11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum puteți să faceți afaceri în siguranță, în zone de conflict

Cum puteți să faceți afaceri în siguranță, în zone de conflict

Reprezentanți al MAE, SRI, ANAF și ai altor instituții au instruit, la Craiova, exportatorii din Oltenia despre modul în care pot să tranfere produsele lor în străinătate, respectând sancțiunile internaționale impuse unor state și regimul unor bunuri ce ar putea avea o dublă utilizare, atât civilă, cât și militară.

Conferința regională „PROTECTOR – afaceri în siguranță“ a avut loc ieri, la Craiova, în sala Brâncuși a hotelului Ramada, în prezența unui număr mare de oameni de afaceri din Oltenia și a autorităților locale. Reprezentanții operatorilor economici din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea care tranzacționează, comercializează și furnizează produse și servicii supuse regimului de control al exportului au fost informați de către reprezentanți ai mai multor ministere și autorități naționale despre posibilitățile pe care le au pentru a face afaceri în siguranță cu parteneri din în afara granițelor țării, respectând sancțiunile internaționale impuse țărilor în care firmele fac afaceri, în special din zone conflictuale.
În deschiderea conferinței, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Dragoș Troanță Turculeanu, a precizat că forța economică și dezvoltarea județelor Olteniei „se datorează eforturilor și sacrificiilor pe care dumneavoastră, mediul de afaceri, le faceți. De aceea ne dorim să fiți foarte bine informați”.

De ce trebuie respectat regimul sancțiunilor internaționale

Reprezentantul Oficiului pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Palade, a precizat că există state în care sunt fie atacuri teroriste, fie conflicte armate care afectează stabilitatea afacerilor. De aceea există sancțiunile internaționale impuse acelor state, sancțiuni pe care trebuie să le respecte orice firmă care vrea să facă afaceri în acele zone ale lumii. Există sancțiuni țintite (cum ar fi interzicerea trecerii graniței sau înghețări de fonduri), și sancțiuni sectoriale, cum ar fi embargourile. Unele produse pot avea dublă utilizare, civilă și militară, astfel că firmele trebuie să se informeze corect dacă pot sau nu să livreze produse în zone cu sancțiuni internaționale și embargouri. De exemplu, este interzis exportul de rachete de tenis și mingi de golf în Coreea de Nord din motive ce țin de securitate. Juriștii firmelor din Oltenia care vor să exporte produse cu dublă utilizare (civilă și militară) pot afla ce sancțiuni există de pe două platforme, prezentate de reprezentantul MAE în cadrul conferinței de ieri, de la Craiova: www.sanctionsmap.eu și www.un.org, aceasta din urmă fiind platforma gestionată de Națiunile Unite.
Regimul sancțiunilor internaționale trebuie respectat din rațiuni pecuniare sau de natură penală. Reprezentantul MAE e dat exemplu cazul unei bănci din Letonia. În momentul în care SUA a cerut o cercetare a băncii respective, suspectată că ar fi finanțat autoritățile nord-coreene, în interval de două săptămâni clienții acelei bănci și-au retras banii deținuți în conturile instituției financiare. Anunțul SUA a fost urmat de un anunț al Băncii Central Europene că va bloca finanțările către banca respectivă, de teamă că nu va putea face față plăților. Astfel, pornind de la o suspiciune, banca a falimentat și „au fost numeroase firme care și-au pierdut partenerii de afaceri“, a explicat Andrei Palade.
Un om de afaceri prezent la eveniment a fost interesat ce sancțiuni împotriva Iranului au fost ridicate și în ce condiții își poate recupera banii de la o firmă din Iran. I s-a răspuns că doar două bănci din țara respectivă mai au interdicții internaționale, iar în rest se pot derula afaceri în statul respectiv.

Embargouri și măsuri restrictive ale exporturilor de arme

Deși în Oltenia nu sunt mulți producători de armament, reprezentanții MAE au explicat auditoriului cum anumite produse pot fi considerate că au dublă utilizare, atât civilă, cât și militară. De exemplu, dacă unui autovehicul i se montează o trapă, atunci se consideră că poate fi utilizat și în scop militar. De asemenea, dacă un vehicul este dotat cu un sistem de umflare automată a roților în timpul mersului, atunci poate fi considerat că poate fi folosit și în scop militar, a explicat reprezentanta MAE, Maria Petcu. Există multe alte produse care pot avea dublă utilizare, precum și zone cu anumite embargouri la export. Ea a arătat în ce condiții este nevoie ca operatorii economici români să obțină licență de export de la MAE și să se înregistreze la Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul aceluiași minister, enumerând o listă de produse din domeniul armamentului și nu numai. Petcu a mai precizat că restricțiile sunt și pentru componente diverse ale unor produse. De asemenea, în cazul în care anumite mărfuri tranzitează un stat, firma care este proprietara bunurilor și/sau firma intermediară trebuie să se înscrie mai întâi la MAE.

„PROTECTOR – Afaceri în siguranță“, conferințe la nivel național

Conferința organizată la Craiova este a treia dintr-o serie de opt organizate în cadrul programului național de prevenție „PROTECTOR – Afaceri în siguranță“. Potrivit organizatorilor, scopul programului este conștientizarea riscurilor ce decurg din nerespectarea sancțiunilor internaționale impuse anumitor state, pe considerentul derulării unor programe de dezvoltare a armelor de distrugere în masă, precum și a riscurilor generate de nerespectarea regimului naţional de control al exporturilor, pentru anumite categorii de bunuri şi servicii.
Programul național de informare a mediului de afaceri este o inițiativă a următoarelor instituții: Minsterul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Banca Națională a României, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul Român de Informații, Oficiul Național pentru Prevenirea Spălării Banilor, precum și Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.
Fiecare din aceste instituții a prezentat, în cadrul conferinței de ieri de la Craiova, informări pentru mediul de afaceri din regiunea Sud-Vest, cum ar fi „Indicatori de alertă în operațiuni comerciale cu produse militare și cu dublă utilizare“, „Controlul vamal al operațiunilor cu produse cu dublă utilizare și militare“, „Implicații ale sancțiunilor unilaterale asupra operatorilor economici români“ etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS