16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSamsarii imobiliari și unii agricultori, amnistiați fiscal, la „foc automat”

Samsarii imobiliari și unii agricultori, amnistiați fiscal, la „foc automat”

Dezvoltatorii imobiliari rămân cu banii câștigați din tranzacțiile pe persoană fizică, după ce statul a anulat impozitul pe venit și contribuțiile datorate.Ei vor plăti la stat doar TVA.

Impozitul pe venitul din tranzacțiile imobiliare făcute pe persoană fizică și contribuțiile aferente, precum și TVA calculată pentru anumite afaceri din agricultură perfectate de PFA, II și IF sunt anulate de către stat, printr-o lege apărută rapid și care produce efecte. Toți banii încasați de la cei descriși mai sus vor fi restituiți de Fisc. ANAF a încasat doar o treime din sumele datorate de dezvoltatori, pe persoană fizică, sub formă TVA la imobiliare.

Statul permite ca afacerile în domeniul imobiliar să fie perfectate în mod discriminatoriu, în funcție de forma asociativă a dezvoltatorilor imobiliari. În timp ce aceia care construiesc și vând imobiliare pe firmă trebuie să plătească o grămadă de impozite și taxe la stat, cei care fac tranzacții imobiliare pe persoană fizică vor putea face liniștiți afaceri în condiții mai avantajoase din punct de vedere fiscal, chiar nestingheriți de Fisc, de acum înainte. Activitatea economică de natură imobiliară este încurajată a fi continuată pe persoană fizică.
O lege care a scăpat atenției publice a fost adoptată de parlament și promulgată recent de președintele țării și prevede nu doar amnistierea datoriilor unor persoane fizice care desfășurau activități economice intense, ci și restituirea sumelor încasate de Fisc până acum de la acele persoane. Concret, într-un conținut de numai șase articole, legea îi avantajează pe cei care au construit și vândut imobiliare pe persoană fizică, ale căror debite către stat sunt amnistiate. Actul normativ prevede anularea impozitului pe venit, a contribuțiilor datorate, precum și a dobânzilor și penalităților stabilite în sute de cazuri ale unor persoane fizice care au efectuat tranzacții imobiliare pe persoană fizică. Anularea se face din oficiu de către Fisc, prin emiterea unor decizii de anulare care se comunică persoanelor fizice ale căror datorii sunt amnistiate.
De asemenea, organul fiscal nu mai poate să reîncadreze veniturile obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independentă și nu mai are voie să emită o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017, se arată în lege.

Au profitat mulți afaceriști de tranzacțiile pe persoană fizică

Fiscalizarea afacerilor cu imobiliarele vândute pe persoană fizică datează de prin 2010, când organele ANAF au considerat că vânzarea de imobile pe persoană fizică în mod repetat este o activitate economică și au perceput TVA de la vânzătorii de apartamente și case, inclusiv din urmă, pe perioada de prescripție de cinci ani. Ulterior, Fiscul a considerat că astfel de tranzacții s-ar considera activități independente și persoanele fizice respective ar datora impozit pe venit și contribuții. Au fost trimise decizii de impunere și antreprenorii au fost somați la plată. Acțiunea Fiscului s-a lăsat cu procese, la vremea respectivă, din partea celor vizați.
Legea mai prevede că se anulează diferențele de TVA, precum și dobânzile și penalitățile (accesoriile) aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 de lei, în cazul veniturilor obținute de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) care realizează venituri din care au realizat activitățile de producție agricolă, inclusiv pentru servicii agricole care necesită muncă manuală și/sau cu echipamente specifice. Potrivit legislației fiscale, entitățile economice care depășesc cifra de afaceri de 220.000 de lei devin automat plătitoare de TVA.

Se restituie impozite și contribuții deja încasate de stat

Potrivit Legii nr. 29/2018, în ceea ce privește entitățile economice enumerate mai sus, dar și persoanele fizice care au efectuat tranzacții imobiliare din patrimoniul personal, legiuitorii au stabilit nu doar anularea deciziilor de impunere, ci și restituirea sumelor încasate până acum.
GdS a solicitat Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova sumele pe fiecare județ al Olteniei care s-au încasat din aceste activități enumerate mai sus. Este vorba despre impozitul pe venitul din tranzacțiile imobiliare plătit de persoanele fizice care au făcut astfel de tranzacții în mod repetat, de contribuțiile calculate de Fisc la acele tranzacții, precum și de TVA încasat de Fisc de la PFA, II și IF care au desfășurat activitățile agricole enumerate mai sus și au depășit în cursul unui an plafonul de la care se considerau firmele ca plătitoare de TVA. Potrivit datelor de la DGRFP Dolj, sumele acestea totalizate de GdS care urmează să fie restituite ating 3.286.377 de lei. De la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj ni s-a comunicat că nu există astfel de cazuri care intră sub incidența Legii nr. 29/2018. Nici AJFP Olt nu a dat vreo sumă. În schimb, celelalte trei județe trebuie să le restituie dezvoltatorilor imobiliari și agricultorilor sume mari încasate în timp. Astfel, AJFP Gorj a încasat impozit pe venit din tranzacțiile imobiliare efectuate pe persoană fizică de 39.733 de lei. AJFP Mehedinți a reținut de la agricultori TVA pentru producția agricolă în sumă totală de 1.867.784 de lei, iar la AJFP Vâlcea, debitele principale din tranzacții imobiliare sunt de 1.378.860 de lei, din care impozitul pe venit este de 747.198 de lei, iar contribuțiile sociale datorate până acum sunt de 631.662 de lei. La acestea se adaugă accesorii de 166.866 de lei. Evident, atât debitele principale, cât și dobânzile și penalitățile vor fi anulate de către Fisc.

TVA la imobiliare, o altă poveste de afaceri făcute pe persoană fizică

În circa 7-8 ani de când Fiscul a constatat că doljenii care vindeau apartamente și case din patrimoniul personal pe persoană fizică au existat multe procese în Oltenia. Unele încă sunt pe rol. Fiscul a încasat până acum doar 31% din debitele persoanelor fizice sub formă de TVA la imobiliare. Potrivit datelor furnizate de DGRFP Craiova și totalizate de GdS, până pe 29 ianuarie 2018, Fiscul încasase în Oltenia (cu excepția județului Vâlcea, care nu a dat publicității încasările) doar 1.277.088 de lei din TVA la imobiliare, în timp ce sumele care au rămas de încasat sunt de 3.962.705 lei, totalizând debitele din cele cinci județe ale Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS