războiul sino-american. Acesta din urmă putând avea un efect exagerat asupra activelor, în ciuda rezistenţei surprinzătoare a pieţelor de până acum. Însă conform raportului conceput de Institute of International Finance (IIF), nu doar debitorii americani sunt expuşi riscurilor, ci şi cei ai pieţelor emergente, mai ales pe fondul creşterii randamenteler şi a ratelor dobânzilor, fenomen care scumpeşte semnificativ refinanţarea şi rambursarea datoriilor în dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS