10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreșterea ROBOR, spaima creditelor în lei

Creșterea ROBOR, spaima creditelor în lei

După ce a crescut ROBOR din septembrie încoace, cei care doreau să se împrumute se gândesc de două ori înainte
să mai contracteze un credit

După creșterea indicelui ROBOR, doljenii au devenit mai cumpătați în a se împrumuta în moneda națională. În luna octombrie, au scăzut sumele contractate de populație pentru credite de consum, au crescut cele pentru locuințe, pe fondul ultimelor fonduri alocate pentru „Prima Casă“, iar firmele au scăpat de creditele care le făceau probleme.

Ultimele statistici publicate de Banca Națională a României (BNR) arată că totalul creditelor în moneda națională au scăzut în luna octombrie 2017 cu 54 de milioane de lei față de luna septembrie. Dacă în luna septembrie împrumuturile în lei contractate de firme și populație în luna respectivă și în trecut totalizau 4,366 miliarde de lei, în octombrie împrumuturile au scăzut la 4,312 miliarde de lei, în total. Dintr-o analiză mai detaliată a creditelor în lei pe cele două luni analizate se observă, din datele publicate de BNR, că cea mai mare scădere a împrumuturilor s-a constatat în rândul firmelor, de la 2,243 miliarde de lei la finele lui septembrie, la 2,170 miliarde de lei la sfârșitul lunii octombrie. Deci, au scăzut împrumuturile societăților doljene cu 73 de milioane de lei, doar de la o lună la alta. Un director de bancă din Craiova spune că firmele și-au achitat din creditele restante, încercând să mai scape de o parte a creditelor neperformante pe care le-au avut. Totodată, unele firme ar fi devenit mai circumspecte în a face împrumuturi noi, din cauza creșterii dobânzilor variabile.
Analizând creditele totale ale populației, se observă o scădere cu 2,5 milioane de lei a creditelor de consum și o creștere cu 20 de milioane de lei a creditelor pentru locuințe. Scăderea împrumuturilor pentru consum în perioada analizată se explică prin faptul că indicele ROBOR a început să crească brusc, încă din septembrie, fapt ce a influențat intenția de împrumut de consum în octombrie. În septembrie, indicele ROBOR la 3 luni a depășit maximul ultimilor trei ani, atingând nivelul de 1,86%, iar în octombrie a crescut și mai mult, sărind de 25. Pe parcursul lunii noiembrie, indicele ROBOR la 3 luni s-a menținut pe creștere, ajungând pe 5 decembrie la un nou maxim al ultimilor ani, de 2,22%, iar ROBOR la 6 luni a urcat până la 2,35%. Pe 8 decembrie, ROBOR la 3 luni a scăzut ușor la 2,15%, iar la 6 luni a rămas nesemnificativ față de ziua anterioară, staționând la 2,31%. Când crește ROBOR, băncile măresc dobânda în funcție de acest indice la datele stabilite în contractele de credit, pentru modificarea indicelui în formula dobânzii variabile percepută la credite, astfel că cresc ratele finale plătite de cei împrumutați. GdS a calculat recent că influența ROBOR în rata totală de plată a unui credit de consum este de 10%, în sensul că au crescut ratele cu 10% după majorarea ROBOR. Iar la un credit prin „Prima Casă“, influența ROBOR în rata finală de plată către bancă este și mai mare.

Crește ROBOR, cresc și ratele finale de plată

Reprezentanții unor bănci recunosc neoficial că de când a crescut ROBOR s-a diminuat cererea de credite, atât din partea firmelor, cât și din partea populației. Cum se explică diminuarea creditelor de consum și creșterea creditelor pentru locuințe în octombrie? „Populația a devenit mai precaută, mai reticentă când vine vorba de împrumuturile de consum, din cauza creșterii dobânzilor, influențate de creșterea indicelui ROBOR. Oamenii își fac calculele și dacă văd că ROBOR este în creștere, atunci nu se împrumută dacă nu au strictă nevoie. În legătură cu creșterea creditelor pentru locuințe, este vorba despre ultimul val de credite pentru locuințe prin Programul «Prima Casă», înainte să se termine plafoanele băncilor pe anul acesta“, a explicat directorul unei bănci din Craiova, contactat de GdS. El a mai spus că inclusiv cei care s-au împreumutat pentru cumpărarea unei locuințe au luat în calcul creșterea dobânzii ca urmare a creșterii indicelui ROBOR și și-au făcut bine calculele, având în vedere că pe viitor este posibil să mai crească ROBOR. Unii dintre cei care s-au împrumutat pentru o locuință au ales credite cu dobânzi fixe, iar cei împrumutați prin „Prima Casă“ au în contractele de credit formula dobânzii compusă din ROBOR la 3 sau 6 luni, plus o marjă de dobândă fixă de 2%, de care beneficiază banca (sau de 2,5%, la creditele mai vechi). Cu cât crește ROBOR peste 2%, cu atât ponderea indicelui în rata finală de plată către bancă este mai mare. Cei împrumutați simt creșterea ROBOR în rata finală după ce trec cele trei sau șase luni trecute în contract, la data la care banca va schimba dobânda, în funcție de cât ajunge ROBOR la acea dată.

Au scăzut și creditele în valută

În perioada analizată a scăzut și valoarea creditelor în valută la nivelul Doljului. Exprimate în lei, pentru ușurința calculelor, totalul creditelor în valută acordate doljenilor și firmelor era în septembrie de 1,694 miliarde de lei, iar în octombrie a scăzut la 1,665 miliarde de lei. În ultima perioadă, și valuta a crescut comparativ cu leul. Cea mai mare apreciere a avut-o euro în raport cu leul, înregistrând un maxim istoric luna trecută de 4,6551 de lei pentru un euro. Creșterea cotației euro nu doar că scumpește creditele aflate deja în sold, dar îi și poate determina pe alții să se gândească bine dacă se împrumută sau nu în valută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS