24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2017 - un an dominat de scumpiri la combustibili, alimente şi credite

2017 – un an dominat de scumpiri la combustibili, alimente şi credite

După ce guvernul a reintrodus suprataxa pe combustibili, din luna septembrie, populația a început să cumpere de la pompă benzină și motorină mai scumpe

Anul 2017 a fost marcat de foarte multe schimbări ale legislației, mai ales din domeniul fiscal, care au avut impact asupra populației. Modificările fiscale implementate de guvern, precum și mișcările pe piața interbancară și pe cea valutară au condus la scumpiri, în partea a doua a anului. Singurele ieftiniri și scăderi de taxe au avut loc la începutul anului.

De la 1 ianuarie 2017 a scăzut cota standard de TVA, de la 20% la 19%. Aceasta a fost singura scădere operabilă de la începutul acestui an. Apoi, de la începutul lunii februarie, au fost eliminate 102 taxe, cea mai importantă fiind taxa radio-tv pe care o plătea întreaga populație. O altă taxă importantă eliminată anul acesta a fost timbrul de mediu, taxă ce se achita la înmatricularea autovehiculelor. Din păcate, de anul viitor, taxa de timbru ar putea apărea sub o altă formă, fiind un proiect în lucru în acest sens, care prevede să se plătească taxa respectivă în funcție de cât de mult poluează mașina.
Au mai fost eliminate taxa de înregistrare în Registrul Comerţului, taxa pentru acordarea cetăţeniei române, taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar etc.

Supraacciza la carburanți a scumpit combustibilii la pompă

Deși, la începutul anului, guvernul de atunci a scos supraacciza la carburanți, de 0,07 euro pe litru, din cauză că nu avusese rezultatele scontate, în partea a doua a lunii septembrie și la începutul lunii octombrie supraacciza a fost reintrodusă, dar sub o altă formă. Guvernul a introdus în două etape o taxă totală de 0,32 de lei pe litrul de combustibil, fapt ce a scumpit rapid benzina și motorina la pompă. Deținătorii de benzinării au adăugat și ei câteva scumpiri proprii, invocând creșterea cotațiilor petrolului pe plan internațional, astfel că atât taxa impusă de guvern, cât și adaosurile benzinarilor au scumpit considerabil combustibilii. De aici au pornit și alte scumpiri de bunuri și servicii, în special cele care necesită transport pe distanțe mai mari, pentru a ajunge la consumatori.

Creșterea cotației euro a adus multe scumpiri

În 2017, cursul de schimb între leul românesc și moneda europeană a atins cel mai înalt nivel din istorie. În noiembrie, euro a fost cotat de Banca Națională a României (BNR) la 4,6551 lei pentru un euro, fiind cel mai ridicat din istorie. Deprecierea leului în raport cu euro s-a menținut și în luna decembrie, după Crăciun euro ajungând, la cotația oficială a BNR, la 4,6515 lei pentru un euro. Când euro crește, cresc și ratele la bănci pentru cei împrumutați în această valută. Multe persoane care au contractat în trecut credite ipotecare la bănci pentru achiziționarea de locuințe s-au împrumutat în euro. În momentul în care datornicii la bănci schimbă leii în euro pentru a-și achita rata, atunci scot din buzunar mai mulți bani pentru această operațiune. În plus, când crește euro se scumpesc și serviciile de telefonie mobilă, exprimate în euro, ratele la leasing, precum și alte servicii pentru care s-au semnat contracte în moneda europeană.

S-au scumpit și alimentele

În partea a doua a anului 2017, doljenii, românii, în general, au început să simtă la buzunar scumpirile alimentelor de bază. Ouăle, untul, carnea de porc au fost primele alimente la care au urcat prețurile, urmate de alte scumpiri în galantare. Au urmat scumpiri la fructe și la legume, dar și la alte produse. Antreprenorii din domeniul distribuției de bunuri au spus că, de regulă, orice scumpire a combustibililor se reflectă, în timp, în prețul de vânzare al produselor transportate.
În plus, creșterea consumului s-a bazat pe importuri, iar unele produse au fost aduse de peste graniță la prețuri mai mari decât de obicei.
Tendința inflaționistă în ultima parte a anului 2017 a fost confirmată și de BNR, și de Statistică, iar specialiștii susțin că se va menține și în 2018.

Creșterea ROBOR a majorat ratele la creditele în lei

Tot în partea a doua a anului a început să crească galopant ROBOR, acel indice interbancar care se regăsește în formula de calcul a dobânzii variabile, la creditele în moneda națională. Până anul acesta, mulți dintre cei împrumutați nu știau semnificația ROBOR și nu îi dădeau importanță. Ani buni, ROBOR s-a menținut la niveluri sub 1, atingând, de trei ani încoace niveluri de 0,80-0,87%. Din septembrie 2017, indicele ROBOR (la 3 luni, 6 luni sau un an) a început să crească galopant, atingând în primele zile din decembrie un maxim de 2,21% (ROBOR 3M, adică la 3 luni), apoi, în ultimele zile din decembrie, a scăzut la 2,08%. De regulă, ROBOR are o pondere de 10-20% în rata bancară, astfel că persoanele cu credite în lei cu dobândă variabilă au simțit deja creșterea ratei, influențată de majorarea ROBOR, și vor simți ajustările dobânzii variabile din trei în trei luni. În cazul creditelor prin Programul „Prima Casă“, ponderea ROBOR în dobânda totală este și mai mare, ajungând aproape la același nivel cu dobânda băncii din acea formulă de calcul. Astfel, cei cu credite în lei prin „Prima Casă“ au simțit o creștere mai mare a ratei bancare, dacă au în formula de calcul ROBOR 3M, plus marja de dobândă a băncii. Cei care au în contractele de credit ROBOR la 6 luni (6M) vor simți creșterea ratei bancare abia din ianuarie sau din luna în care li se actualizează ROBOR în contractul de credit. Analiștii anticipează că vor mai fi creșteri ale ROBOR și în 2018, în special în perioadele în care băncile care sunt incluse în calculul ROBOR au nevoie de lichidități și se împrumută scump între ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS