11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEveniment organizat de Curierul Național împreună cu Gazeta de Sud: „Investitori în viitorul economiei locale“, la Slatina

Eveniment organizat de Curierul Național împreună cu Gazeta de Sud: „Investitori în viitorul economiei locale“, la Slatina

 

În cadrul unei conferințe desfăşurate joi s-au dezbătut situații concrete de care se lovește mediul de afaceri, de pildă lipsa accesului la licitații organizate de autoritățile locale, lipsa infrastructurii rutiere, birocrație și tensiune între angajați și angajatori creată de mai mulți factori, cum ar fi transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, creșterea bruscă a salariului minim, lipsa forței de muncă adecvate, birocrație excesivă și inconsecvența fiscalității. Autoritățile au promis că vor fi mai receptive și cooperante cu mediul de afaceri.

Mediul de afaceri din Olt și Dolj, față în față cu autoritățile locale

 

Autoritățile locale, județene, reprezentanți ai unor patronate reprezentative la nivel național, sindicate și alți „actori“ din economia locală au participat, joi, la un eveniment de afaceri intitulat „Investitori în viitorul economiei locale“, care s-a desfășurat la Slatina, la Consiliul Județean Olt. Partenerii de dialog au intenționat ca prin această conferință de afaceri să se găsească soluții comune la problemele actuale ale mediului de afaceri, astfel încât să crească investițiile private în economie și să se dezvolte regiunea.
Secretarul general al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), Ștefan Rădeanu, care este și directorul editorial al Curierului Național, a fost moderatorul evenimentului și a precizat că strategia organizării unui astfel de eveniment este aceea de a identifica oportunități pentru mediul de afaceri, iar la finalul acestui proiect de anvergură care se întinde pe tot anul să se poată crea un anuar al investițiilor din România.
Administratorul Media Sud Europa, Marius Seinea, a precizat că acest gen de întâlniri între oamenii de afaceri și autorități „nu au doar rolul de a identifica problemele mediului de afaceri, ci şi de a găsi soluții la aceste probleme, de a găsi oportunități de investiții. Noi, ca regiune, nu suntem chiar pe ultimul loc în țară, din punct de vedere economic. La Slatina există investiții și un parc industrial, la Craiova există două parcuri industriale. Desigur, zona este cu potențial agricol, însă eu aș propune să includem și domeniul IT. Avem o facultate de profil în Craiova și sunt creați specialiști IT. De infrastructură nu mai vorbim! Balșul este o adevărată aventură. Să se facă autostrada Craiova-Pitești, iar noi, presa, susținem această inițiativă“.
Ca răspuns la o idee legată de faptul că licitațiile de lucrări sunt destul de des contestate și lucrările de infrastructură sunt mereu întârziate, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a precizat că are cunoștință de faptul că se pregătește modificarea Legii licitațiilor publice, care va fi pe model german, astfel încât o investiție să poată să înceapă mai repede după organizarea unei licitații.

Autoritățile – acuzate că înlătură mediul privat de la lucrări de infrastructură

Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Constructorilor (ARACO) și reprezentantul României în Consiliul Economic la nivel european, a precizat că dacă anul trecut au existat firme private care își cumpăraseră betoniere și utilaje pentru a fi pregătite să construiască centuri ocolitoare ale orașelor, joi, la nivel central s-a luat decizia ca aceste centuri să se facă în regie, de către Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri care aparțin autorităților locale. „Vor reuși aceste societăți ale autorităților? Va fi un mare scandal dacă nu va fi așa! Nu este posibil să nu inviți mediul privat de afaceri la realizarea investițiilor. DRDP-urile vor subcontracta lucrările tot firmelor din construcții care au anvergura unor astfel de lucrări. Vom fi nevoiți să intervenim la Consiliul Concurenței, la ANAF și unde va fi cazul. În sectorul construcțiilor, fenomenul insolvențelor s-a agravat. Firme care au de recuperat bani de șase-șapte luni nu fac altceva decât să își crediteze clienții. A face din sectorul construcțiilor un prizonier al politicului este foarte periculos. Au apărut firme conduse politic și acele firme primesc lucrări“. Președintele CJ Olt a precizat că DRDP-urile se ocupă în special de lucrări de urgență, cum ar fi cele cauzate zilele trecute de alunecările de teren etc.

Transferul contribuțiilor și lipsa forței de muncă – probleme grave

Președintele ARACO a fost interesat să afle, în cadrul conferinței de afaceri, de ce a făcut guvernul transferul de contribuții de la angajator la angajat, în contextul în care firmele nu încasează mai mulți bani de la clienții lor. Inspectorul-șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, a precizat că acest lucru „a avut drept scop o colectare mai intensă a taxelor. Se estimează că se va colecta în plus cu circa două miliarde de euro din acest transfer. Sistemul REVISAL este foarte solicitat zilele acestea și probabil că mulți angajatori transmit în aceste ultime zile datele de majorare a salariilor brute”.
Ringo Dămureanu, președintele confederației Forța Legii, a menționat că, la ora actuală, există o lipsă de comunicare între angajatori și angajați. „În timp ce angajatorii consideră că angajații sunt niște leneși și incompetenți, angajații îi văd pe patroni drept niște hoți. Este nevoie de soluții în condițiile în care ne pleacă tinerii din țară. Mie, de exemplu, mi-a plecat fiica în străinătate. Vin investitorii și nu mai există forță de muncă calificată. Nu mai există școlile de meserii. În același timp, angajatorii sunt din ce în ce mai sufocați, inclusiv din cauza creșterii salariului minim pe economie“.
Reprezentantul Aso- ciației Oamenilor de Afaceri Turci din România TIAD, Serhan Yazici, a confirmat cele afirmate de liderul sindical, precizând că lipsa forței de muncă din România este principala problemă cu care se confruntă investitorii turci: „Suntem nevoiți să aducem muncitori turci să lucreze în România, ceea ce pe noi ne costă dublu sau triplu“.

Eșalonări ale datoriilor de la Fisc

Directorul coordonator al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mircea Pîrvulețu, le-a vorbit oamenilor de afaceri de oportunitatea eșalonării datoriilor firmelor în condiții avantajoase: „Dacă până anii anteriori se solicitau garanții de 100% din valoarea datoriilor, la ora actuală, în anumite condiții se pot eșalona datorii pe cinci ani cu garanții de doar 10%“. Directorul DGRFP Craiova a dezvăluit că există un soft nou la ANAF, care va gestiona toate verificările pe Legea prevenției, iar cu ajutorul acelui soft se va vedea istoricul verificărilor la firme și termenele de conformare date acestora pentru remedierea disfuncționalităților, astfel încât societățile să nu poată fi amendate. De asemenea, el a precizat că din 2013 până la sfârșitul anului 2017, în regiunea Oltenia încasările Fiscului au crescut cu circa 35%, iar acest lucru s-a datorat intensificării activității economice din regiunea Oltenia.
Conferința de afaceri a fost organizată de cotidianul Curierul Național, împreună cu Gazeta de Sud. A doua ediție a conferinței de business „Investitori în viitorul economiei locale“ va avea loc la Craiova, pe 26 aprilie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS